Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Sabah bulantıları, gebelik sürecinde anne adaylarının sık karşılaştığı problemlerden biridir. Genellikle ilk aylarda daha yoğun yaşanır. Bu bulantıların çoğu sabah olsa da, gün içinde rahatsız edici boyutlarda kendini gösterebilir. Sebebi, hormonal değişimler ya da psikolojik sebepler olabilir. Sabırlı davranmak ve moral bozmamak önemlidir. Gebelikte değişen dengeler sebebiyle bazen bu sürece mide ekşimeleri ve reflü de eşlik edebilir. Eğer çok şiddetli kusmanız varsa, sıvı ve elektrolit kaybı riski yaşanabilir, mutlaka hekiminizle temasa geçmelisiniz. Günde iki kereden fazla kusuyorsanız, durumu ciddiye alın.

SABAH BULANTISINA İYİ GELEN 5 BESİN

Mide bulantısından kurtulmak veya şiddetini azaltmak için beslenmenizde küçük değişiklikler yapmanız gerekebilir. Bazı besinler, bulantı hissini tetiklerken, bazıları da azalmasına yardımcı olur.

1 Az yağlı kraker: Sabah yataktan kalkmadan önce az yağlı kraker veya sade kızarmış ekmek tüketmek, mide asidini bastırır ve bulantı hissini azaltır.

2 Zencefil: Mide bulantısı hissini azaltabilir. Mide bulantısı yaşarken su içmenin çok zor olduğunu biliyorum ama suyunuzun içine biraz zencefil atmak ya da yoğurt içine eklemek yardımcı olabilir.

3 Peynir/ yoğurt: Kokusuz beyaz peynir ve sade yoğurt, bulantıya iyi gelen besinlerden. Üstelik protein içeriğiyle gün boyunca ihtiyacınızı karşılamak için de ideal.

4 Leblebi: Yağ içeriği yüksek besinler yerine, leblebi ve patates gibi kolay karbonhidratları tercih etmek iyi gelebilir. Sıcak patates yerine soğuk patates yemek, kan şekerinin daha kolay kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Ara öğünlerde leblebi ve az tuzlu ayranı deneyebilirsiniz.

5 Elma/ayva/muz: Pektin içeriğiyle elma, ayva ve muz gibi meyveler, bulantı hissini azaltmaya yardımcı olabilir. Azar azar tüketerek deneyebilirsiniz.

Bunların yanı sıra bulantı hissini azaltmak için; yataktan yavaşça kalkmaya çalışın, midenizin boş kalmasını engellemek için gün içinde azar azar ve sık sık beslenin. Yemeklerinizi yavaş yiyin. İçinde fazla baharat olan gıdalardan, yemek kokularından veya mide bulantısına yol açabilecek diğer kokulardan uzak durun.

SABAH BULANTISINA İYİ GELEN 5 BESİN

Zencefil ve bağışıklık sistemi

Zencefil, sadece soğuk bir günde ısıtmakla kalmaz aynı zamanda baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve soğuk terleme gibi gribe bağlı semptomları azaltmaya yardımcı olur.

Soğuk algınlığı ve grip sırasında, sağlıklı terlemeyle virüs ve toksinlerin doğal bir yolla vücuttan atılmasına destek verir.

Vücudumuz aslında hastalıklarla doğal yollardan savaşır. Örneğin ter bezlerimiz, antimikrobiyal bir madde olan dermicidin üreticisidir.

Dermicidin, vücudun ter bezlerinde üretilir, ter içine salınır ve cildin yüzeyine taşınır. Burada, enfeksiyonların kaynağı olan bakteri ve mantar gibi istilacı mikroorganizmalara karşı koruma sağlar. Zencefil vücudu ısıtarak, bu üretim artırır ve bağışıklık sistemini destekler.