Kadınlar ve erkekleri birbirinden ayıran özellikler sağlık söz konusu olunca değişmiyor ve farklılıklar devam ediyor. Kadınlar bazı özel dönemlerde daha fazla itina istiyor, erkeklerin ise kadınlara göre beden tipi ve bazı besin öğelerine olan gereksinimleri farklılaşıyor.
Kalori: Kadınlar erkeklere göre genelde daha küçük vücut yüzeyine ve kas yapısına sahip oldukları için daha az kaloriye ihtiyaç duyar. Kadının kalori ihtiyacı hamilelik ve emzirme döneminde artış gösterir.
Kan kayıpları İçİn demir: Özellikle üreme, doğurganlık döneminde kadınlar menstürasyon (âdet) döneminde kanla kaybettikleri demiri yerine koymak için diyetlerinde daha fazla demire ihtiyaç duyar. Eğer bunu sağlamazlarsa demir eksikliği anemisi yaşayabilirler. Kırmızı et ve sakatatlar demir açısından zengindir. Kuru meyveler, kuru baklagiller de bitkisel kaynaklı demir içeren besinlerdir. Bitkisel kaynaklı proteini, C vitaminiyle beraber almak önemlidir (limon, mandalina, kivi iyi kaynaklardır).
Erkekler kadınlardan çok daha fazla yemek yerler ama hemen kİlo almazlar: Çünkü onların metabolizmaları daha hızlıdır, daha yüksek kas oranı ve geniş vücut yüzeyi onların yediklerini daha çabuk yakmalarını sağlar. Kadınlarda yağ dokusu fazlalığı estetik açıdan dezavantaj olsa da aslında sağlık açısından erkeğe göre avantaj yaratır. Erkeklerin göbeğinde biriken yağlar daha tehlikeli olup, diyabet, kolesterol, yüksek tansiyon ve böbrek taşı gibi rahatsızlıklara yol açar.
Bel / kalça oranı, önemli bir parametredir ve erkekte 1, kadında ise 0.8 değerinin üzerine çıkmamalıdır. Erkek tipi şişmanlık genelde karın çevresinde biriken yağlarla karakterizedir ve elma tipi diye bilinir. Kadınlarda daha sık görülen ise armut tipi olandır.
Hamilelik için folik asit (folat): Hamilelik sırasında kadınlar ekstra kalori ve besin öğesine ihtiyaç duyarlar. B vitaminlerinden olan folat hamilelik öncesinde ve hamilelik döneminde alım miktarının artırılması gereken önemli bir vitamindir. Yeşil yapraklı sebzeler folat açısından zengindir.
Kemİk sağlığı İçİn kalsİyum: Kadınlarda kemik yıkımı erkeklere göre daha hızlıdır, osteoporoz açısından erken yaşlarda kalsiyumun yeterli tüketimi çok önemlidir. Kalsiyum, çoklukla süt ve süt ürünlerinde bulunur.
Duygusal açlık. Kadınların olaylardan etkileniş biçimi veya yorumu erkeklerden genelde farklılık gösteriyor.
Özellikle ayrılık, üzüntü, sıkıntı, yalnızlık gibi duygular gerçek açlık değil duygusal açlık olarak buzdolabı ve televizyon arasında mekik dokunan saatlere dönüşebiliyor. Bu durum kadınların daha fazla başına geliyor.
Erkeklere özel!
Karaciğer yağlanması, gut hastalığı prostat, kolon, akciğer kanseri ve kalp hastalıkları erkeklerin dikkatli olması gereken sağlık problemlerinin başında geliyor. Şişmanlık ise tüm bu problemleri tetikliyor. Bu yüzden yeterli ve dengeli beslenme aktif bir yaşam en iyi ilaç.
Bununla birlikte doymuş yağ ve kolesterolü diyette azaltmak, kansere koruyuculuk için bol sebze ve meyve yemek, süt yoğurt ürünlerini yağsız tercih etmek, posa için tam tahıl ürünleri tüketmek orta yaş erkeğin temel beslenme biçimi olmalıdır.
Kadınlar ve erkekleri ayıran 10 fark
Sağlık konusunda cinsiyet farklılığıyla ilgili hızlı ama hayati bazı bilgiler şunlar:
1. Kalp Hastalığı: Kalp hastalığı her yıl 500 bin Amerikalı kadını öldürüyor (bu sayı erkeklerden daha fazla) ve kadınları erkeklerden ortalama 10 yıl sonra vuruyor. Kadınların ilkinden sonra bir yıl içerisinde ikinci bir kalp krizi geçirme ihtimali yine erkeklerinkine göre daha fazla.
2. Depresyon: Kadınların beyni daha az seratonin hormonu salgıladığı için depresyon geçirme ihtimalleri erkeklerin iki-üç katı kadar.
3. Osteoporoz: Kadınlar osteoporozdan muzdarip popülasyonun yüzde 80’ini oluşturuyor, bunun nedeni de daha hızlı kemik hacmi kaybı.
4. Sigara içmek: Sigara içmenin kadınların kardiyovasküler sağlığına etkisi erkeklere olduğundan daha fazla. Kadınlar ayrıca sigarayı bırakmak konusunda daha az başarılılar ve daha şiddetli yoksunluk belirtileri gösteriyorlar.
5. Cinsel hastalıklar: Kadınların cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon kapma ihtimalleri erkeklerden iki kat daha fazla.
6. Anestezi: Kadınlar anesteziden erkeklere göre daha çabuk uyanma eğilimi gösteriyor. Kadınlar için bu süre ortalama yedi, erkekler için ise 11 dakika.
7. İlaç tepkimeleri: Antihistaminler veya antibiyotikler gibi yaygın ilaçların bile kadınlarda ve erkeklerde farklı tepkimeleri ve yan etkileri olabiliyor.
8. Otoimmun hastalıklar: Multipl Skleroz, romatoid artirit ve lupus gibi otoimmun hastalığı olan kişilerin dördünden üçü kadın.
9. Alkol: Kadınlar midedeki etanolü parçalayan gastrik enzimlerden daha az üretiyorlar. Bu nedenle aynı miktarda alkol tükettikten sonra kadınların kanındaki alkol oranı erkeklerden daha fazla bulunuyor, yani daha çabuk sarhoş oluyorlar.
10. Ağrı: Bazı ağrı kesiciler kadınlarda, erkeklerde olduğundan çok daha etkili.