İstanbul’dan yazan okurumuz A.Ç. Hanım’a altı yıl önce ‘irritabl bağırsak sendromu’ teşhisi konulmuş. Okurumuza şikayetlerini azaltmasına yardım edecek bir diyet mönüsü hazırladım
35yaşındayım. Altı yıl önce irritabl bağırsak sendromu (IBS) teşhisi kondu. Bu süre boyunca 52 kilodan 64 kiloya çıktım. Ayın 15 günü su bile içsem, gaz sancısı ve kabızlık sorunu yaşıyorum. Yürüyüş yapma şansım da yok. Boyum 1.65, 64 kiloyum. Kilo vermek ve bu rahatsızlığımın etkilerini en aza indirmek için nasıl bir beslenme uygulamalıyım?
A.Ç. / İSTANBUL
A.Ç. Hanım, fazla kilolarınızı vermekte zorlanacağınızı düşünmüyorum ancak IBS’nin tedavisinde başarılı olabilmek için stres ve beslenmeye çok dikkat edilmelidir. Bu durum, yetişkinlerin yüzde 20’sinde görülür. IBS, genellikle orta yaş grubunda kadınlarda görülen ve yaşam süresini kısıtlamayan bir gastrointestinal (mide - bağırsak) sistem hastalığıdır. Bağırsaklarda görülebilen ya da ölçülebilen bir bulgu vermez, ancak bağırsaklar normal fonksiyonunu göremez.
Genel bulgular
Karında gerginlik, bulantı, gaz, çarpıntı, baş ağrısı, bitkinlik, sinirlilik hali ve depresyon görülebilir.
Kesin bir neden tanımlanamamış olmasına rağmen besin intoleransı ve alerjilerinde etkisi artabilir. Önce hangi besinlerin şikayetleri artırdığı bulunmalıdır.
ŞİKAYETLERİ HAFİFLETEBİLİRSİNİZ
- Az az sık sık yemek, 5 - 6 öğün tüketmek önemlidir.
- Besinler yavaş tüketilmelidir. Hızlı tüketimde hava yutulur bu da bağırsak hareketlerini artırır, gaz yapar.
- Çok çiğnenmesi gereken besinler hazmı daha zordur. Bu nedenle besinleri küçük parçalar halinde tüketmeye çalışılmalıdır.
- Aşırı posalı beslenilmelidir. Ancak kabızlık gelişirse posa tüketimi artırılabilir.
- Su tüketimi artırılmalıdır. Fakat bağırsaklardaki tahrişi artıran alkol, kafein ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.
- Kızartılmış ve diğer yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- Kuru baklagiller gibi gaz yapan besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
- Çiğ sebze ve meyveler, süt ürünleri belirtileri artırabilir dikkatli tüketilmelidir.
- Tuzlanmış ve tütsülenmiş etler, kabuklu deniz hayvanları, sirke, acılı baharatlar ve katkı maddeleri belirtileri artırabilir.
- Probiyotik yoğurtlar içerdikleri yararlı bakterilerle bağırsak florasını düzenler, sindirime yardımcı olur ve semptomları azaltabilir.
- Nane, karanfil, rezene sindirim sistemini yatıştırıp düzenlemeye yardımcı olabilir.
- Yemekler çok sıcak ve soğuk tüketilmemeli, meyve oda sıcaklığında olmalıdır.
- Stres IBS belirtilerini artırır, bu nedenle kişiler kendilerini rahatlatacak teknikler bulmalıdır. Örneğin yoga veya meditasyon gibi aktiviteler yapılabilir.