Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Solunum yolları enfeksiyonları doktor ziyaretlerinin en yaygın nedenlerinden biridir. Solunum yolu hastalıkları daha hafif enfeksiyonlar olan nezle ve gripten astım ve bronşit gibi çok daha sorunlu olan kronik hastalıklara kadar değişir. Havanın akciğerlere ve akciğerlerden gelişini etkile-yen her türlü durum ciddiye alınmalıdır.
Besleyici ve iyi dengelenmiş bir diyet bronşit, zatüre ve diğer akciğer enfeksiyonlarını engellemeye veya şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir, çünkü sağlığı iyi durumda olan kişiler altta yatan nedenlerle daha iyi savaşabilirler.
Sıvılar:  Herhangi bir solunum yolu enfeksiyonu sırasında yeterli sıvı alımı özellikle önemlidir çünkü mukusun inceltilmesine yardımcı olur ve nefes almayı kolaylaştırır. Günde en az 6 ila 8 bardak sıvı alınması önemlidir Tavuk suyu çorbası ve diğer sıcak içecekler rahatlatıcıdır ancak soğuk içecekler de kullanılabilir.
Antioksidanlar: Önemli antioksidanlar A ve C vitaminleri, folat ve insan vücudunun A vitaminine çevirdiği beta karotendir. Antioksidanlar akciğer dokusunu serbest radikallerden ve hücresel hasarlardan korumaya yardımcı olur.
A ve C vitaminleri: Akciğerleri, bronşları ve solunum sisteminin diğer kısımlarının astarını oluşturan epitel dokuların oluşturulması ve onarılması için de gereklidir. Dokular bakterilere karşı bariyer görevi görür. Buna ek olarak bu vitaminler akciğer hastalığına karşı bağışıklık oluşturmak için önemlidir. Bol miktarda özellikle sarı, turuncu ve koyu yeşil taze meyve ve sebze tüketilen dengeli bir diyet yeterli miktarda A ve C vitamini sağlayacaktır.
Çinko: Özellikle üst solunum yolları enfeksiyonlarına karşı bağışıklık kazandıran çinko yağsız ette, istiridyede, yoğurtta ve tam tahıllı ürünlerde bulunur. Çinko bağışıklık sisteminize yardımcı olurken aşırısı da ters etki yapabilir. Günde 40 mg’dan fazla tüketmek bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir ve sizi enfeksiyona daha yatkın hale getirebilir.
Amfizemi olan kişiler  genelde daha küçük ve sık öğünler yerlerse daha iyi hissederler. Bir kerede çok fazla tüketmek midenin hacmini artırabilir ve zaten şişmiş olan akciğerleri daha da sıkıştırabilir.
Kızartma ve diğer yağlı yiyecekleri kesin. Yağlar midede daha uzun süre kalır çünkü sindirimleri daha uzun sürer. Bu durumda mide, akciğerleri başka yemeklerle dolu olduğundan daha uzun süre sıkıştırabilir.
Gaza ve şişkinliğe neden olan her şeyden de kaçınılmalıdır; en yaygınları arasında fasulye ve diğer baklagiller, lahana, brüksel lahanası, brokoli ve soğan vardır. Midedeki yiyeceğin hacmi, yemekle birlikte sıvı almaktansa yemekten bir saat önce ve bir saat sonra sıvı alarak azaltılabilir.
Solunum yolu hastalıklarında kullanılan bazı ilaçlar iştah kaybına neden olabilir. Doktorunuza ilacı yemekten hemen sonra almak için danışın.
Astımı olanlar özellikle hırıltılı soluk almayı tetikleyen besinlerden kaçınmalıdır. Abur cuburun astım riskini artırdığına dair de bir takım kanıtlar vardır.
Sigara içmek açık arayla kronik bronşit, amfizem ve akciğer kanseri dahil olmak üzere kronik solunum yolu hastalıklarının baş sebebidir. Eğer sigara içiyorsanız bırakmak için elinizden geleni yapın. Ayrıca ikinci elden içici olmaktan ve diğer hava kirliliğine sebep olan maddelerden de kaçının. Eğer işinizi sizi zararlı tozlara veya kimyasal gazlara maruz bırakıyorsa uygun koruyucu maskeyi taktığınızdan emin olun.
Alkol bağışıklığı azaltır ve herhangi bir enfeksiyon sırasında kaçınılmalıdır. Amfizem ve kronik bronşit bir insanı akciğer enfeksiyonu geliştirmeye eğilimli hale getirdiğinden dolayı bütün alkollü içeceklerden uzak durmak iyi bir fikirdir.

Haberin Devamı

Bol bol tüketin:
Alkolsüz sıvılar
Beta karoten, C vitamini ve diğer antioksidanlar için taze meyve ve sebze
Çinko için yağsız et, yoğurt ve tam tahıllı ürünler
Probiyotik için yoğurt
Omega-3 yağları için yağ açısından zengin balık, ceviz, semizotu

Tüketimini kısıtlayın:
Şişkinliğe ve gaza neden olan yiyecekler

Kesinlikle kaçının:
Sigara içmek, pasif olarak sigara içmek ve diğer hava kirliliği yaratan maddeler

Haberin Devamı

İçeceklerin kalorilerini unutmayın!
ABD’de yapılan bir araştırmaya göre yetişkinler günde 670 ml su, 490 ml şekerli içecek ve çay, 200 ml süt, 250 ml kahve tüketiyor. Şekerle tatlandırılmış meşrubat ve çay, içecekler listesinde ikinci sırada olup ABD’lilerin toplam kalori alımının yüzde 6.4’lük miktarını oluşturuyor. Bu oran gençlerde daha fazla. 10’lu yaşlarındaki bir erkek çocuğun diyetindeki meşrubat miktarı, günde aldığı toplam kalorinin yüzde 10’unu, aynı yaştaki bir kızda ise yüzde dokuzunu oluşturuyor. Bu sebeple şişmanlığa karşı önlem alırken yenilen yemek çeşidi ve miktarı kadar içeceklere de dikkat etmek gerekiyor. İnsanlar bu kalorilerin nasıl olup da gizlice diyetlerine girdiğini fark etmiyor ve vücut ağırlığına nasıl bir etkisi olduğunu anlamıyorlar.