Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Pazar günkü yazımda sizlere kilo vermede veya ideal kiloyu korumada tek sorunun fazlalıklar değil, eksiklikler de olabileceğinden bahsetmiş, nelerin eksikliğinin sizi başarısız yapabileceğini ve bu konuda neler yapmanız gerektiğini paylaşmaya başlamıştım.
Amaç, düşünce tarzı, çeşitlilik ve etiket okuma eksikliğinden söz etmiştim. Bugün de eksikliğinin sizi başarısız yapabileceğini düşündüğüm diğer maddelerden bahsedeceğim.

Eğitim eksikliği
Beslenme planında eğitim eksikliği olması diyetleri başarısız kılan diğer bir sorundur. Beslenme alışkanlıklarımızı değiştirirken, herhangi bir diğer davranış değişikliğinde de olduğu gibi iki türlü bilgi sahibi olmalıyız. Biri teknik konularda, diğeri de psikolojik konularda. Bu iki konuda bilgi sahibi olduğunuz zaman başarı şansınız artar. Ancak bilgi sahibi olmak derken, gerçekten bilgi sahibi olmayı kastediyorum. Azıcık bir fikir sahibi olmayı değil.
Eğitimsiz yapılan diyet başarısızlığa mahkumdur. Beslenme planımız bir taksi gibi hareket eder. Bir yere gitmek isteriz ama nasıl gideceğimizi ve oraya gitmek için ne yapacağımızı bilmezsek, oraya sadece gitmeyi ümit ederiz. Böylece tıpkı beslenme planından umduğumuz gibi taksi bizi istenilen yere vardırır. Peki oraya nasıl vardığımızı bilir miyiz? Tabii ki hayır.
Beslenme programının bize nasıl kilo kaybettirdiğini ya da nasıl kas yaptığını anlatmayacağı gibi taksici de sadece görevini yapmıştır ve bizi hedefe götürmüştür. Peki hedefe giden yolda neler kaybettiğinizi ya da kazandığınızı bilmek istemez misiniz? Bunun için her şeyde olduğu gibi beslenme konusunda da bir beslenme uzmanına danışmak ve vücudunuza, yaşınıza, boyunuza, fiziksel ve çevresel özelliklerinize göre size özel beslenme planıyla yola çıkmak en doğrusudur.

Haberin Devamı

Egzersiz eksikliği
Kilo vermede ve verilen kiloları korumada tek başına diyet veya tek başına egzersiz maksimum faydaya ulaşmanıza engel olur. Eğer kalıcı bir fayda ve gerçekten ‘iyi yaşam’sa hedefiniz, diyet ve egzersiz birlikteliğinden faydalanmanız gerekir.
Elbette sağlıklı olmak için olimpiyat atletleri gibi egzersiz yapmanız veya bir spor salonunda saatlerce çalışmanız gerekmiyor. Sadece daha aktif olmayı kafanıza koyun, yeter.
İşe giderken bir durak önce inip yürümek, asansör yerine merdiven tercih etmek veya markete yürüyerek gitmek gibi günlük aktivitelerinizi de artırabilirsiniz.

Haberin Devamı

Zaman eksikliği
Eğer kilo vermek istiyorsanız ve yapmanız gereken bazı şeyler için zamanım yok diyorsanız, yaşam tarzınızı değiştirmelisiniz. Bir gecede, aniden değiştirmelisiniz demiyorum. Ama yeni bir şeyler denemeye açık olmalısınız. Örneğin sabah biraz daha erken kalıp egzersiz ya da yürüyüş yapabilirsiniz. Diyet programınızdaki yiyecekler için bir haftalık alışveriş yapabilir, tüketmeye hazırlayabilirsiniz. Bu sizi zamanınız olmadığında fastfood yemekten kurtarabilir. Egzersiz yapmak, yiyeceklerinizi hazırlamak, yeteri kadar uyumak, öğünlerinizi ve ara öğünlerinizi olabildiğince vaktinde tüketmek için zamanı bulamazsanız, kilo vermeniz epeyce güçleşir. O nedenle bunları günlük programınıza olabildiğince katmanızı öneriyorum.

Haberin Devamı

Başarısızlığı kabul eksikliği
Bir hedefi başarmaya çalışırken, başarılı olmak kadar başarısız olmak da doğaldır. Bütün başarılı insanlar önce başarısız olmuş, hatalarından deneyim kazanmışlardır. Ancak hatırlatmak isterim, yapılacak o kadar çok hata var ki aynı hatayı iki kere tekrarlamayın, onun yerine başka bir hata yapın.
Hepimizin iyi ve kötü günleri vardır. Kötü gününüzde öğle programınıza uygun bir yiyecek bulamayabilirsiniz, arkadaşınızın doğum gününde yemeği biraz kaçırabilirsiniz, özel bir gününüzde egzersize gidemeyebilirsiniz…
Önerim “Battı balık” veya “Ya hep ya hiç” demek yerine, “Şimdi neyi daha iyi yapabilirim?” demenizdir.