Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Kaldığımız yerden süper besinlerimize devam ediyoruz. Bugün sırada fasulye, minik taneli meyveler ve D vitamini var

‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yoğurt, yağlı balıklar ve kırmızılar vardı. İnternet arşivinden ulaşmanız çok kolay. Sevgili erkek okurlar, sevdiğiniz kadına iyi bakmak için eve giderken hangi besinleri almanız gerektiğine siz de bir göz atın derim.

4- Fasulyeler
Düşük yağ içeren fasulye, iyi bir protein ve lif kaynağıdır, kalp hastalıkları ve meme kanserine karşı koruyucudur. Hak ettiği değeri verelim!
Doktorlar, kalp damar hastalığına yakalanmanın oranıyla, baklagiller arasında bir ilişkiyi ortaya çıkardı. İyi bilinen baklagiller arasında nohut, fasulye ve mercimek sayılabilir. Fasulyelerin ilzoflavon olarak bilinen besleyicilik seviyesi, hormonların düzenlenmesine yardımcıdır ve adet öncesi sendromu, premenopoz ve menopoz semptomlarıyla başa çıkmanızı sağlar. Çözünebilir ve çözünemeyen liflerin her ikisi için de iyi bir kaynak olan fasulye, kolesterol seviyesini de düşürmeye yardımcı.
Verimli yıllarınızdaysanız, fasulye, hamile kaldığınızda düzenli bir folik asit kaynağına ulaşmanıza yardımcıdır.

5- Vitamin D
Vitamin D, kalsiyum emilimine yardımcı olan temel faktördür. Osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı ve şeker, çoklu skleroz ve meme, kolon, yumurtalık kanserlerine yakalanma riskini de azaltmada vazgeçilmezdir.
San Diego’da bir araştırma, D vitamininin meme, kolon ve yumurtalık kanserlerini yarı yarıya önleme potansiyeline sahip olduğunu ortaya atmıştır. Güneşten uzak kalmanın ve güneş kremi kullanmanın sonucu olarak çoğu kadın D vitamini eksikliği yaşamaktadır. Bu vitamin somon, uskumru, ton balığı ve sardalyada bulunsa da süt gibi besinleri de tercih edebiliriz. Kritik düşük seviyede, sadece besinlerle değil; hekim kontrolünde destek tablet, ampül veya iğne kullanımı da önemlidir.

6- Taneli meyveler
Yaban mersini, çilek, ahududu, kızılcık. Bu meyveler antokiyan olarak bilinen, hücre onarımında görev alan, kanser karşıtı güçlü besleyicilerle vücudunuzu koruyabilir. Bir araştırma, antokiyanın başta meme ve gastrointestinal gibi birçok kanser türüne yakalanma riskini azaltabildiğini söylüyor. Aynı zamanda C vitamini ve folik asit bakımından da zengin, bu ögeler doğurganlık dönemlerinde önemlidir. Yalnızca kalbi değil cildi de yaşlanmaya karşı koruyan güçlü antioksidanlar sunmaktadır. Dahası tüm taneli meyvelerde bulunan lutein, kadınlarda idrar yolları iltihaplanması riskini de azaltmaya yardımcı olur...

Haberin Devamı

Fasulye farkı!

Haberin Devamı

Fasulyeler proteaz denilen, meme kanserine karşı korunmaya yardımcı inhibitörleri de içerir. Proteaz inhibitörleri, kanser hücrelerinin bölünmesini yavaşlatır ve bu yöntem tümör oluşumunun da önüne geçebilir.