Temelde, değişim için yeni yıl bir kalıptır. Oysa, siz değişmedikçe, yılın değişmesi bu kararınızı uygulamaya bir katkı sağlamaz.
Bu yazı dizisinde Mezura Kliniği’ndeki çalışma arkadaşlarım Lale Rona, Psk. Sevilay Sitrava Günenç, Dyt. Gamze Şanlı ile birlikte, yeni yıl hedeflerinizi gerçekleştirmede farklı bir bakış açısı sunmak, beslenme ve egzersiz önerilerini yinelemek istedik. Ayrıca, yeni yıl akşamı için mönüler ve pratik önerileri de paylaşacağız.
Hayatımız çok değerlidir. Bize verilen bu hayata minnettar olmamız, onun kıymetini bilmemiz gerekir. Yaşamları boyunca sağlıklı beslenme ve egzersiz gibi doğru alışkanlıklara sahip kişiler, daha kaliteli yaşar. Ama birçok insan da 50 yaşına doğru bazı sağlık problemleriyle karşılaşıncaya kadar, daha sağlıklı beslenme ve daha fit olma konusuna pek dikkat etmez. Belki biraz da bilinçsizce, kulaktan dolma bilgilerle ‘idare’ ederler. Ancak, tembellik etmeyip bu konuda bilgi alan ve temel sağlık değişiklikleri yapan kişiler, daha iyi bir yaşama sahip oluyor.
Eğer siz bu kategoride olduğunuzu düşünmüyorsanız, bugün bir karar verip, kendi yaşamınız için olumlu değişikliklere gidebilirsiniz. Bu noktada, hiçbir doğru karar için geç olmadığını da hatırlatmak istiyorum. O gün, ‘bugün’ dür.
Yaşam şeklinizi değiştirmeye karar verin, değiştirmek zorunda kalmayın
Yaşamlarımızı daha iyiye değiştirmenin büyük bir olay haline gelmesi gerekmiyor. Aslında, bazı insanlar değişim dendiğinde çok sarsılabiliyor, değişimin kolay olduğunu söylemiyorum, ama mümkün olduğunu biliyorum. Çok iyi olduğunuzu düşündüğünüz bir zamanda
yaptıracağınız bir sağlık kontrolünde, doktorunuzun şeker hastası olduğunuzu söylemesi daha da sarsıcı olmayacak mı? Bu hastalığın üstesinden gelmek için testler, kontroller yanında birçok bilgi almak da gerekmeyecek mi? Neden böyle bir durumun başımıza gelmesini bekleyelim? Daha sağlıklı olmak gerektiği veya doktorumuz söylediği için değil, daha sağlıklı olmayı ‘seçtiğimiz’ için yapılacak değişim daha kolay değil mi? En azından, daha keyifli değil mi?
Cevabınız “evet” ise haydi, harekete geçin. Beklemeyin. Yeni yıl değişim
kararınızı saptayın. Amacınızı ve hedefinizi, belirleyin. Hedef saptamayı birçok insan kullanmaz, ama hayalleri hayata geçirmekte çok güçlü bir araçtır. Çünkü bir anlamda bilinçaltınıza yön verir. O anda bunun farkında olun veya olmayın, zihninizin bu hedef üzerinde çalışma eğilimi vardır. Gerçek olan şudur ki, hedeflerimiz üzerinde çalışmalıyız, mucizevi olarak kendi kendine gerçekleşmez.
YILBAŞI AKŞAMINA ÖN HAZIRLIK
Bayramlar, yılbaşı geceleri, düğünler gibi özel günler için aktivite planları yaparken genelde nereye nasıl gidileceğini, ne giyileceğini, kimlerle gidileceğini, ne yiyip ne içileceğini düşünürüz.
Örneğin, yılbaşı gecesi (evde geçirsek bile) kuruyemiş, ana yemek, tatlı, gazlı veya alkollü içecekler dahil her zaman yiyip-içtiklerimizin dışında ve bazen de daha fazla miktarda tüketiriz.
Abur cubur tüketmek, limitlerin dışına çıkıp adeta kendimizi şımartmak için iyi bir fırsattır, ama ya sonrası? “Keşke daha az yeseydim”, “Daha az içseydim”, “Daha erken yatsaydım” gibi pişmanlıklar dile getiririz. Yeni yılın hemen ilk gününde bu tuzağa düşmemek elimizde. Sadece bazı küçük doğru davranışlar, ilk günümüzü ‘keşkeler’le hayıflanmak yerine, “iyi ki ... yapmışım” diye memnuniyetle geçirebiliriz.
NE YAPABİLİRSİNİZ?
Öncelikle, yılbaşı gecesi yükleneceğiniz vücudunuzu şimdiden dinlenmeye alıp, bugün ve yarın akşama kadar biraz daha özel bir beslenme şekli uygulamanız iyi olur.
Çarşamba günü daha düşük kalorili, daha az yağ ve şeker içeren bir beslenme tipi seçip sebze ve meyveye ağırlık verebilirsiniz. Böylece ertesi günkü yılbaşı sofrasına içiniz daha rahat oturursunuz.
SABAH SEÇENEKLERİ
* 1 bardak taze sıkılmış nar -greyfurt suyu + yarım muz
* 1 kase yoğurt + 1 kuru kayısı
* 1 bardak light kefir + 10 badem
* 3 çorba kaşığı yulaf + az yağlı süt + 1 kivi
ARA ÖĞÜN
* 2 kuru kayısı
ÖĞLE YEMEĞİ SEÇENEKLERİ
* 1 tatlı kaşığı yağla ıspanak sote, rokalı yeşil salata,bir dilim tam buğday ekmeği
* 6 çorba kaşığı haşlanmış mercimek ile salata, 1 kase yoğurt
* 1 haşlanmış patates, 1 haşlanmış yumurta, bol yeşil salata
* 1 kase sebze çorbası salata,1 dilim tam buğday ekmeği
ARA ÖĞÜN* 15 fındık veya badem + 2 kuru kayısı + yarım nar veya yarım muz
AKŞAM YEMEĞİ SEÇENEKLERİ
* Izgara balık, bol salata
* 1 kase sebze çorbası, bol salata, 1 dilim peynir, 1 dilim tam buğday ekmeği
* 2 haşlanmış enginar ile yeşil salata, 1 dilim tam buğday ekmeği
ARA ÖĞÜN
* 1 meyve + 1 bardak light kefir
YARIN: BU AKŞAM NE YEMELİ? NE İÇMELİ?