Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Bel çevreniz yağlanmaya başladıysa, stresli ve hareketsiz ortamda iseniz, kan şekeriniz sınırı zorluyorsa ve kan yağlarınız alarm vermeye başladıysa bu işaretleri ciddiye alın. Metabolik sendrom hareketsiz yaşam ve dengesiz beslenme sonucu başlayan salgın bir hastalık gibi gün gittikçe artıyor. Metabolik sendrom kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon, karaciğer yağlanması ve diyabet yani şeker hastalığını da artıran bir problemdir.
Türkiye Metabolik Sendrom Araştırma Grubu’nun (METSAR) yaptığı çalışmaya göre ülkemizde kentsel yerleşimlerde metabolik sendrom sıklığı ortalama yüzde 33,8 olarak bulunmuştur. METSAR’ın verilerine göre Türkiye’de 20 yaş üstü nüfusunu yaklaşık 1 / 3’ü metabolik sendromlu. Hastalığın birçok belirtisi vardır.

Haberin Devamı

EN AZ ÜÇÜ SİZDE VARSA DİKKAT!
Aşağıdaki risklerden en az üçünün varlığı metabolik sendrom olarak tanımlanabilir:
1) Bel çevresinde genişleme
Kadın için 88 cm üstü RİSK (80 cm ve altı hedeflenmeli)
Erkek için 102 cm üstü RİSK (94 cm ve altı hedeflenmeli)
2) Yüksek tansiyon
İstenilen değer 130 / 85 mmHg
3) Yüksek kolesterol
< 200 mg/dL normal ve / veya olması istenen
200- 239 mg/dL sınırda ve yüksek
> 240 mg/dL yüksek
4 ) İyi kolesterolün (HDL) düşük olması
> 40 mg/dL ERKEK için istenen HDL kolesterol değeri
> 50 mg/dL KADIN için istenen HDL kolesterol değeri
5) Kötü kolesterolün (LDL) yüksek olması
<100 mg/dL LDL kolesterol için istenen değer
6) Trigliserid
> / = 150 mg/dL
7) Açlık kan şekeri
>110 mg/dL

TEK YOL YAŞAM TARZI DEĞİL
KORUNMAK İÇİN DAHA FAZLA YULAF TÜKETİN
Günlük beslenme içinde yulaf tüketmek çoğumuzun aklınıza gelmeyebilir. Oysa yulaf en değerli tahıllardan biridir. Yulafın kendi yapısında betaglukan isimli, suda çözünebilen bir lif bulunur. Bunun, insan sağlığına üç ayrı olumlu etkisi bulunur:

Kolesterolü düşürür
Yulaf betaglukanı beslenmenize eklendiğinde midenizde çözünür ve jel oluşumu meydana gelir. Bu jel yapı, midede ve ince bağırsakta safra asidini bağlayıp dışkı yolu ile dışarı atılmasını sağlar. Bunun sonucunda karaciğer, yeniden safra asidi üretmek için kandaki kolesterolü kullanır ve böylece LDL (kötü huylu) kolesterolde ve toplam kolesterol seviyesinde düşme sağlanır. Günde üç gram yulaf betaglukanı, düzenli olarak tüketildiğinde; kolesterolde yüzde 10’a varan düşüş sağlayabilir.

Haberin Devamı

Kan şekerini düzenlemeye yardımcıdır
Yulaf betaglukanı aynı zamanda diyabet üzerine de faydalı etkiye sahiptir. Tip 2 diyabetli bireylerde yulaftan zengin bir beslenmenin kan şekerini daha iyi dengelediği gözlenmiştir. Güne kan şekeri dengeleyici özelliği olan yulaf gibi bir besinle başlamak gün boyunca kan şekeri kontrolünün sağlanmasına yardım eder. Ya da piyasada bulunan yulaf kepeğinin sıkıştırılması yöntemiyle elde edilen ve her porsiyonunda üç gram yulaf betaglukanı içeren, yüzde 100 doğal içerikli Betaglucare tercih edilebilir. Günlük takviye ile alınan üç gram yulaf betaglukanı ile tokluk kan şekerinde yüzde 36’ya, insülin salgısında ise yüzde 44’e varan düşüş sağlamaktadır.

Mide ve bağırsağı çalıştırır
Yulaf betaglukanı olumlu etkisini mide ve bağırsakta bal kıvamında bir jele dönüşerek gerçekleştirir. Diğer suda çözünmeyen liflerin aksine doğru miktarda alınan yüksek kaliteli betaglukan midede ve bağırsakta safra asidini bağlayan ve şeker emilimini geciktiren viskoz bir jel oluşturur. Bu olumlu etkinin yanı sıra barsak ve sindirim sistemine da yardımcıdır. Uzun süreli tokluk hissi yaratarak kilo kontrolünü de desteklemektedir.

Haberin Devamı

METABOLİK SENDROM NASIL ÖNLENEBİLİR?
Metabolik sendromun önlenebilmesindeki tek ve en önemli yol ‘Yaşam tarzı değişikliği‘dir. Bu hastalıktan korunmak için fiziksel akivite ve doğru beslenme en iyi ilaçtır.
Ağırlık kaybı sağlama programlarında hedef hızlıca ideal vücut ağırlığına ulaşmaktan çok o sıradaki vücut ağırlığının yüzde 5 - 10’unun 3 - 6 ay içinde azaltılması ve kalıcı davranış değişikliği esasına dayanmalıdır.
Fiziksel olarak aktif olmak da yine bu sendromun önlenmesinde büyük rol alır. Haftada en az üç gün ortalama 40 dakika yapılan fiziksel aktivite, kilo kontrolüne destek olacak ve metabolik sendroma karşı koruyucu etki yaratacaktır. Ayrıca orta tempoda yapılan egzersiz HDL kolesterolünde önemli bir artışa neden olur.