Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Kış gelip de havalar soğumaya başlayınca en çok çorba içmeyi seviyorum. Çorba pişen ev kokusu herkese iyi geliyordur eminim. Çorbalar beslenmemizde yer alan önemli besinlerden, hem lezzeti hem de içine eklediğimiz malzemeler onu sofralarımız için vazgeçilmez yapıyor. Her yörenin kendisine özgü tarifleri olsa da hem diyette hem de normal beslenme düzeninizde afiyetle içebileceğiniz, üç farklı tarif vermek istedim bugün size…

BALKABAĞI

Balkabağı, kış aylarında güneş gibi rengiyle içimizi açan sebzelerden biridir. Parlak turuncu rengi onun önemli bir antioksidan olan beta karotenden zengin olduğunu gösterir. Beta karoten, bitki karotenoidlerinden biridir ve vücutta bağışıklık sistemine önemli faydaları olan A vitaminine dönüşür. A vitamini gözün karanlıkta görmesini sağlar. Kemik büyümesi, üreme fonksiyonu ve genel büyüme sürecinin gerçekleşmesinde etkindir. Ayrıca balkabağı iyi bir lif kaynağıdır. Onu pek çok farklı içecekte kullanabilir, yulaf ezmesi ve meyve pürelerine ekleyebilirsiniz. Ama ben bugün sizlere soğuk havalarda içinizi ısıtmaya yardımcı olacak bir çorba tarifi vermek istedim.

Haberin Devamı

ÜÇ FARKLI  KIŞ ÇORBASI

Sütlü, zencefilli balkabağı çorbası

- 2 parça taze zencefil,
- 2 adet havuç,
- 3 dal kereviz sapı ve 1 adet kereviz,
- 3 diş sarımsak,
- 2 adet soğan,
- 1 kase et veya 1 kase tavuk suyu,
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı,
-150 gram balkabağı,
- 1 su bardağı süt
- 2 su bardağı su
- Az tuz, kimyon, karabiber, köri

İlk olarak soğanlar küp şeklinde doğranır, bıçak yardımıyla hafifçe ezilen sarımsaklarla beraber pembeleşinceye kadar sotelenir. Sonrasında doğranmış balkabağı, kereviz ve kereviz sapıyla baharatlar ilave edilip sotelemeye devam edilir. Bir kase tavuk/et suyu, 1 su bardağı süt, 2 su bardağı su eklenir, malzemeler piştikten sonra blendırdan geçirilir.

LAHANA

Lahana, kış aylarının en düşük kalorili sebzelerinden biri, ayrıca içimizi ısıtan çorbalara da çok yakışıyor. 100 gramı 24 kalori içerir. B grubu vitaminleri,
A ve C vitaminlerinin yanı sıra, manganez, folat, kalsiyum ve potasyum gibi mineralleri de barındırır. Diyet lifinden de zengindir. İçeriğindeki indol, bioflavanid, monoterpenler ve diğer maddelerle tümörlerin büyümesini engeller ve hücreleri serbest radikallere karşı korur. Özellikle akciğer, mide ve kolon kanserine karşı koruyucu etki göstermektedir.

Haberin Devamı

ÜÇ FARKLI  KIŞ ÇORBASI

Yağ yakan lahana çorbası

- 6 orta boy soğan
- 3 diş sarımsak
- Yarım lahana
- 1 kapya biber
- 1 demet maydanoz
- Kimyon, karabiber, zerdeçal
- Yarım çay bardağı mercimek
- 3 yemek kaşığı biber salçası

Bütün malzemeyi doğrayın, üzerini çorba kıvamında olacak şekilde su ile
doldurun. Malzemeler yumuşayana kadar pişirin. İsterseniz blendırdan geçirip, süzme çorba haline getirebilirsiniz. Daha fazla tarif ve ayrıntılı anlatım için Dilara Koçak YouTube kanalına abone olmayı unutmayın.

ISPANAK

Temel Reis’in efsanevi sebzesi ıspanak, kalsiyum, folik asit, klorofil, lutein, zeaxanthin, A, C, ve K vitaminlerini içerir. Folik asit, hamilelerde bebeğin spinabifida denilen hastalıktan korunmasını sağlar ve ileri yaşlarda görülen Alzheimer riskini azaltır. Ispanak içerdiği bileşiklerle yaşa bağlı görme fonksiyonlarındaki azalmayı önler, karaciğer ve mide kanserlerine karşı koruyucudur, menopoz döneminde kemik sağlığının korunması için önemlidir ve yine özellikle bu dönemde görülen ödem sorunlarının da hafifletilmesine yardımcıdır. Benim vicdan çorbamın tarifini artık neredeyse bilmeyen yok, bir de ıspanakla demenizi tavsiye ederim, bunu da beğeneceğinize eminim.

Haberin Devamı

ÜÇ FARKLI  KIŞ ÇORBASI

Ispanak çorbası

- 1 kilo ıspanak
- 2 soğan
- 3 yemek kaşığı mercimek
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 1 demet maydanoz
- 3 kırmızı biber
- Kimyon, pul biber, 2-3 diş sarımsak, az tuz

Bütün malzemeler 4-5 bardak suyla haşlanıp blender sonrası veya taneli olarak içilebilir.