Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Kış aylarında güneş batar batmaz eve gidiyor, gece boyunca bir şeyler atıştırıyor, spor yapmak yerine evde film seyrediyor, sabahları zor uyanıyor ve sürekli tembellik yapmak istiyorsanız acilen kendinizi toparlamalısınız

Evde geçirilen zaman arttıkça kendimizi daha mutsuz ve depresif hissedebiliyoruz. Bu duygusal değişiklik de beslenmemizi etkiliyor. Metabolizmanın kış mevsiminde daha da yavaşladığını düşünürsek kilo almak kaçınılmaz oluyor.
Ancak hatırlatmak isterim ki kış mevsiminin hemen ardından yaz yine gelecek. Bahar aylarında panik olmak yerine iyi beslenme ve egzersizle metabolizmanıza şimdi yardımcı olmakta fayda var. Metabolizmanıza yardımcı olmak için bazı besinler işinize yarayabilir.

Haberin Devamı

ÇiKOLATANIN MASUMU: SİYAH ÇİKOLATA

Çikolatanın insanı nasıl mutlu ettiğini çok iyi biliyorum. Çikolata tüketiminde, siyah çikolatayı öneriyorum. Siyah çikolata, hem metabolizmanın hızlanmasını sağlıyor, hem de tok tutuyor. Hollanda’da yapılan bir çalışmada, günde 30 gram kadar bitter çikolata tüketiminin kan basıncını düşürdüğü ve kalp hastalıkları riskini azalttığı gösterilmiş.
Bitter çikolata; antioksidan ve polifenol içerir. Küçük bir parça bitter çikolatada (en az yüzde 70) bir bardak kırmızı şarabın iki katı kadar veya bir fincan yeşil çaydaki kadar polifenol var.

C ViTAMiNi KAYNAĞI GREYFURT

Bol miktarda C vitamini barındırmasının yanında, A ve B gurubu vitaminleriyle kalsiyum, potasyum, magnezyum, bakır, sodyum ve fosfor minerallerini içeren bir meyvedir greyfurt.
Araştırmalar, yemekten önce yenen greyfurtun kilo vermeyi hızlandırdığı ve insülini düşürdüğünü gösteriyor. Bu yüzden greyfurtu daha çok tüketmelisiniz.
Sabah kahvaltısında yağsız krem peynir veya lor peyniriyle tüketmek de iyi bir seçim olabilir.

BEREKETiN SEMBOLÜ NAR

Nar, bereket meyvesi olarak bilinir. Tarihi Antik Dönem’e dayanan narı, eve bereket getirsin diye kapının önünde kıranlar hâlâ var. Bu inancın dışında bir çok yararı da var. Nar C, B1 ve B2 vitaminleriyle potasyum, demir, kalsiyum ve fosfor minerallerini barındırır. Enerji verir ve yorgunluğu giderir. Vücudu, kalbi, mideyi ve diş etlerini kuvvetlendirir. Çarpıntıyı giderir. Mide iltihabı ve ağız yarası için faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Haberin Devamı

DiYETiNDE YOĞURT YiYENLER DAHA FAZLA KiLO VERiYOR

Yoğurt, zengin bir kalsiyum kaynağıdır. Ayrıca protein ve B vitamini de içerir. Özellikle bel çevresindeki yağlanmanın en büyük düşmanlarından biri olan yoğurt, içeriğindeki probiyotik bakterilerle barsaklarla dosttur. Sindirim sistemini rahatlatır, aynı zamanda kalsiyum içeriğiyle vücuttaki fazla yağlarla savaşır.
ABD’de yapılan bir araştırma, düşük kalorili rejimlerine yoğurt seçeneğini ekleyen ve günde üç öğün yağsız yoğurt yiyen aşırı kilolu kişilerin, yoğurtsuz bir diyet programı uygulayanlara oranla yüzde 22 daha fazla kilo verdiklerini; yüzde 61 daha fazla yağ yaktıklarını gösteriyor. Yoğurt yiyenlerin ayrıca, karın bölgelerinden de daha fazla yağ yaktıkları belirlendi.

5000 YILLIK ALIŞKANLIK: BAKLAGiLLER

Baklagiller sofralarımızın vazgeçilmezlerin-dendir. Kışın da daha fazla tercih edilir. Antik dönemlerde Mezopotamyalılar, Mısırlılar, Akdenizliler, Macarlar, Truvalılar ve İngilizler tarafından da kullanılan baklagillerin geçmişi yaklaşık olarak 5000 yıl öncesine kadar dayanıyor.
Baklagiller etten sonra en fazla protein içeren besin kaynağıdır. Kış aylarında bağışıklık sistemimizin güçlenmesini sağlar. Kan şekerinin daha yavaş yükselmesine yardımcı olur. 100 gramında yaklaşık 20-25 gr protein, yaklaşık 5 gram posa var.
Yağ ve kolesterol içermemeleri nedeniyle de baklagiller çok kıymetlidir, haftada en az 2 öğün sofranızda olmalı.

Haberin Devamı

SUYU iHMAL ETMEYiN

Kışın su içmeyi genellikle ihmal ediyoruz. Günde en az 2 litre su içmenin önemini her yerde görüyor, duyuyorsunuz. Su, metabolizmanızın doğru ve verimli çalışmasını destekliyor. Az su içenlerin içmeyenlere göre metabolizma hızı daha yavaş olabiliyor.