Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yaz geldi, kısa tatilleri fırsat bilenler denize bile girdi. Ancak başı kış kiloları ile dertte olanlar hâlâ diyet yapıyor. Dengeli beslenmenin önemini hatırlatırken, düşük kalorili bazı tariflerle diyet yapanlara yardımcı olmak istiyorum


Bu hafta oldukça sıcak başladı, diyetlerimde sıklıkla kullandığım sıcak çorbalar artık yerini soğuk çorbaya bıraktı, yaz meyveleri manavlarda renk şöleni yapmaya başladı. Kısa tatilleri fırsat bilenler karpuz kabuğunu denize düşürdü bile. Ama kış kilolarıyla başı dertte olanlar hâlâ diyet yapma programındalar.
Ben, “Önemli olan her mevsim her gün, her saat dengeli beslenmek” diye yeniden hatırlatmak, ama bu dönem için düşük kalorili ve yaza uygun bazı tariflerle de kış kilolarınızı vermenize de yardımcı olmak istiyorum.
Yaz aylarında yeterli sıvı ve elektrolit dengesini korumak çok önemlidir. Bunun için başta su olmak üzere, maden suyu, ayran ve çaylar kullanılabilir. Yaz meyvelerinin su içeriğinin yüksek olması bize doğanın armağanıdır. Özellikle el ve ayaklarda şişme yani ödeme karşı potasyum içeren meyveler doğanın bize sunduğu birer ilaç adeta...
-Kayısı ve kavun çok iyi potasyum kaynağıdır.
- Karpuz su içeriği yüksek bir susuzluk gidericidir.

Yaza özel tarifler
- Kiraz ödemi çözme özelliği taşır.
- Şeftali potasyum içerir, hem de susuzluğu giderir.
- Üzüm ve incir yaz aylarının tatlısı olarak düşünülebilir miktara dikkat etmek önemlidir.
- Yeşil erik yazın geldiğin habercisidir su ve lif içeriği önemlidir hem de düşük kalorilidir.
Yaz meyvelerine beslenmenize her  gün 3 - 4 porsiyon yer verebilirsiniz.



YAZ ÇORBASI
200 gram light yoğurt

1 yemek kaşığı nohut veya bulgur
1 yemek kaşığı kuru fasulye veya mısır
3 adet salatalık
3 - 4 parça buz
1 bardak su
1 tatlı kaşığı keten tohumu
1-2 diş sarımsak (isteğe bağlı)
Dereotu 

HAZIRLANIŞI
Salatalıklar küp küp doğranır, sarımsaklar dövülür ve tüm malzemeler 1 - 2 su bardağı soğuk su ile karıştırılır. 


CEVİZLİ PATLICAN SALATASI
1 küçük boy patlıcan
1 adet yeşilbiber
3 tam ceviz
2 demet maydanoz
2 yemek kaşığı light yoğurt 
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber 

HAZIRLANIŞI
Patlıcan ve biber közlenir, temizlenip, küçük parçalara kesilir. Üzerine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı gezdirilir. Yoğurda dövülmüş sarımsak, tuz, karabiber ekleni ve diğer malzemelerin üzerine dökülür. Son olarak süsleme için ince kıyılmış maydanoz ve ceviz salataya eklenip, servis edilir.;


LİGHT LİMONATA
5 adet limon
10 - 15 adet yapay tatlandırıcı
1 orta boy zencefil
9 su bardağı su
1 su bardağı sıcak su
5 dal taze nane
1 çorba kaşığı kuru nane

HAZIRLANIŞI
Rendelenmiş limonların kabukları, toz şeker, kuru ve taze nane ve rendelenmiş zencefillerle birlikte ovulur. Kabukları alınan limonların suyu sıkılıp karışımın üzerine dökülür. 10 - 15 dakika bekletilip   1 bardak sıcak suyu ilave edilir. Şeker ya da tatlandırıcı tamamen eridikten sonra kalan su eklenir. Temiz bir tülbent ya da süzgeçten geçirilip soğutulur. Bu tariften 10 bardak limonata elde edilir.


1 porsiyon meyvenin karşılığı nedir?
ÇİLEK  8 adet
DUT  8 adet
KARPUZ VEYA KAVUN  İnce bir dilim
KAYISI (kuru/taze)  3 adet
KIRMIZI ERİK  5 adet
KİRAZ  12 adet
MÜRDÜM ERİĞİ  3 adet
ŞEFTALİ  1 orta boy
İNCİR (kuru/taze)  1 adet
ÜZÜM  15 iri tane veya   23 çekirdeksiz ufak
VİŞNE  14 adet
YENİ DÜNYA (malta eriği)  6 adet
YEŞİL ERİK  12 adet


OKUR SORUSU
 Sebze-yoğurt veya salata peynir gibi bir öğünden yarım saat sonra hiç yemek yememişim gibi midem kazınmaya başlıyor.  Neden?
Sebzeler yüzde 80- 90 oranında su içerir. Su oranının yüksek, protein içeriğinin düşük olması ve yağ içermemesi bireylerin daha çabuk acıkmasını sağlayabilir. Yağın sindirimi uzun sürer ve midede doygunluk hissi yaratır. Bu nedenle yağ içeren et ürünlerini tüketen kişi, kendisini daha uzun süre tok hisse-der. Ancak sebze yemeğinin yanında protein kaynağı olan yoğurt veya sebze içine kıyma ve karbonhidrat kayna-ğı olan ekmek tüketildiği durumda ana öğün için daha tok tutan bir seçim yapılmış olur. Uzun süreli açlık sonrası yenilen öğünde tokluk hissi sağlama-yabilir, bu yüzden çok acıkmadan 3ana ve 3 ara öğün olacak şekilde 6 öğün yenmelidir.