Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Yaz aylarında çoğumuzun beslenme düzeni değişir. Genelde yaz meyvelerini ve hafif yemekleri tercih ederiz. Uyku düzeninin bozulmasıyla öğün atlayabiliyoruz ya da yemek saatleri şaşabiliyor. Ama değişmeyen tek şey, tatlı isteği. Yaz - kış demeden çoğumuzun canı tatlı ister. Pek çok kişi tatlıya “Hayır” diyemez, hatta fikri bile bizi mutlu eder.

Yaz aylarında tüketmeyi ve misafirlerime ikram etmeyi en sevdiğim serinletici tatlı, dondurma. Eğer daha ağır tatlıları tercih ediyorsanız, porsiyonu yarıya indirip, üzerine bir top dondurma ekleyebilirsiniz. Böylece hem damak tadınıza hitap eder, hem sizi mutlu kılar hem de kalsiyum desteği sağlar.

Haberin Devamı

Her zaman söylediğim gibi, her şey dozunda ve kararında yenildiğinde kilo olarak dönmez! Hafif ve serinletici dondurmayı, birçok şerbetli tatlı veya çikolata kaplı atıştırmalığa göre daha düşük kalorili bir seçenek olduğundan gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Dondurma, benim için çocukluğuma geri dönüş aracı, o yüzden yaz - kış çok severek tüketirim.

Tam bir vitamin deposu

Dondurma sağladığı besin değeri dışında, iyi bir enerji kaynağıdır. Vücudumuzun enerji üretmesine yardımcı olan karbonhidrat, yağ ve protein açısından dengeli bir yapısı vardır.

Ayrıca içeriğindeki proteinler, vücudun yapılanmasına ve kasların onarılmasına destek verir.

Süt ve süt ürünleri grubunda yer alan dondurma; A, B, D ve E grubu vitaminleriyle kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi mineralleri içerdiğinden dengeli beslenme düzeninde hem çocuklar hem de büyükler için iyi bir alternatiftir.

-A vitamini, görme gücünü ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

-D vitamini, kalsiyumun vücutta kullanımına destek olur.

-K vitamini, kan dolaşımını artırır ve kan pıhtılaşmasını önler.

-B12 vitamini, hafızayı ve sinir sistemini güçlendirir.

Hijyen çok önemli

Dondurma seçimi yaparken, sıcak hava nedeniyle hijyene çok dikkat etmelisiniz. Üretiminden sunumuna sağlıklı süreçlere sahip olan, özellikle kapalı ambalajda satılan, güvenli ürünleri tercih etmeye özen gösterin.

Haberin Devamı

Eskiden çok sınırlı seçeneklerimiz vardı. Şimdi ise tadına bakmadan isimleri bile beni mutlu etmeye yetiyor. Peki bu mutluluk acaba çocukluğumuzu hatırladığımız için mi? Cevap hayır, çünkü son yıllarda yapılan araştırmalarda dondurmanın çikolataya göre altı kat daha fazla mutlu ettiği bilimsel olarak kanıtladı.

Londra Psikiyatri Enstitüsü, 2005 yılında yürüttüğü bir çalışmayla dondurma yemenin beynin keyif bölgelerini harekete geçirdiğini gösterdi.

Araştırmada gönüllülerin beyinleri, harici kullanılan görüntüleme cihazıyla (bir fMRI tarayıcı) taranarak dondurmanın beyindeki keyif bölgelerini ‘uyardığı’ görüldü.

Kilo kaybına yardımcı olur mu?

‘Beslenme’ dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, günde 1 porsiyon dondurma gibi tam yağlı süt ürünleri tüketen kadınlar, yemeyenlere oranla daha kolay kilo veriyor. Yani ölçülü şekilde dondurma yiyerek kilo verebilirsiniz. Üstelik sürdürülebilir, yani yasak içermeyen bir beslenme programı kalıcı kilo kaybı için avantaj sağlar.