Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Google’a ‘Kilo vermek için ne yapmalı?’ diye yazdığınızda , önünüze yüzlerce değişik fikirle dolu yazı çıkar. Birçoğu da ‘Şunu yeme, onu yeme’ gibi önerilerle doludur. Ancak artık eminiz ki, bu tavsiyeler herkes tarafından biliniyor ama maalesef her zaman uygulanamıyor. Ben bugünkü yazımda sizlere “Onu yeme, bunu yeme” değil; “Ye” diyeceğim. Size yemeniz gereken beş besinden bahsedeceğim. Bu yiyeceklere kilo vermeye yarayan ‘süper yiyecekler’ deniyor. Çünkü son derecede mütevazı görünseler de, sağlığa faydaları şaşırtacak kadar güçlü. Evet, kilo vermenizin sırrı bu yiyeceklerin her zaman gözünüzün önünde ve tabağınızın içinde olması…

Haberin Devamı

Ancak hatırlamanızı istediğim de; eklenmiş şeker ve doymuş yağ içeren, cazip ama kilo vermenize engel olabilecek yiyecekleri ortadan kaldırmanız. Neden mi? Cevap çok basit: “Gözden ırak olan, ağızdan da ırak olur.”

1. Yumurta

Yaz-kış kahvaltıların yıldızı ve bütün gün tok tutmaya yardımcı önemli bir protein kaynağıdır.

Araştırmalara göre; kahvaltıda iki yumurta yiyenlerin, simit tüketenlere oranla takip eden 24 saat içinde 400 kalori daha az aldıkları görülmüştür.

2. Yer Fıstığı

Badem ve ceviz neredeyse tüm ilgi ve övgüyü alsa da, yer fıstığı da en az onlar kadar değerli. Araştırmalar, yer fıstığı tüketenlerin gün içinde daha az yemek yediklerini gösteriyor. Peki, nedir yer fıstığını bu kadar mucizevi kılan? Protein mi? Yoksa yağ mı?

Görünüşe göre hepsinden biraz var. Bu konuda çalışmalar devam etse de gerçek olan bir şey var ki, yer fıstığı dengeli yapısıyla tokluk hissinin uzamasına ve dolayısıyla kilo kaybına yardımcı oluyor.

3. Karnabahar

Kilo verme dönemlerinde, karnabahar sınırsız miktarda yenilebilir. Düşük kalorili olması ve lif içermesi, kilo vermeye yardımcıdır. Sağlık için de faydalıdır. Kanserle savaşan bitkisel gıda sülfürofan kadar yeterli miktarda folik asit ve C vitamini de içerir. Tadı da bir o kadar lezzetlidir. Karnabaharı haşlanmış veya yemek şeklinde sevmiyorsanız aşağıdaki tarifimi deneyebilirsiniz.

4. Balık

Tok tutan yiyecekler arasında balığın, yulaf ezmesi ve sebzeleri geçtiğini duymak sizi şaşırtabilir. Bir araştırma, öğle yemeğinde balık yiyenlerin, kırmızı et tüketenlere göre akşam yüzde 11 oranında daha az yediğini gösteriyor. Yüksek protein ve içerdiği sağlıklı yağların yanı sıra balık, lezzetlidir.

Haberin Devamı

5. Yulaf Ezmesi

Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu, artık bilmeyen yok. Sadece kahvaltı bile incelmenizi sağlayabilir. Altı yıl süren bir araştırmaya göre; kahvaltı yapanların vücut kitle indeksleri, onu atlayan kişilere göre daha düşük çıkmıştır. Yulaf ezmesiyle beslenenlerin diğer kahvaltı ürünlerini tüketenlere göre vücut kitle indeksleri yine düşük bulunmuştur. Lif ve protein kaynağı olması tok kalmanızı sağlar.

UNSUZ KARNABAHARLI PİZZA

1 orta boy karnabahar n 1 yumurta

Çeyrek demet maydanoz n Çeyrek demet dereotu n 1 yemek kaşığı biber salçası

2 adet domates n 2 yemek kaşığı labne

3-4 dilim dil peyniri

8-10 adet yeşil ve siyah zeytin

1 adet kapya biber

1 adet yeşil biber

Karabiber

Kimyon

Nane

Tuz

Yapılışı: İyice yıkanmış ve ayıklanmış karnabaharlar suda haşlanır, piştikten sonra robottan geçirilir. Üzerine 1 yumurta, 2 yemek kaşığı labne, ince kıyılmış maydanoz, dereotu ve baharatlar eklenip karıştırılarak hamur haline getirilir. 180 derece fırında 20 dakika piştikten sonra pizzanın hamuru hazır olur. Küçük küçük doğrayarak sos haline getirdiğimiz domatesler salçayla karıştırılarak hamura sürülür. Üzerine dil peyniri, zeytin dilimleri, biberler ve domatesler konularak süslenir. Peynirler eriyene kadar fırında bekletilir. Afiyet ve sevgiyle.