Yeni yıl sofrasında çeşit çeşit tatlılar olacak. Tatlı hazırlarken kaloriyi içine eklediğiz yağ ve şeker miktarı belirler. Bu yüzden unlu, yağlı tarifler yerine sütlü ve meyveli olanları tercih etmenizde fayda var
2010 yılının son cumartesi günündeyiz, haftaya bugün umutlar, hayaller ve beklentilerle yeni yıla “Merhaba” diyeceğiz.
Yeni yılı evde karşılamayı düşünenler, çoğunlukla aile ve dostlarla eğlenceli bir akşam yemeği için heyecanlanıyordur.
Böyle akşamlarda zengin sofralarda daha uzun süre vakit geçiriliyor.
İşte size hem un, yağ ve şeker içermeyen hem de çok pratik ballı tarifler:
Ballı kabak tatlısı: Kabakları az suda haşladıktan sonra püre haline getirin ve 2 parmak kalınlığında olacak şekilde cam bir tepsiye yayın. Üzerine dövülmüş ceviz, tarçın ve bal ilave edin.
Ballı ayva: Ayvaları ortadan ikiye bölüp kabuğunu soyun ve çekirdeklerini çıkartın. Üzerine 1-2 karanfil ve 1 çorba kaşığı bal ekleyerek fırınlayın.
Ballı tarçınlı meyve püresi: 2 muzu çatalla ezin, üzerine bir armut rendesi, 3 kuru kayısı, yarım çay bardağı iri dövülmüş fındık, 1 yemek kaşığı Hindistancevizi ve tarçın ekleyin. Karışımı küçük kaselere koyduktan sonra üzerine 1 çorba kaşığı bal ekleyerek servis edebilirsiniz.
Bal alırken dikkat edin
Balın kalitesini tadarak anlamak mümkün değildir. Aldığınız balın kalitesinin yıllar içerisinde kanıtlamış, güvenilir olmasına özen gösterin. Ürünün üzerinde parti numarası, dolum ve son kullanma tarihi, firma adıyla adresi olmasına dikkat edin. Ayrıca kapakta garanti bandı olmasına önem verin. Tüm bunlara ilave olarak firmanın, kalite kontrol sistemini ve bal konusunda uzman, deneyimli kadroya sahip olup olmadığını, hijyenik şartlarda üretim yapıp yapmadığını sorgulayın. Açıkta satılan ballarda riski tüketici, markalı ballardaysa ambalajlayan firma taşır. Süzme bal tercih edin, her ne kadar petekli ballarda hile yapılmayacağı yolunda bir inanış varsa da bu ballar da arıya şeker yedirilmek suretiyle imal edilebiliyor. Petekli balda kalıntı riski yüksektir ve her peteğin tek tek analiz edilmesi hem pratik hem de ekonomik açıdan mümkün değildir.
Sporcular için de önemli
Beslenme, sporcu performansında önemli rol oynar. Yapılan bir çalışmaya göre, ağır egzersizlerden sonra bal tüketilmesi, yorgun kasların daha hızlı çalışmasına yardımcı oluyor. Bu nedenle her yaştan sporcu, idmanları sırasında beslenmelerinde balı kullanabilir. Baldaki karbonhidrat, sporcular için kolay tüketilebilecek bir enerji kaynağıdır.