Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Besinler ve sağlığa olan etkileriyle ilgili her gün birçok araştırma sonucu yayınlanıyor. Birbirini destekleyen sonuçlar olduğu gibi çelişen araştırmalara da rastlıyoruz. Bugün, meme kanseri ve yeşil çay ilişkisi hakkında yapılmış bir araştırma sonucunu paylaşmak istiyorum

Yapılan bazı çalışmalar, yeşil çay içmenin kadınları meme kanserinden koruyacağını dair bulguları gözler önüne sermişti. Japonya’da yapılan yeni ve daha geniş bir çalışma farklı bir sonuç buldu. Tokyo Ulusal Kanser Araştırma Merkezi’den Dr. Motoki Iwasaki, “Düzenli olarak yeşil çay içen Japon kadınlar arasında, yeşil çay alımıyla meme kanseri riski arasında bir ilişki bulamadık. Bulgularımız, düzenli yeşil çay tüketiminin meme kanseri riskini azaltmadığını gösteriyor” diyor.

Haberin Devamı

İki farklı çalışma iki benzer sonuç
Bu çalışma için, 53 bin 793 kadından beş yıl süreyle veri toplandı. Araştırmanın sonuçlarında, kadınların yüzde 12’si haftada bir fincandan daha az yeşil çay içerken, yüzde 27’si günde beş fincan

YEŞiL ÇAY MEME KANSERiNDEN
ya da daha fazla yeşil çay içtiklerini bildirdi. Çalışmada günde 10 fincan ya da daha fazla yeşil çay içen kadınlar da vardı. Benzer şekilde yapılan ve 14 yıldan fazla takip edilen 350 kadın üzerindeki çalışmada da araştırmacılar, yeşil çay tüketimi ve meme kanseri riski geliştirme arasında herhangi bir ilişki bulamadıklarını bildirdi.

Sonuç için erken
New York, Lenox Hill Hastanesi’nde meme kanseri cerrahı olan Dr. Stephanie Bernik, “Kesin olarak, yeşil çayın hiçbir fayda sağlanmadığından bahsetmek doğru olmaz ancak net bir şekilde fayda sağladığı da söylenemiyor” şeklinde yorum yapıyor.

Tedavide tek çözüm yok
Batı tıbbından tatmin olmayan bazı bireyler alternatif tıpla ilgileniyor. Bunu yaparken de mucizevi sonuçlar veya kısa süreli beklentiler ümit ediyorlar. Bu çok hassas bir konu. Araştırmada bahsedilen yeşil çay örneğinden yola çıkarsak, en azından yeşil çay içmenin bireye bir zararı olmayacağından ama tedavi veya koruyucu etki olarak da yeşil çaya güvenmenin boş bir hayal olacağından bahsedebiliriz. Meme kanseriyle ilgili yapılan birçok çalışma var, yeşil çayla ilgili de yapılan araştırmalar var ancak insan vücudu ve genleri karmaşık bir mekanizmadır. Hastalık gelişiminde ve tedavide tek bir çözümden bahsetmek mümkün değildir.

İyi beslenmek önemlidir
Antioksidan içeriği yüksek yeşil çay ve nar gibi besinler günlük beslenmenin bir parçası olmalıdır ama besinlerin tek başına tedaviye yapacağı etki konusunda çok iddialı tavsiyelerde bulunulmasını doğru bulmadığımı söylemek isterim. Her besin grubundan ölçülü miktarda tüketmek, yeterli lif ve antioksidan almaya dikkat etmek, doymuş yağla şekerden uzak durmak hayat boyu ana prensip olmalıdır.Demir, birçok besinde doğal olarak bulunuyor. Hayvansal kaynaklı besinlerden alınan demir (emilim oranı yaklaşık yüzde 25), bitkisel kaynaklı besinlerden alınan demire (emilim oranı yaklaşık yüzde 5) göre daha kolay emilir.


Yüksek demir içeren besinler
-Kırmızı et
- Hindi
- Yumurta
- Baklagiller (Kuru fasulye, mercimek, nohut, iç bakla, barbunya)
- Yağlı tohumlar (Fındık, ceviz, badem gibi)
- Zenginleştirilmiş tahıllar
- Taze bezelye, börülce, fasulye, yeşil biber
- Taze meyveler (Kavun, çilek, dut, muz)
- Yeşil yapraklı sebzeler (Maydanoz, nane, roka, ıspanak, pazı, brokoli, dereotu)
- Pekmez, tahin helvası
- Kurutulmuş meyveler (Üzüm, erik, incir, hurma, kayısı)
- Demirle zenginleştirilmiş mısır gevrekleri ve yulaf


Demir emilimini artırmak için
C vitamini, demirin vücutta daha iyi kullanılmasını sağlar. Bu nedenle, C vitamini içeren meyve-sebzelerden (kuşburnu, kivi, turunçgiller, çilek, brokoli, domates, yeşil yapraklılar, biber, kavun), günlük olarak aldığınıza emin olun. Emilimi artırmak için portakal suyunun içine pekmez karıştırabilir, sebzeleri et ya da kıymayla pişirebilir, baklagillerin yanında bol limonlu salata tercih edebilirsiniz. Demir seviyeleriniz çok düşükse (anemikseniz), doktorunuz tarafından demir hapları kullanmak için öneri alabilirsiniz. Bu ilaçları kullanırken konstipe (kabızlık durumu) olma olasılığı yüksektir. Bunu önlemek için, taze sebze ve meyve, lif, su tüketimini artırmak önem taşır.
Günlük gereksinim, erkekler için 10 mg., kadınlar için 18 mg’dir. Gebelikte 27 mg., emzirme sürecinde 18 mg., ergenlik sürecinde ise 15 mg’dir.