Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Bugün yılın son günü... 2017’in herkes için çok iyi geçmiş olmasını diliyorum ve 2018’de de dileğim her zaman olduğu gibi, önce sağlık ve huzur… Bu akşam yeni yıla girerken birçok farklı plan yapılmış olabilir, ama tek bir ortak nokta var o da uzun süren bir akşam sofrası olacağı...

YILBAŞI GÜNÜ HAZIRLIK

“Yeni yıla nasıl girerseniz, bütün yılı da öyle geçirirsiniz” inancıyla ben de 2017’nin son, 2018’in ilk saatlerinde hem sofranızı hem de bedeninizi hafifletebilmeniz için öneriler vereceğim.

Dengeli seçim yapın

Yılın son günü, akşama hazırlıklar vücudunuz için de sabahtan başlasın. Gün içinde dengeli seçimlerle akşam yemeğinde kontrolü daha kolay sağlayabilirsiniz. Yani öncelikle güne güzel bir kahvaltıyla başlamanızı öneririm. Kahvaltının en önemli öğün olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama tabii ki kahvaltı seçimleriniz de önemli.

Haberin Devamı

Mutlaka protein kaynağı bir besin tüketmeye özen gösterin. Proteinler daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Eğer mümkünse kahvaltınızda yumurta tercih edebilirsiniz, çünkü yumurta uzun süre tokluk hissi sağlar ve gün içindeki seçimlerinizi de etkiler.

YILBAŞI GÜNÜ HAZIRLIK

Ara öğünleriniz de çok değerli olacak. Özellikle akşamüstü saat 17.00-18.00 civarı küçük bir tost, 1 porsiyon meyve, 10 fındık veya bitki çayıyla bir yulaflı kurabiye atıştırmak, yeni yıl yemeğinde iştahınızı kontrol etmenizi kolaylaştıracaktır.

YILBAŞI GÜNÜ HAZIRLIK

Masada kontrol sizde

Yeni yıl masasında kontrol tamamen sizde... İlk önerim, odak noktanız yemek olmasın, amacınız bedeninizden önce ruhunuzu doyurmak olsun. Bol bol sohbet edin ve yemeği odak olmaktan çıkartın. Mutlaka salata veya çorba ile başlayın. Araştırmalar yemeğe salatayla başlayanların toplamda yüzde 25 daha az kalori aldığını gösteriyor. Örneğin balkabaklı bir çorba veya nar taneleriyle süslenmiş bir salata, yılbaşı sofralarına çok yakışır.

Kalorisi düşük, su oranı yüksek, sınırsız tüketebileceğiniz salatalık, biber, marul yaprağı, çiğ karnabahar, kabak ve kereviz sapı gibi sebzeleri, yağsız yoğurt veya hazırlayacağınız düşük kalorili soslarla birlikte masanın en güzel yerine koyun. Ana yemek tercihiniz, daha hafif seçimler olsun. Yeni yılın simgesi hindi, kırmızı ete göre daha düşük doymuş yağ içeriğiyle sağlıklı bir alternatif olabilir. Balık da iyi bir seçenektir. Daha uzun süreli tokluk için pirinç yerine bulgur kullanabilirsiniz. Düşük kalorili seçimler için mezeleri mayonez yerine süzme yoğurtla yapabilirsiniz. Yalancı çerkez tavuğu tarifim de yılbaşı sofralarına çok yakışacaktır.

Haberin Devamı

YouTube kanalımdan kestaneli bulgur pilavı tarifimi de deneyebilirsiniz.

YILBAŞI GÜNÜ HAZIRLIK

ZENCEFİLLİ BALKABAĞI ÇORBASI

YILBAŞI GÜNÜ HAZIRLIK

- 2 parça taze zencefil

- 2 adet havuç l 300 gr balkabağı

- 3 diş sarımsak l 2 adet soğan

- 1 su bardağı Hindistan cevizi sütü

- 1 yemek kaşığı zeytinyağı

- Az, tuz, kimyon, karabiber (dileyen köri ekleyebilir)

İlk olarak soğanlar küp şeklinde doğranır, bıçak yardımıyla hafifçe ezilen sarımsak, pembeleşinceye kadar pişirilir. Sonra doğranmış balkabağı, baharatlar ilave edilip, sotelemeye devam edilir. 1-2 bardak su ekleyip sebzeler pişince mikserden geçirilir.

Yalancı Çerkez tavuğu

Haberin Devamı

MALZEMELER:

- 5-6 adet ceviz

- 1 havuç

- 3 yemek kaşığı yulaf

- 1 kase yoğurt

- 2 yemek kaşığı labne

- 1 tatlı kaşığı hardal

YAPILIŞI: Rendelenmiş havuçlar ve kırılmış cevizler, yoğurt ve labneyle birleştirilir. Daha sonra üzerine yulaf ve hardal eklenerek karıştırılır. Dilerseniz içine haşlanmış tavuk da ekleyebilirsiniz. Tatlı olarak da hafif seçimler yapmak mümkün. Yılbaşı sofrasını siz hazırlıyorsanız, yağ içermeyen hafif meyve tatlıları veya sütlü olanları tercih edebilirsiniz. Çikolatalı humus güzel bir seçenek olabilir.

YILBAŞI GÜNÜ HAZIRLIK

Çikolatalı Humus

MALZEMELER:

- 1 çay bardağı haşlanmış nohut

- 3 yemek kaşığı kakao

- 5-6 adet çekirdeksiz hurma

- 1 tatlı kaşığı bal

- 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı

YAPILIŞI: Tüm malzemeleri robottan geçirip, en son üzerine nar taneleriyle servis edebilirsiniz.

Yılbaşı gecesi özellikle alkol alacaksanız, ertesi sabah şiş uyanmamak için bol su tüketmek ve çok tuzlu yememek yararlı olacaktır. Alkol midede hazımsızlık hissi ve mide bulantısı yaratıp, uyku kalitesini düşürür. Ertesi gün de yorgun hissetmemize sebep olabilir.

Bu yüzden erkeklerin 3-4 kadeh şarap veya
2 duble rakı, kadınlarınsa
2 kadeh şarap veya 1 duble rakıdan daha fazla içmemelerini öneririm.