Cadde Dışarısı Horhor içerisi konfor

Dışarısı Horhor içerisi konfor

15.03.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Aksaray, leziz yemekler tadabileceğiniz bir semt. Kebapçılarıyla meşhur Sofular’da oldukça farklı, her yerde bulamayacağınız yemekleri müşterilerine sunan bir restoran var: Hatay Has Kral Sofrası

Dışarısı Horhor içerisi konfor

Burada Şam, Lübnan, Fransız ve Güneydoğu mutfağından lezzetler karşımıza çıkıyor. Çalışan insanlar bu işe gönül vermiş. Çok titizler, lezzet adına da çok dikkatliler. Mutfakta iki Halepli, bir Lübnanlı olmak üzere toplam 13 usta çalışıyor. Şefleri Zafer Turuç mönüdeki yemeklere son derece hakim. Hangi yemeği sorarsanız uzun uzun anlatıyor. Turuç, mönülerine herhangi bir yemeği eklemeden önce bir ay boyunca denediklerini söylüyor. Yemeklerdeki yağ oranı ve baharatlar yerinde. Yedikleriniz midenize dokunmuyor.
Kral Sofrasında 90 çeşit kebap var. Mezeler, zeytinyağlılar ve salatalar çok zengin. Restorandaki yemekleri tek tek tatmaya kalksanız en az üç ay üst üste buraya gelmeniz gerekir. Alışılmış, her yerde bulabileceğiniz yemekler yerine farklı tatlarla tanışmak, değişik yemek kültürleriyle karşılaşmak için ideal bir yer.
Dar bir ara sokakta bulunan Hatay Kral Sofrası'ndan içeri girdiğinizde şaşırıyorsunuz. Mekan beş katlı. Birkaç adım attıktan sonra geniş, ferah bir salonla karşılaşıyorsunuz. Diğer katlar odalardan oluşuyor. Her katta dörder oda var. Özellikle Arap turistler Kral Sofrası’na ilgi gösteriyor. Mekanın müdavimleri arasında milletvekilleri ve Ortadoğu’daki krallar da var.

TADILMASI GEREKEN LEZZETLER
Etli dilber dudağı: Kurutulmuş patlıcan içi ve Antakya yoğurdunu tahinle birleştirip tabağın alt kısmına koyuyorlar, kuzunun sırt etinden yapılmış eti de lavaşa sarıp dilimliyorlar. Sonra da karışımın üzerine yerleştiriyorlar. Görünüşü beytiye benziyor. Bu yemek damağınızda hoş ve farklı bir tat bırakıyor. Birbirine çok benzeyen ve vasatı geçemeyen döner, kebap ya da fast food ürünlerinden bıktıysanız, etli dilber dudağını mutlaka tadın.
Paşa kebabı: Çam ve Antep fıstıkları, hafif kaşarla birleşip çok yağlı olmayan etle şişe saplanıyor. Çıtır çıtır, tadı oldukça dolgun. Kaşarı çok fazla kullanmamaları kebaptan; hem et, hem hafif kaşar, hem de fıstıkların tadını almanızı sağlıyor.

Hatay Usülü Çiğ Köfte:
Alışılmışın dışında bir tat. Çiğ köfte yoğurulurken içine soğan ya da maydonoz konulmuyor. Sadece et, bulgur ve salçayla yoğuruluyor. Çiğ köfteyi tabağın ortasındaki kavrulmuş kıymaya banarak yiyorsunuz.


Özel Has Kral Kebabı: Antakya’da düğünlerde yapılan bir yemek. Altta patlıcan, biber, domatesten oluşan karışımın üzerine kuşbaşı etler konulup servis ediliyor. Yemeğin altındaki harç çok güzel, et olmadan sade bile yiyebilirsiniz.

Kağıt Kebabı: Etin yağsız kısmına kırmızı biber, maydonoz, baharat atıldıktan sonra bir diş sarmısak konuluyor ve kağıdın üzerine döşenip fırına veriliyor. Midenizi rahatsız etmeyecek kadar hafif, güzel bir yemek. Tabağınızı bitirdikten sonra büyük ihtimalle tekrar sipariş vermek isteyeceksiniz.

Adres: Sofular Mah. Ragıp Bey Sok. No: 25/A Aksaray -
Tel: 0212 534 97 07