Cadde Dünyanın en fazla üniversitesi bu şehirde

Dünyanın en fazla üniversitesi bu şehirde

01.12.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’da, sekizi devlet olmak üzere, 43 üniversite var. Boston’un ünvanını elinden alan kentin köklü geçmişleriyle dikkat çeken beş okulunu sizin için araştırdık

Dünyanın en fazla üniversitesi bu şehirde

Türkiye’de 146 üniversite var. Sekizi devlet üniversitesi olmak üzere 43’ü İstanbul’da bulunuyor. Dünyanın en önemli eğitim başkentlerinden Boston’da bile 40 üniversite olduğu düşünülünce İstanbul’un öğrenci sayısıyla bir rekora koştuğunu söylemek mümkün. Üstelik YÖK’e vakıflardan yeni üniversite talepleri gelmeye devam ediyor. ‘Bu sayı İstanbul için biraz fazla oldu’ diyen YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, üniversitelerin çoğu İstanbul’da biriktiği için yeni talepleri ağırdan aldıklarını itiraf ediyor. Bu üniversite bolluğu içinde en iyisi, en yüksek puanlısı, en manzaralısı (!) derken, bu kentte yüzyıllardır eğitim veren okullar gözden kaçıyor. Boğaziçi ve Galatasaray Üniversitesi ile 2010’da kurulan İstanbul Medeniyet Üniversitesi toplamda sekizi bulan devlet üniversitelerinden üçü ve en gençleri. Diğer beş üniversite ise ağırlıklı Türkçe eğitim vermeleri ve Osmanlı’ya dayanan tarihleriyle dikkat çekiyor. İşte en köklü beş üniversite:

Haberin Devamı

İSTANBUL ÜNiVERSiTESİ
557 YAŞINDA
Alman hukuk tarihçisi Richard Honig, İstanbul Üniversitesi’nin kuruluş tarihinin 1 Mart 1321’e kadar uzandığını ifade eder. Bugünkü merkez binanın bulunduğu tepede kurulan, Roma üniversiteleriyle eşdeğer olan, tıp, hukuk, felsefe ve edebiyat fakültelerinden oluşan bu üniversite, aslında İstanbul’da üniversite eğitiminin başlangıcı sayılıyor. Türk araştırmacılarsa İstanbul Üniversitesi’nin köklerini 1453’e götürüyor. Gerçekten, fethin ertesi günü 30 Mayıs 1453’te Ayasofya ve Zeyrek’te yapılan bilimsel toplantılar, Türk-Osmanlı bilim yaşamının ilk günü ve takiben bir külliyenin kurulmasının başlangıcı kabul ediliyor. Cemil Bilsel, tıp, hukuk, fen ve edebiyat fakültelerinin ve İstanbul Üniversitesi’nin başlangıç noktasının 1470 yılında kurulan Fatih Külliyesi olduğunu vurguluyor. Bu arada, Sovyet tıp bilgini Danişefski, dünyanın en eski tıp fakültesinin İstanbul’da olduğunu belirtir.
Yerleşke bölgeleri : Eminönü, Fatih, Avcılar
Ünlü mezunlar: Abdullah Gül, Ahmet Hamdi Tanpınar, Candan Erçetin, Kürşat Başar, Cüneyt Arkın, Ferhat Göçer, Ali Kırca, Uğur Dündar, Mehmet Ali Alabora, Orhan Pamuk, Doğan Hızlan, Doğan Heper, Orhan Koloğlu, Yavuz Turgul ve Zeki Demirkubuz, Tuna Huş, Altan Varol, Kadir Çöpdemir, Berrak Tüzünağaç.

Haberin Devamı

İSTANBUL TEKNiK ÜNiVERSiTESi (iTÜ)
MEZUNLARI TARiH YAZDI

Dünyanın en fazla üniversitesi bu şehirde

Yüksek Mühendis Mektebi, 1944’te İstanbul Teknik Üniversitesi adını aldı. Osmanlı Devletinde ilk kez Batılı anlamda mühendislik eğitimi vermek üzere 1773 yılında kurulan Mühendishane-i Bahr-i Hümayun (İmparatorluk Deniz Mühendishanesi), gemi inşaatı ve deniz haritalarının yapılması konusunda uzman personel yetiştiriyordu. 1795’te, III. Selim döneminde açılan Mühendishane-i Berr-i Hümayun (İmparatorluk Kara Mühendishanesi) topçu subayı yetiştirmek için kuruldu. Cumhuriyet’in kuruluşuyla mühendislik ve mimarlık eğitimi yeniden düzenlendi. Mühendis Mekteb-i Alisi yol, demiryolu, su işleri ve inşaat-mimarlık dallarını kapsayacak şekilde eğitim veren bir okul olarak örgütlendi. 1940’larda Almanya ve İsviçre’yi terkeden öğretim üyelerinin katılımıyla güçlenen kadrosuyla Yüksek Mühendis Mektebi, Türkiye’nin teknik öğretim alanında önde giden bir eğitim kuruluşu olarak seçkinleşti.
Yerleşke bölgeleri: Gümüşsuyu, Maçka, Maslak, Tuzla.
Ünlü mezunlar: Turgut Özal, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Bedrettin Dalan, Üzeyir Garih, İshak Alaton, Şarık Tara, Oğuz Atay, Volkan Konak, İzel, Funda Arar, Murat Boz, Seden Gürel, Çağla Kubat.

Haberin Devamı

MiMAR SiNAN ÜNiVERSiTESİ
YILDIZLARIN OKULU

Dünyanın en fazla üniversitesi bu şehirde

Sanat tarihçisi, arkeolog, müzeci, ressam Osman Hamdi Bey tarafından, 1882’de ‘Sanayi-i Nefise Mektebi’ adıyla kurulur ve 2 Mart 1883’de öğretime başlar. Ülkemizin ilk sanat ve mimarlık yüksek okulu olan kurum, 1928’de ‘Güzel Sanatlar Akademisi’ adını alır ve böylece ülkemizde ‘akademi’ ünvanını alan ilk yükseköğretim kurumu olur. Birbirinden ünlü sanatçılar yetiştiren bu okulun adı 1982’de çıkarılan 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile üniversiteye dönüşerek Mimar Sinan Üniversitesi olur.
Yerleşke bölgeleri: Fındıklı, Beyoğlu, Beşiktaş.
Ünlü mezunlar: Zeki Müren, Cem Karaca, Atıf Yılmaz, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Erol Evgin, Ferhan Şensoy, Okan Bayülgen, Sertab Erener, Gani Müjde, Halit Kıvanç, Kerem Görsev, Aydın Boysan, Oktay Ekinci,
Dr. Kadir Topbaş, Nejat Yavaşoğulları, Sezen Cumhur Önal, Erol Büyükburç, Nejat Uygur, Çolpan İlhan, Cahit Berkay, Prof. Adnan Çoker, Erkan Yolaç, Ahmet Çuhadaroğlu, Nejat İşler, Mehmet Güleryüz, İlhan Koman, Barbaros Sadıç, Uğur Tanyeli, Aykut Köksal.

Haberin Devamı

MARMARA ÜNiVERSiTESİ
TiCARİ iLiMLER’iN MiRASÇISI

Dünyanın en fazla üniversitesi bu şehirde

16 ocak 1883’te Hamidiye Ticaret Mekteb-i Âlisi ismi altında Ticaret ve Ziraat Orman ve Maadin Nezareti’ne bağlı olarak Cağaloğlu’nda
İstanbul Kız Lisesi’nin arkasındaki bir evde eğitime başlamış olan Marmara Üniversitesi ilk mezunlarını (13 kişi) 1887’de verir. 21 Eylül 1889’da Maârif Nezâreti’ne bağlanan okul, 1893 yılında ileride tekrar açılmak üzere kapatılır. 15 Ekim 1897’de yine Maârif Nezâreti’ne bağlı olarak yeniden açılır ve o günden bu güne eğitim faaliyetlerini sürdürür. 1959 yılında İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi haline dönüşen kurum, 1982 yılında Marmara Üniversitesi adıyla Türk Yüksek Öğretim Kurumları arasındaki yerini alır.
Yerleşke bölgeleri: Göztepe, Kadıköy, Nişantaşı
Ünlü mezunlar: Recep Tayyip Erdoğan, Mustafa Sarıgül, Kemal Sunal, Yaşar, Merve İldeniz, Ebru Güzel, Hakan Utangaç (Pentagram), Kenan Vural (Yüksek Sadakat), Ebru Güzel, Ceyda Düvenci, Kenan Kalav.

Haberin Devamı

YILDIZ TEKNiK ÜNiVERSiTESi (YTÜ)
100’NCÜ YILINI KUTLAYACAK

Dünyanın en fazla üniversitesi bu şehirde

1911’e uzanan tarihiyle Türkiye’nin en eski ikinci teknik üniversitesidir. Vilayet nafia idarelerinin (Bayındırlık İl Müdürlükleri) ‘fen memuru’ (tekniker) gereksinimlerini karşılamak amacıyla 1911’de Kondüktör Mekteb-i Alisi adıyla, Paris’teki ‘Ecole de Conducteur’ün müfredat programı esas alınarak Bayındırlık Bakanlığı’na bağlı bir okul kuruldu. 1922’de okulun adı Nafia Fen Mektebi’ne dönüştürülür. Türkiye’de imar işlerinin ve teknik hizmetlerin artması nedeniyle fen memurlarıyla yüksek mühendisler arasında oluşan boşluğu doldurmak amacıyla 1937’de Nafia Fen Mektebi kapatılarak yerine teknik okul kurulur.
Yerleşke bölgeleri: Yıldız, Beşiktaş, Davutpaşa
Ünlü mezunlar: Hamdi Alkan, Tarık Akan, Kenan İmirzalıoğlu, Cem Davran, Mirkelam, Emrah Ablak, Gökhan Kırdar, Koray Candemir, Ahu Türkpençe.