Ebru Omurcalı

Ebru Omurcalı

ebruomurcali@gmail.com

Tüm Yazıları

Farsça ‘tuzlu su’ anlamına gelen shorba, dilimize çorba olarak geçmiştir. Dünyanın pek çok ülkesinde çorba her derde deva özelliğini korumaktadır. Hatta tavuk suyuna çorbanın ilaca eşdeğer sayılabilecek şifası uzmanlar tarafındanda kabul görmüştür.

PiRiNÇLi ISPANAK ÇORBASI

(Malzemeler (6 kişilik) n Yarım demet ıspanak n 6 diş sarımsak * 1 adet kuru soğan * 2 çay bardağı pirinç * 1 tatlı kaşığı pul biber * Tane karabiber * 2 çorba kaşığı un * 1 adet limon suyu
* 1 adet yumurta * 3 çorba kaşığı * tereyağı * Tuz
Hazırlanışı: Tereyağında küp doğranmış soğanı, sarımsakla beraber kavurun Unu serpin, 2-3 dakika kavurun. Üzerine suyunu ekleyin ve karıştırarak bir taşım kaynatın. Pirinçleri ve baharatıekleyin. Pirinçler yumuşayınca ıspanağı ilave edin. Çorbanızı 15 dakika pişirin. Ayrı bir kasede limon suyu ve yumurtayı çırpın, çorbanın suyundan alarak terbiyeyi ısıtın ve tekrar çorbaya ekleyerek servis yapın.

Haberin Devamı

BULGURLU TARHANA ÇORBASI

Malzemeler (6 kişilik) * 4 çorba kaşığı tarhana
* 1.5 çay bardağı bulgur pilavlık * 3 çorba kaşığı tereyağı * 1 adet kuru soğan * 2 adet domates
* 2 adet sivri biber n 3 diş sarımsak
* 1 çorba kaşığı biber salçası * 1 tatlı kaşığı kimyonn Tuz, karabiber, pul biber
Üzeri için: Kıyılmış maydanoz ve pul biber
Hazırlanışı: Tarhanayı ılık suya koyun ve yarım saat bekletin. Tereyağında küp doğranmış soğan ve sarımsağı kavurun. Salçayı ekleyerek kokusu gidene kadar kavurmaya devam edin. Küp doğranmış domates ve sivri biberi ekleyip soteleyin. Üzerine suyunu koyup bir taşım kaynatın. Bulur ve tarhanayı ilave edin, baharatını serpin. Karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Kıyılmış maydanoz ve pul biber serperek servis yapın.

Çorba pişirmenin püf noktaları

Eğer mümkünse uygun lezzette et, tavuk, sebze ya da balık sularıyla çorbanızı hazırlayın. Baharat ve taze otlarla çorba hazırlıyorsanız bu malzemeleri en son ekleyin ki, lezzeti bozulmasın. Terbiyeli çorbalar hazırlarken, terbiye sosunu mutlaka ısıtarak çorbaya ekleyin. Sütlü ve kremalı çorbalarda piştikten sonra süt ve kremasını ilave edin. Eğer sağlığınız uygunsa çorbaları tereyağı ile hazırlayın.

Haberin Devamı

SEBZELi MERCiMEK ÇORBASI

Malzemeler (6 kişilik)
* 2 adet tavuk but
* 2 çorba kaşığı tereyağı
*1 su bardağı kırmızı mercimek
* 1 adet kuru soğan
* 1 adet havuç
* 1 adet patates
* 1 adet kırmızı biber
* 1 adet limon suyu
* 1 çorba kaşığı nane
* 1 çorba kaşığı kimyon
* 1 tatlı kaşığı pul biber
* 1 tatlı kaşığı zerdeçal
* 1 çay bardağı kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı biberiye
* 8 su bardağı su
Hazırlanışı: Tavuğunuzu 8 su bardağı suda haşlayın, pişince et ve kemik-lerini ayırın, suyunu kullanmak üzere ayırın. Kırmızı biberi, soğanı, küp doğranmış havucu tereyağında kavurun. Tencerenize merci-mekleri, küp doğranmış patatesi ve tavuk suyunu ilave edin. Sebzeler ve mercimek pişince baharatları, tavuk elerini ve limon suyunu ekleyin. Maydanoz serperek servis yapın.

SÜTLÜ MANTAR ÇORBASI

(Malzemeler 6 kişilik) * 400 gr. mantar
* 5 diş sarımsak * 2 çorba kaşığı un * 4 çorba kaşığı tereyağı * Yarım su bardağı krema * 1 su bardağı süt * 4 su bardağı su
* Tuz, * karabiber * 1 çay kaşığı kimyon
* 1 çorba kaşığı kekik
Hazırlanışı: 1 çorba kaşığı tereyağında doğranmış mantarlarınızı sarımsakla beraber soteleyin. Mantarlar suyunu çekince ocaktan alın ve bekletin. Ayrı bir tencerede, kalan tereyağında unu pembeleşene kadar kavurun, üzerine 4 su bardağı sıcak suyu ve sütü dökün ve bir taşım kaynatıp kızarmış mantarları ilave edin. Çorbanızı karıştırarak 15 dakika pişirin. Süt, kremayı ve baharatları ekleyerek bir taşım kaynatıp servis yapın.