Ebru Omurcalı

Ebru Omurcalı

ebruomurcali@gmail.com

Tüm Yazıları

Binlerce yıl önce yemeklerimizi pişirdiğimiz toprak tencereler, geçerliliğini hâlâ korumakta. Güveçte yemekler yavaş yavaş ve ısıyı eşit dağıttığı için en lezzetli şekilde pişiyor. Kapağı açılmadan kendi suyunda piştiği durumlarda ise; besin değeri de korunmuş oluyor.
Hepimizin mutfağında toprak güveç olduğuna eminim; raflardan indirip yemeklerimizi pişirmenin zamanı geldi...

İrlanda güveci

Mal­ze­me­ler: (6 ki­şi­lik)
n 1 kg. iri doğ­ran­mış da­na
kuş­ba­şı n 1 çor­ba ka­şı­ğı do­ma­tes sal­ça­sı n 4 adet pa­ta­tes
n 2 adet ha­vuç
n 2 adet ku­ru so­ğan
n 4 diş sa­rım­sak
n 2 adet def­ne yap­ra­ğı
n 2 çor­ba ka­şı­ğı te­re­ya­ğı et­ler için 2 çor­ba ka­şı­ğı te­re­ya­ğı
seb­ze­ler için.
n 1 çay bar­da­ğı
kı­yıl­mış may­da­noz
n 1 çay bar­da­ğı sir­ke
n 1 tat­lı ka­şı­ğı ke­kik
n 1 tat­lı ka­şı­ğı toz şe­ker
n Tuz, ka­ra­bi­ber
Ha­zır­la­nı­şı: Et­le­ri te­re­ya­ğın­da su­yu­nu çe­ke­ne ka­dar ka­vu­run. Sir­ke­yi ek­le­yip 3 da­ki­ka ka­rış­tı­rın. Üze­ri­ne 2 su bar­da­ğı su ve def­ne yap­ra­ğı ko­yun.
Gü­ve­ci­ni­zin ka­pa­ğı­nı ka­pa­ta­rak
1 sa­at pi­şi­rin. Ay­rı bir ten­ce­re­de doğ­ran­mış seb­ze­le­ri, sal­çay­la be­ra­ber te­re­ya­ğın­da so­te­le­yin. Üze­ri­ne 1 çay bar­da­ğı etin su­yun­dan ko­yun ve yu­mu­şa­yın­ca­ya ka­dar pi­şi­rin. Tüm mal­ze­me­yi gü­veç­te bir­leş­ti­rin. 200 de­re­ce­de ısı­tıl­mış fı­rın ız­ga­ra­sın­da üze­ri kı­za­rın­ca­ya ka­dar pi­şi­rin.
May­da­noz ser­pin ve sı­cak ola­rak ser­vis ya­pın.

Haberin Devamı

Etli & Bademli Tajin

Malzemeler:
(6 kişilik)
n 1 kg. kuzu kuşbaşı n 15 adet arpacık soğan n 1 adet kuru soğan
n 4 çorba kaşığı bal n Yarım su bardağı badem n Yarım çay kaşığı safran n 1 çay kaşığı zerdeçal n Yarım çay kaşığı tarçın n 1 çay kaşığı kişniş n Tuz, karabiber n 6 çorba kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı: Zeytinyağında etleri ve soyulmuş soğanları soteleyin. Güvece baharat, bal ve 1,5 su bardağı su koyun. 1 saat pişirin. Ayrı bir tavada bademleri pembeleşene kadar kızartın. Etlere ekleyerek karıştırın.

Haberin Devamı

Bamyalı Makedon güveci

Malzemeler: (8 kişilik)
n 500 gr. kuzu kuşbaşı
n 300 gr. bamya n 1 adet kabak
n 1 adet patlıcan n 2 adet kapya biber n 2 adet kuru soğan n 1 çorba kaşığı domates salçası n 1 çay bardağı su n Tuz, karabiber n 7-8 dal taze nane n 7-8 dal maydanoz
n 2 çorba kaşığı tereyağı
Hazırlanışı: Patlıcanları alaca soyun ve tuzlu suda bekletin. Tüm sebzeleri küp şeklinde doğrayın. Etleri güvece koyun ve suyunu çekene kadar kavurun. Bamya, tereyağı, salça, baharatla beraber malzemeleri harmanlayıp etlere ekleyin. Kapağını kapatın ve kısık ateşte 1.5-2 saat pişirin. Doğranmış nane ve maydanoz ekleyerek servis yapın.

Biberli Meksika güveci

Malzemeler: (8 kişilik) n 250 gr. kıyma n Yarım su bardağı Meksika fasulyesi n Yarım su bardağı kuru fasulye n 3 adet domates n 2 adet kuru soğan n 2 adet kapya biber n 2 adet sivri biber n 1 adet acı biber n 1 çay bardağı mısır n 8 diş sarımsak n Yarım demet taze soğan n 1 çay kaşığı kişniş n Yarım çay kaşığı karanfil n 1.5 tatlı kaşığı kimyon n Tuz, karabiber n 4 çorba kaşığı sıvıyağ n 1 çorba kaşığı mısır unu

Haberin Devamı

Hazırlanışı:
Fasulyeleri akşamdan ıslatın, ertesi gün 1 saat pişirin. Tüm sebzeleri küçük küpler halinde doğrayın. Yarı haşlanmış fasulye, mısır, sebzeler, kıyma, sıvıyağ ve kıyılmış taze soğanı harmanlayarak güvece koyun. Üzerine 1 su bardağı su ekleyin. Kapağı kapalı olarak güvecinizi 1 saat pişirin. Mısırunu ve baharatını serptikten sonra 10 dakika daha pişirip servis yapın.