Yazın en tatlı meyvelerinden şeftali bize Çin’den geldi. Lezzeti ve kokusuyla en sevilen meyvelerin başında gelir... Sağlığa faydaları nedeniyle tazesini bol bol tüketmek gerekir. Bugün şeftaliyle hazırlayabileceğiniz tarifler vereceğim...
ŞEFTALiLi SÜTLAÇ
Malzemeler (6 kişilik)
4 su bardağı süt
2 bardak su
3 çay bardağı pirinç
2 çorba kaşığı pirinç unu
1 su bardağı tozşeker
1 tatlı kaşığı vanilya
Şeftali peltesi için
3 şeftali
Yarım su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı buğday nişastası
2 çorba kaşığı su
Hazırlanışı: Su ve pirinci pişirin. Süt, pirinç unu ve toz
şekeri ekleyin; koyulaşana kadar pişirin. Vanilyayı ilave edin ve
servis kaselerine kat kat sütlaç ile şeftali peltesini paylaştırın.
Buzdolabında 4 saat dinlendirin.
Şeftali dilimleri ve taze naneyle servis edin.
Peltenin hazırlanışı:
Toz şekerle şeftalileri yarım saat pişirin. Nişastayı eritip, şeftalileri ilave edin. Bir taşım kaynatın.
ŞEFTALiLi MISIR UNLU TART
Malzemeler (6 kişilik)
Hamur için
2 su bardağı mısır unu
1 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 su bardağı toz şeker
4 çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
2 adet yumurta
2 çay bardağı süt
Krema için
1 su bardağı süt
1 çay bardağı şeftali suyu
1 çorba kaşığı mısır nişastası
1 çorba kaşığı un
1 tatlı kaşığı buğday nişastası
3 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı limon rendesi
Üzeri için
Dilim şeftali
Taze nane yaprakları
1 çay bardağı un (ayrılan hamura eklenecek)
2 çorba kaşığı tereyağı
(ayrılan hamura eklenecek)
Hazırlanışı: Yumurta ve toz şekeri çırpın. Tereyağı ve zeytinyağını ekleyip çırpmaya devam edin. Kalan hamur malzemelerini ekleyin ve koyu kıvamda bir hamur hazırlayın. Hamurdan yarım su bardağı ayırın. Yağlanmış tepsiye dökün. 170 derecede ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişirin. Ayrıdığınız hamura un ve tereyağı ekleyip karıştırın. Keki fırından çıkartın ve soğuyunca üzerine hazırladığınız krema ve şeftalileri koyun. Ayırdığınız kek hamurundan üzerine rendeleyin. Kızarana kadar tekrar fırınlayın. Soğuyunca dilimleyin ve nane yapraklarıyla servis yapın.
Kremanın hazırlanışı: Malzemeleri karıştırıp, koyulaşana kadar pişirin.
BADEMLi ŞEFTALiLi GALETTE
Malzemeler (6 kişilik)
500 gr. milföy hamuru
4 adet şeftali
2 su bardağı toz şeker
Bademli krema için
1 çay bardağı toz badem n 1 su bardağı süt
2 çorba kaşığı un n 4 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı toz şeker n 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi n 1 çay bardağı krema
Üzeri için
1 adet yumurta sarısı n Pudra şekeri
Hazırlanışı: Fırını 200 derecede ısıtın. Yağlanmış tepsiye milföy hamurlarını birleştirerek yerleştirin. Kenara gelen bölümlerini hafifçe içe katlayın. Üzerini çatalla delin ve kızarana kadar pişirin. Ayrı bir tencerede süt, şeker ve unu koyulaşana kadar pişirin. Krema, tereyağı, badem ve hindistan cevizini ekleyin. Kremayı karıştırarak soğutun. Dilimlenmiş şeftalileri tozşekerle beraber koyulaşana kadar pişirin. Galettayı fırından çıkartın ve soğuyunca üzerine kremayı dökün, şeftalileri yerleştirin. Pudra şekeri serpin ve dilimleyerek servis yapın.
ŞEFTALiLi EV GAZOZU
Malzemeler (6 kişilik)
2 su bardağı şeftali suyu
2 su bardağı soda
1 adet limon
1 su bardağı su
4 dal taze nane
2 çay bardağı toz şeker
Hazırlanışı: Su, şeftali suyu, toz şeker, limon suyu ve naneyi iyice karıştırın. Sodayı ekleyin ve karışımı bardaklara paylaştırın. Limon kabukları, taze nane ve buzla süsleyerek servis yapın.
CEViZLi ŞEFTALiLi PESTiL
Malzemeler (6 kişilik)
6 adet şeftali
1 çay bardağı toz şeker n 1 çorba kaşığı nişasta
5 çorba kaşığı su n 1 çay bardağı ceviz
Hazırlanışı:
Şeftalinin kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkartın, su ve toz şekerle kısık ateşte pişirin. Karışımı süzgeçten geçirin ve 1 çay bardağı ayırarak kalanı hafifçe koyulaşana kadar pişirin. Nişasta ve ayırdığınız posayı karıştırıp tencereye ekleyin ve koyulaşana kadar pişirin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye karışımı dökün. Yarı gölgede sertleşene kadar bekletin. Hazır olunca makasla kesin ve kavanozda saklayın.