Ebru Omurcalı

Ebru Omurcalı

ebruomurcali@gmail.com

Tüm Yazıları

Sıcaklar iyice bastırdı, tatil yapanların ve tatil hayali kuranların artık mutfakta saatler geçirmek istemediğine eminim. Ancak hiçbirimiz güzel yemeklerden de vazgeçemiyoruz. Malum zengin bir mutfak geleneği içimize işlemiş durumda.
İşte kolay ve lezzetli atıştırmalıklar...

iÇLi PATATES

Malzemeler: (6-8 kişilik) n 3 adet haşlanmış patates n 1,5 su bardağı ince bulgur n 4 çorba kaşığı un n 1 tatlı kaşığı zerdeçal n Tuz, karabiber
Harç için: n 300 gr. kıyma n 1 adet kuru soğan n 1 çay bardağı kıyılmış maydanoz n 1 çay bardağı ceviz içi
n Tuz, karabiber, kırmızı biber
n 2 çorba kaşığı zeytinyağı
Üzeri için: n 2 adet yumurta akı n 1 su bardağı galeta unu n 2 su bardağı sıvı yağ

Haberin Devamı

Harcın hazırlanışı: Kıymayı kendi suyunu çekene kadar kavurun. Zeytinyağı ve doğranmış soğanları ekleyerek 5-6 dakika soteleyin. Maydanoz, baharat ve cevizi ilave edip karıştırın.
Köftenin hazırlanışı: Bulgurun üzerine bir parmak geçecek kadar sıcak su koyun ve çekmesini bekleyin. Haşlanmış ve rendelenmiş patates, un ve baharatı bulgura ekleyerek yoğurun. Üzerini kapatarak 15 dakika dinlendirin. Patatesli karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve ortasına kıymalı harcı paylaştırın. Kıyma dışarı çıkmayacak şekilde kapatın. Önce yumurta akına sonra galeta ununa bulayın ve kızgın sıvı yağda kızartıp servis edin.

OTURTMALI TART

Malzemeler (6 kişilik):
Hamur için: n 2.5 su bardağı un n 1 adet yumurta n 10 çorba kaşığı tereyağı n Tuz
Harç için: n 2 adet kabak n 1 adet patlıcan n 4 diş sarımsak n 1 adet kuru soğan n 1 adet patates n 1 tatlı kaşığı toz hardal
n 1 çorba kaşığı tereyağı n 2 çay bardağı yoğurt n 1 adet yumurta
n 1 su bardağı taze kaşar peynir ( farklı bir peynir de olabilir) n Tuz, karabiber

Hamurun hazırlanışı: Unu geniş bir kaseye koyun ve soğuk tereyağını bıçakla doğrayarak una ekleyin. Diğer tüm malzemeleri ilave edin ve yoğurun. Yağlanmış kenarlı bir tepsiye elinizle bastırarak yerleştirin. Kenar kısımlarında hamurun yukarı doğru çıkmasını sağlayın.
Harcın hazırlanışı: Tereyağında doğranmış tüm sebzeleri soteleyin. Sebzeler yumuşayınca baharatları, yumurtayı ve yoğurdu ilave edip karıştırın. Hazırladığınız hamur tepsisine harcı koyun ve yaklaşık 30 dakika pişirin. Fırından çıkarmadan önce kaşar peynirini serpin ve peynir kızarana kadar tekrar fırınlayın. Dilimleyerek servis edin.

Haberin Devamı

PÜRELi&SEBZELi GEVREK

Malzemeler (6 kişilik): n 3 adet yufka n 2 su bardağı sıvıyağ n 2 adet patates n 1 çay bardağı süt
Harç için: n 1 adet havuç n 1 adet domates
n 1 çay bardağı kıyılmış maydanoz
n 1 adet kabak
n 1 adet çarliston biber
n Tuz, karabiber, kırmızı biber
n 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir

Hazırlanışı: Patatesi haşlayın, kabuklarını soyun ve sütle beraber ezerek püre haline getirin. Havuç ve kabağı rende-leyin, domates ve biberi küçük küçük doğrayın. Maydanoz ve baharatını ekleyerek harmanlayın. 2 çorba kaşığı sıvı yağda sebzeleri hafifçe soteleyin. Rendelenmiş peynir ve tüm harç malzemelerini birleştirin. Yufkaları üçgen olacak şekilde dört parçaya bölün. Üzerine kaşıkla püreyi sürün. Harcı böreğin içine koyup iri sigara böreği şeklinde sarın. Kızgın sıvı yağda kızartarak sıcak olarak servis edin.

Haberin Devamı

GÖMLEKLi SOSİS

Malzemeler (6-8 kişilik): n 6 adet milföy hamuru n 12 adet mini sosis
n 1 adet yumurta sarısı

Hazırlanışı: Milföy hamurlarını ortadan ikiye bölün ve elinizle hafifçe esnetin. Sosisleri çatalla delin. Milföyün ortalarına sosisi koyun ve hamuru sarın. Üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Ilık ya da sıcak olarak servis edin.

SEMiZOTLU&KREPLi ALTÜST

Malzemeler (6 kişilik)
Hamur için: n 2 adet yumurta
n 2 su bardağı süt n 1.5 su bardağı un n 1 tatlı kaşığı kabartma tozu n 3 çorba kaşığı n zeytinyağı nTuz
Üzeri için: n 1 tatlı kaşığı çörek otu n 2 çorba kaşığı tereyağı
Harç için: n Yarım demet semizotu n Yarım demet taze n soğan n 2 çorba kaşığı sıvı yağ
n Tuz, karabiber

Hazırlanışı: Yumurtaları çırpın. Hamur malzemelerini yumurtalara ekleyip, koyu boza kıvamında bir hamur hazırlayın. Harcı hazırlamak için; sıvı yağda doğranmış semizotu ve soğanı soteleyin. Baharatını serperek karıştırın. Tereyağı ile yağlanmış 1.5 karış genişliğindeki fırın tepsisine hamurun yarısını boşaltın. Üzerine harcı yayın. Kalan hamuru harcın üzerine dökün ve çörek otu serpin. 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Dilimleyerek servis edin.