Dünyanın en eski sebzelerinden enginarın şifası, faydası bol. Özellikle karaciğer ve safra kesesinin dostu. Kolesterol düşürücü etkisi, şekeri dengelemesi, vücudu güçlendirmesi, sinirlere iyi gelmesi, bol vitamin içermesi mutfakların vazgeçilmezi olması için yeterli.
Enginarı genellikle yemeklerimizde kullansak da, yaprakları Asya ülkelerinde çay olarak tüketilir. Ayrıca salata yaparken haşladığınızda suyunu mutlaka farklı yemeklerde kullanmalısınız. Oldukça değerli olan bu su, tek başına içilebildiği gibi yemeklerinize çeşni olur.
Enginarın yapraklarının sıkı ve diri olması, tazeliğini gösterir. Ağır olması, üzerinde lekeler bulunması ise; lezzetine işarettir. Saplarını kesmeden vazoya koyarak birkaç gün mutfağınızda bekletebilirsiniz.
Soyulmuş enginar aldığınızda aynı gün tüketmeye özen gösterin.
FIRINDA PEYNiRLi ENGiNAR
Malzemeler
(6 kişilik)
n 3 adet patates
n 1 demet taze soğan
n 3 adet enginar
n 1 adet kuru soğan
n 5 diş sarımsak
n 3 çorba kaşığı zeytinyağı
Üzeri için: Kiraz ya da dilim domates
Sos için:
n 3 su bardağı süt
n 3 çorba kaşığı un
n 3 çorba kaşığı tereyağı
n 1 çay kaşığı kekik
n Yarım çay kaşığı rende muskat
n 2 su bardağı rende kaşar peynir
n Tuz, karabiber, kırmızı biber
HAZIRLANIŞI: Enginar, patates, kuru soğan ve taze soğanı arzu ettiğiniz büyüklükte doğrayın. Zeytinyağında sebzeleri sarımsakla beraber soteleyin. Ayrı bir tencerede, tereyağında unu pembeleşene kadar kavurun. Karıştırarak sütü ekleyin ve koyulaşana kadar pişirin. Sebzeleri ve sosu harmanlayın. Baharat ve peynirin yarısını ekleyin. Karışımı fırın kabına boşaltın. Domatesleri üzerine yerleştirin. 180 derecede ısılmış fırında hafifçe kızarana kadar pişirin. Kalan peyniri serpin ve tekrar kızartın.
Dilimleyerek sıcak olarak servis edin.
ENGiNARLI PiLAV
Malzemeler (6 kişilik)
n 2 adet enginar
n 1 adet kuru soğan
n 2 su bardağı pirinç
n 1 çay bardağı zeytinyağı
n 2 çorba kaşığı sıvı yağ
n 1 çay kaşığı toz şeker
n Yarım çay kaşığı yenibahar
n Tuz, karabiber
Üzeri için
Kıyılmış maydanoz veya dereotu, kiraz domates
HAZIRLANIŞI: Zeytinyağı ve sıvı yağ karışımında, küp şeklinde doğranmış kuru soğanı şeffaflaşana kadar soteleyin. Yıkanmış pirinci ekleyerek 5 dakika kavurun. Doğranmış enginar, baharat, şeker ve üzerini 1 parmak geçecek kadar suyunu koyun. Önce yüksek ısıda, daha sonra kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirin. Kapağını açmadan 20 dakika dinlendirin. Kıyılmış maydanoz ve domatesle süsleyerek servis edin.
SARIMSAKLI ENGiNAR ÇORBASI
Malzemeler (6 kişilik)
n 3 adet enginar n 6 diş sarımsak n 3 çorba kaşığı zeytinyağı n 2 çorba kaşığı tereyağı n 3 çorba kaşığı unn 1 su bardağı süt n 5 su bardağı su n Tuz, karabiber
Üzeri için: Kıyılmış dereotu ve
taze soğan
HAZIRLANIŞI: Zeytinyağı ve tereyağı karışımında küp küp doğranmış enginarları soteleyin. Ununu serpin ve hafifçe kavurun. Ezilmiş sarımsak, baharat ve suyunu koyun. Karıştırarak enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Sütünü ilave edin, kıyılmış dereotu ve taze soğan serperek servis edin.
Not: Arzu ederseniz mikser ya da süzgeç yardımıyla çorbanızı pürüzsüz hale getirebilirsiniz.
ADAÇAYLI VE ZEYTiNYAĞLI ENGiNAR
Malzemeler (6 kişilik)
n 6 adet enginar n 2 adet kuru soğan n 1 diş sarımsak n 1 adet limonun suyu n 1 çay bardağı zeytinyağı n 1 tatlı kaşığı toz şeker n 1 tatlı kaşığı un
n Adaçayı n Tuz
HAZIRLANIŞI: Enginarların kabuklarını soyun ve sap kısmını bırakın. Kararmaması için limonla ovun ve suya koyun. Küp şeklinde doğranmış soğan ve sarımsağı tencerenin tabanına döşeyin. Üzerine enginarları, sapları yukarı gelecek şekilde yerleştirin. Baharat, un, limon suyu, şeker, zeytinyağı ve adaçayını serpin. 1 çay bardağı su ekleyerek tencerenin kapağını kapatın. Önce yüksek ateşte, sonra çok kısık ateşte yumuşa-yıncaya kadar pişirin.
Kapağı kapalı olarak soğutun ve limon dilimleriyle süsleyerek servis edin.