Ebru Omurcalı

Ebru Omurcalı

ebruomurcali@gmail.com

Tüm Yazıları

Dünyanın en eski sebzelerinden enginarın şifası, faydası bol. Özellikle karaciğer ve safra kesesinin dostu. Kolesterol düşürücü etkisi, şekeri dengelemesi, vücudu güçlendirmesi, sinirlere iyi gelmesi, bol vitamin içermesi mutfakların vazgeçilmezi olması için yeterli.
Enginarı genellikle yemeklerimizde kullansak da, yaprakları Asya ülkelerinde çay olarak tüketilir. Ayrıca salata yaparken haşladığınızda suyunu mutlaka farklı yemeklerde kullanmalısınız. Oldukça değerli olan bu su, tek başına içilebildiği gibi yemeklerinize çeşni olur.
Enginarın yapraklarının sıkı ve diri olması, tazeliğini gösterir. Ağır olması, üzerinde lekeler bulunması ise; lezzetine işarettir. Saplarını kesmeden vazoya koyarak birkaç gün mutfağınızda bekletebilirsiniz.
Soyulmuş enginar aldığınızda aynı gün tüketmeye özen gösterin.

Haberin Devamı

FIRINDA PEYNiRLi ENGiNAR

Mal­ze­me­ler
(6 ki­şi­lik)
n 3 adet pa­ta­tes
n 1 de­met ta­ze so­ğan
n 3 adet en­gi­nar
n 1 adet ku­ru so­ğan
n 5 diş sa­rım­sak
n 3 çor­ba ka­şı­ğı zey­tin­ya­ğı
Üze­ri için: Ki­raz ya da di­lim do­ma­tes
Sos için:
n 3 su bar­da­ğı süt
n 3 çor­ba ka­şı­ğı un
n 3 çor­ba ka­şı­ğı te­re­ya­ğı
n 1 çay ka­şı­ğı ke­kik
n Ya­rım çay ka­şı­ğı ren­de mus­kat
n 2 su bar­da­ğı ren­de ka­şar pey­nir
n Tuz, ka­ra­bi­ber, kır­mı­zı bi­ber

HA­ZIR­LA­NI­ŞI: En­gi­nar, pa­ta­tes, ku­ru so­ğan ve ta­ze so­ğa­nı ar­zu et­ti­ği­niz bü­yük­lük­te doğ­ra­yın. Zey­tin­ya­ğın­da seb­ze­le­ri sa­rım­sak­la be­ra­ber so­te­le­yin. Ay­rı bir ten­ce­re­de, te­re­ya­ğın­da unu pem­be­le­şe­ne ka­dar ka­vu­run. Ka­rış­tı­ra­rak sü­tü ek­le­yin ve ko­yu­la­şa­na ka­dar pi­şi­rin. Seb­ze­le­ri ve so­su har­man­la­yın. Ba­ha­ra­t ve pey­ni­rin ya­rı­sı­nı ek­le­yin. Ka­rı­şı­mı fı­rın ka­bı­na bo­şal­tın. Do­ma­tes­le­ri üze­ri­ne yer­leş­ti­rin. 180 de­re­ce­de ısıl­mış fı­rın­da ha­fif­çe kı­za­ra­na ka­dar pi­şi­rin. Ka­lan pey­ni­ri ser­pin ve tek­rar kı­zar­tın.
Di­lim­le­ye­rek sı­cak ola­rak ser­vis edin.

ENGiNARLI PiLAV

Malzemeler (6 kişilik)
n 2 adet enginar
n 1 adet kuru soğan
n 2 su bardağı pirinç
n 1 çay bardağı zeytinyağı
n 2 çorba kaşığı sıvı yağ
n 1 çay kaşığı toz şeker
n Yarım çay kaşığı yenibahar
n Tuz, karabiber

Üzeri için
Kıyılmış maydanoz veya dereotu, kiraz domates

HAZIRLANIŞI: Zeytinyağı ve sıvı yağ karışımında, küp şeklinde doğranmış kuru soğanı şeffaflaşana kadar soteleyin. Yıkanmış pirinci ekleyerek 5 dakika kavurun. Doğranmış enginar, baharat, şeker ve üzerini 1 parmak geçecek kadar suyunu koyun. Önce yüksek ısıda, daha sonra kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirin. Kapağını açmadan 20 dakika dinlendirin. Kıyılmış maydanoz ve domatesle süsleyerek servis edin.

Haberin Devamı

SARIMSAKLI ENGiNAR ÇORBASI

Mal­ze­me­ler (6 ki­şi­lik)
n 3 adet en­gi­nar n 6 diş sa­rım­sak n 3 çor­ba ka­şı­ğı zey­tin­ya­ğı n 2 çor­ba ka­şı­ğı te­re­ya­ğı n 3 çor­ba ka­şı­ğı unn 1 su bar­da­ğı süt n 5 su bar­da­ğı su n Tuz, ka­ra­bi­ber
Üze­ri için: Kı­yıl­mış de­re­otu ve
ta­ze so­ğan
HA­ZIR­LA­NI­ŞI: Zey­tin­ya­ğı ve te­re­ya­ğı ka­rı­şı­mın­da küp küp doğ­ran­mış en­gi­nar­la­rı so­te­le­yin. Unu­nu ser­pin ve ha­fif­çe ka­vu­run. Ezil­miş sa­rım­sak, ba­ha­rat ve su­yu­nu ko­yun. Ka­rış­tı­ra­rak en­gi­nar­lar yu­mu­şa­yın­ca­ya ka­dar pi­şi­rin. Sü­tü­nü ila­ve edin, kı­yıl­mış de­re­otu ve ta­ze so­ğan ser­pe­rek ser­vis edin.
Not: Ar­zu eder­se­niz mik­ser ya da süz­geç yar­dı­mıy­la çor­ba­nı­zı pü­rüz­süz ha­le ge­ti­re­bi­lir­si­niz.

Haberin Devamı

ADAÇAYLI VE ZEYTiNYAĞLI ENGiNAR

Malzemeler (6 kişilik)
n 6 adet enginar n 2 adet kuru soğan n 1 diş sarımsak n 1 adet limonun suyu n 1 çay bardağı zeytinyağı n 1 tatlı kaşığı toz şeker n 1 tatlı kaşığı un
n Adaçayı n Tuz

HAZIRLANIŞI: Enginarların kabuklarını soyun ve sap kısmını bırakın. Kararmaması için limonla ovun ve suya koyun. Küp şeklinde doğranmış soğan ve sarımsağı tencerenin tabanına döşeyin. Üzerine enginarları, sapları yukarı gelecek şekilde yerleştirin. Baharat, un, limon suyu, şeker, zeytinyağı ve adaçayını serpin. 1 çay bardağı su ekleyerek tencerenin kapağını kapatın. Önce yüksek ateşte, sonra çok kısık ateşte yumuşa-yıncaya kadar pişirin.
Kapağı kapalı olarak soğutun ve limon dilimleriyle süsleyerek servis edin.