Gülhan Şen

Gülhan Şen

gulhanstardis@gmail.com

Tüm Yazıları

80’lerde çocuk olup guguklu saatleri hatırlayanlar Almanya’nın Kara Orman bölgesinde yer alan Triberg Kasabası’na giderek nostalji yapabilirler

80’lerde evlerde guguklu saatler vardı… Zincirinden çekip kurar, zaman geçtikçe kozalak şeklindeki iri demirlerinin aşağı doğru indiğine tanıklık ederdim. Saat başı küçücük kapısı açılır, oradan sevimli bir kuş çıkar, tatlı tatlı ötüp tekrar evine girerdi… Hayal gücüyle gerçeğin iç içe geçtiği çocuk dünyamda guguklu saatimiz, o oyuncak kuşun yuvasıydı. İçeride uyuduğunu ve böyle güzel bir evde yaşadığı için de çok mutlu olduğunu canlandırırdım gözümde. O nedenle çıkıp bize zamanı hatırlatırken hep neşeliydi işte zaten!

İnsanı büyüleyen bir yer
Yıllar sonra guguklu saatlerin memleketine gittiğimde yüzüme tebessüm konduran bir nostalji yaşamam bundandı… Dükkanlardaki envai çeşit guguklu saatin yelkovanını çevirip saat başına getirerek kuşları sırasıyla öttürmem beni etraftakilerin müstehzi bakışlarına maruz bıraksa da; çocukluğuma döndüğüm için doğrusu bedelini ödeyen bir andı o!
Almanya’nın mistik Schwarzwald (Kara Orman) bölgesindeki bir kasabada oluyor tüm bunlar, adı Triberg. Doğal güzellikleri ve oksijeni bol havasıyla insanı büyüleyen Kara Orman, özenle korunmuş bir hazineyse, Triberg de onun en gözalıcı zümrüdü gibi...
Triberg hem guguklu saatlerin doğum yeri, hem Almanya’nın en görkemli şelalelerine ev sahipliği yapıyor, hem de dünyaca ünlü Kara Orman pastasının da ilk burada yapıldığı düşünülüyor. Dahası bir de dünyanın en büyük guguklu saatini görebileceğiniz bir yer! Eee daha ne isteyebiliriz ki? Küçücük bir kasaba için fazlaca renkli değil mi? Tabii burası bir masal kasabası değil de gerçekse!?

Haberin Devamı

GUGUKLU SAATiN MEMLEKETi

Triberg Şelaleleri
Almanya’nın en yüksek şelaleleri. Gutach Nehri yedi farklı yerden dökülüyor; en yükseği 163 metre. Müthiş bir doğa parkının içerisinde yer alan şelaleleri izlemenin yanı sıra burada yürüyüş ve spor yapabilir, fıstık alıp sincapları besleyebilirsiniz.

Gezen bilir

- Buraya gelebilmek için iki seçeneğiniz var. İstanbul’dan ya Almanya’nın Stuttgart şehrine ya da İsviçre’nin Basel şehrine uçacaksınız. ikisi de yaklaşık üç saat sürüyor. Ardından her iki şehirden bir buçuk saatlik kara yolculuğuyla Triberg’tesiniz.
- Kırmızı veya siyah iri ponponlu şapkaları hediyelik eşyacılarda sıkça göreceksiniz, adı Bollenhut. Kara Orman bölgesinde eskiden kadınlar bunları takarmış. Eğer ponponu kırmızıysa bekar, siyahsa kadının evli olduğunu gösteriyormuş.
- Şelaleler havayı iyonize ediyor. Ortamda bolca negatif iyon bulunması solunum rahatsızlıklarının iyileşmesinde fayda sağlıyormuş.
- Triberg’in nüfusu 5 bin 400 ama oldukça turistik bir kasaba. Sırf şelalelerini yılda 500 bin kişi ziyaret ediyormuş.
- Mucidinin kim olduğu tam olarak bilinmese de guguklu saatlerin yapımına Triberg’te 1750’lerde başlanmış.
- Çalışan orta boy bir guguklu saat için en az 300 euro’yu gözden çıkarmanız lazım! Gördüğüm en pahalı saatin fiyatıysa 15 bin euro’ydu!
- Guguk kuşunun işgalci bir kuş olduğunu biliyor muydunuz? Yumurtalarını başka kuşların yuvalarına bırakıyor, onlar besleyip büyütsünler diye.

Haberin Devamı

Veni, vidi, vici

Haberin Devamı

1000 Saat Evi
Küçüğünden büyüğüne yüzlerce çeşit guguklu saati bir arada bulabileceğiniz dükkanlardan biri.
En büyük guguklu saat
İçine girip gezebileceğiniz kadar büyük bir guguklu saat. Normal bir saatin 60 katı büyüklüğünde. 1990 - 1994 yılları arasında yapılmış, 15 metre yüksekliğinde, 6 ton ağırlığında... Sırf kuşun ağırlığı 150 kilo.
Café Schäfer
Kremalı, vişneli, üzeri çikolata parçacıklı bir pasta; Kara Orman pastası…Orijinal adı ‘Schwarzwälder Kirschtorte.’ Buralara özgü bir lezzet ama namı zamanla tüm dünyaya yayılmış. Ülkemizde de satılıyor. Bu pastayı en eski tarifleriyle yapan yerlerden biri Café Schäfer, ana caddenin üzerinde 33 numarada yer alıyor. Lezzet düşkünlerine tavsiye edilir.
Restoran Lilie
Eğer geleneksel lezzetler tatmak isterseniz, dekorasyonuyla da gönlünüzü çelecek olan bu restoranı önerebilirim. Hemen şelalelerin girişine yakın yerde.