Gülhan Şen

Gülhan Şen

gulhanstardis@gmail.com

Tüm Yazıları

Siz hâlâ İtalya seyahati denince aklına sadece Roma, Floransa ve Venedik gelenlerden misiniz? Yoksa Amalfi Sahili, Como ve Sicilya gibi İtalyan güzelleriyle tanıştınız mı?

İTALYADA KEŞİF ZAMANI: PUGLIA BÖLGESİ

Güney İtalya’da bulunan Puglia; Bari, Polignano A Mare, Alberobello ve Lecce gibi sahil kasabalarından oluşuyor.
“Denizi seven Puglia’yı da sever!” diyor İtalyanlar. Burası 800 km. sahil şeridiyle çevrili; doğusunda Adriyatik, batısın- daysa İyon Denizi var. Sadece deniz, kum, güneş tatili de vaat etmiyor üstelik!
Doğal güzellikleri kadar lezzetleriyle de kalbinizi çalacak bir yer. Her ne kadar Türk turistler için İtalya’nın en az bilinen bölgesi olsa da Hollywood bile Puglia’nın cazibesine kapılmış durumda. 2.5 sene önce bölgenin adı tüm dünyada bir anda dergileri süsledi. Zira iki Hollywood starı Justin Timberlake ve Jessica Biel burada evlendi! Brindisi şehrindeki küçük kasaba Fasano’daki süper lüks Borgo Egnazia Resort’ta.
Konu Puglia’nın yıldızını parlatmaksa asıl adını anmamız gereken kişi, Ferzan Özpetek elbette... Özpetek, bölgedeki Lecce şehrini ‘Serseri Mayınlar’ ve ‘Kemerlerinizi Bağlayın’ filmleriyle tüm sinemaseverlere merak ettirdi. İtalyanlar kendisine büyük sevgi, saygı ve minnet duyuyor. Ne dersiniz bu yaz İtalya’da yeni keşiflere çıkma zamanı olabilir mi?

Haberin Devamı

İTALYADA KEŞİF ZAMANI: PUGLIA BÖLGESİ

Veni, vidi, vici

ALBEROBELLO
Bölgenin medar - ı iftiharı! UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Alberobello Kasabası, koni çatılı evleriyle ünlü. ‘Trullo’ adı verilen bu evlerin kökeni, 16. yy.’a dayanıyor ve kralın koyduğu ağır vergilerden kaçmak amacıyla bu ilginç şekilde yapılmışlar. Bin 500 ‘trullo’nun bulunduğu Alberobello’da dolaşırken kendinizi bir çizgi filmin içinde hissediyorsunuz.

POLİGNANO A MARE
Geçimini turizm, tarım ve balıkçılıkla sağlayan bu kasabaya sahil kenarındaki teraslardan baktığınız zaman epik bir filmden sahneler izliyormuş hissine kapılıyorsunuz. Dalgaların
altını oyduğu görkemli kayaların
üzerine kurulu kasabadaki şiir ve çiçeklerle bezeli şirin sokaklara bayılacaksınız.

LECCE
Barok mimarisiyle Ferzan Özpetek filmlerinin favori seti. Sanat eserlerinin çokluğu nedeniyle, ‘Güneyin Floransa’sı’ olarak anılıyor.

Haberin Devamı

İTALYADA KEŞİF ZAMANI: PUGLIA BÖLGESİ

Puglia Bölgesi’nin başkenti ve en büyük şehri. Hristiyan alemi için özel bir yer. Bizde Noel Baba, dünyada Santa Klaus olarak bilinen Aziz Nikola’nın kemikleri 11.yy.’da Antalya’nın Demre ilçesinden çalınarak buraya getirilmiş, günümüzde Aziz Nikola Bazilikası’nın içerisinde yer alıyor.

Gezen bilir...

- Puglia, çizme şeklindeki İtalya haritasının topuk kısmı diyebiliriz.
- THY’nin İstanbul - Bari direkt uçuşları başladı, haftada dört sefer var.
- Bölge acımtırak ancak lezzetli zeytinyağlarıyla ünlü. İtalya’nın zeytinyağı üretiminin yüzde 40’ını Puglia sağlıyor!
- Puglia’ya özel kulak memesi şekilli ‘Orecchiette’ makarnasından almadan dönmeyin. Bari’de taze ev yapımı orecchietteleri kilosu 5 euro’dan (14 TL) alabilir, hatta yapımını izleyebilirsiniz.
- Bizde badem ya da nikah şekeri olarak bilinen üzeri renkli şekerlemeyle kaplı bademlerin buradaki adı, Confetto. Puglia sakinleri her özel durumda farklı renklerde confetto ikram ediyor veya hediye götürüyor. Nikahı olana beyaz, 18 yaşına girene yeşil ve sarı, üniversiteden mezun olanaysa kırmızı...
- Masseria adı verilen taş çiftlik evleri var. Bunları hem restoran hem otel olarak kullanıyorlar.