Gülhan Şen

Gülhan Şen

gulhanstardis@gmail.com

Tüm Yazıları

“Amadeus, Amadeus, Amadeus… Rock me Amadeus!” 27 Ocak 1756’da Avusturya’nın Salzburg şehrinde bir erkek çocuğu dünyaya geliyor. Ailesinin 7’nci çocuğu… Oğlunun da kendisi gibi müziğe yetenekli olduğunu fark eden babası ona müzik eğitimi veriyor. Böylece dünyanın gelmiş geçmiş en önemli müzik dehalarından biri burada yetişiyor…Wolfgang Amadeus Mozart!

Salzburg’un kaderi de Mozart’la değişiyor. ‘Saltz’ Almanca ‘tuz’ demek. Salzburg, ‘tuz kalesi’ anlamına geliyor. Şehir, adını geçim kaynağı tuzdan alıyor. Salzach Nehri de öyle...

Haberin Devamı

35 yıllık kısacık ömrüne 626 eser sığdıran Mozart’ın şehrine olan ilgi çığ gibi büyüyor ve Salzburg ekmeğini turizmden, bilhassa da Mozart’tan kazanmaya başlıyor. Günümüzde her yer Mozart ürünleriyle dolu, tişörtler, çikolatalar, heykeller, kemanlar…

Mozart, yüzyıllar sonra Avusturyalı bir müzisyene bile büyük şans getiriyor. Falco, Mozart’ı anlatan ‘Rock Me Amadeus’ şarkısıyla 1986’da Amerika’daki müzik listelerinde bir numaraya yerleşiyor...

MUZİK DEHASI MOZART’IN ŞEHRİ SALZBURG

Gezen bilir...

-Salzburg, başkent Viyana’nın 270 km. batısında, Almanya sınırında bulunuyor. 150 binlik nüfusuyla Avusturya’nın dördüncü büyük şehri.
-18 Temmuz - 30 Ağustos arası müzik festivali var. Dünyanın dört bir yanından klasik müzik hayranları buraya akın ediyor. Özellikle festival için geliyorsanız otel rezervasyonlarınızı önceden yaptırın zira Salzburg’un en kalabalık ve pahalı olduğu zamanlar festival zamanı.
-Sevdiklerinize Salzburg’tan götürebileceğiniz en lezzetli hediye Mozart Kugeln’lar. 1890’da Salzburglu bir çikolatacının bulduğu bu lezzeti satan dükkanları şehrin her yerinde mevcut.
TÜRK MARŞI...
Bizler de çok şanslıyız ki bu deha, Türkler’e çağlar boyunca milyarlarca insanı etkilemeye devam edecek bir eser armağan bırakıyor. 1783’te, Mehter ritminden esinlenerek 11 numaralı La Majör Piyano Sonatı’nın 3’üncü bölümünde ‘Ronda alla Turca’yı yani ‘Türk Marşı’nı besteliyor.
Veni, vidi, vici
MOZARTS GEBURTSHAUS
Getreidegasse 9 numarada bulunan bu müze Mozart’ın doğduğu ev. Kullandığı eşyaları, enstrümanları, hayatındaki önemli kesitleri sunan resimleri görebilirsiniz.
GETREIDEGASSE
Tarihi kent merkezindeki bu cadde Salzburg’un en hareketli yeri. Eskiden zengin tüccarların ve şehrin ileri gelenlerinin yaşadığı cadde günümüzde renkli dükkanlar, hediyelik eşyacılar ve kafelerle turistlerin gözdesi.
HOHENSALZBURG KALESİ
Sizi zamanda 938 sene öncesine götürecek ve Salzburg’u kuşlar misali tepeden görmenizi sağlayacak bir yer… 100 metre yükseklikteki Hohensalzburg Kalesi Avrupa’nın en iyi korunmuş kalesi olarak kabul ediliyor.
MIRABELL SARAYI VE BAHÇELERİ
1606’da yaptırılan Mirabell Sarayı’nın rengarenk çiçeklerle süslü bahçeleri ziyaretçilerin ilgisini çekmekte.
Nostaljik fotoğraf
Waagplatz No:6’daki bir fotoğraf stüdyosu, 1950’lerin kostümleriyle size nostaljik Avusturya fotoğrafları çektirme imkanı sunuyor. Fiyatı 20 euro.
Aşk kilitleri
Sevgililer isimlerini bir kilidin üzerine yazıp köprülerin demirlerine takıyor, anahtarı da nehre atıyorlar. Böylece aşklarının daima süreceğine inanıyorlar.