Gülhan Şen

Gülhan Şen

gulhanstardis@gmail.com

Tüm Yazıları

RENGARENK AFRİKA   ZANZIBAR

Kristal berraklığında fıstık yeşili sular, pudra gibi kumlar, göz alıcı okyanus manzaraları sunan lüks otel odaları… Gözlerinizi kapatıp böyle bir yer düşlediğinizde onun Afrika’da olabileceği aklınıza gelmez. ‘Zanzibar’, birçok kişi için henüz hayali kurulmamış rengarenk bir Afrika rüyasıdır! ‘Zanzibar Adası’, Afrika’nın orta doğu kısmındaki ‘Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti’nin en önemli 3 turistik noktasından biri. ‘Kilimanjaro Dağı’ maceraperestleri, ‘Serengeti Milli Parkı’ safaricileri, ‘Zanzibar Adası’ da deniz ve doğa tatili için gelenleri ağırlar. Tanzanya kıyılarından 37 km. uzaklıkta, Hint Okyanusu üzerindeki Zanzibar, özerk bir bölge. Kendi devlet başkanı ve parlamentosu var. ‘Siyahların Sahili Ada’nın ismi bana her zaman bilimkurgu kitaplarındaki fütüristik mekan isimlerini hatırlatırsa da kelimenin kökeni Farsça’dan geliyormuş. Zangi (siyah), bar (sahil) demek. Yani ‘Siyahların Sahili’! Zaman içinde Zangibar, Zengibar’a sonra da Zanzibar’a dönüşmüş. Bizdeki ‘Zenci’ kelimesi de aynı kökenden geliyor. Günümüzde her ne kadar ayrımcı bir ifade olarak algıladığından kullanmaktan kaçınsak da aslında temel manasıyla sadece ‘Siyah’ demek. ‘Baharat Cenneti’ Zanzibar’a aynı zamanda ‘Baharat Adası’ deniliyor. Dünya baharat ticaretinde oldukça önemli bir yere sahip. ‘Baharat turu’na katılıp yiyeceklerimize lezzet katan baharatların nasıl ve nerede yetiştiğini öğrenebiliyorsunuz. Ben karabiberin ağaçta yetiştiğini öğrenince şaşırmıştım mesela!

Haberin Devamı

Veni, vidi, vici

‘Stone Town’ adanın tarihi kısmı ve merkezi. Labirent misali sokakları, balkonlu taş binaları, işlemeli ahşap kapıları ve hangi köşede nasıl bir sürpriz sunacağını bilemediğiniz atmosferiyle sizi kâh 200 yıl öncesine ışınlıyor, kâh Zanzibar’ın çağa ayak uyduran yüzünü yansıtıyor. Farroks Bulsara, ismi pek bir şey ifade etmedi mi? Oysa o müziğin efsanelerinden biri ve ‘Zanzibar’ denince benim aklıma gelen ilk isim, nam-ı diğer Freddie Mercury! ‘Queen’ grubunun solisti, 1946 yılında Zanzibar’da doğmuş ve
17 yaşına kadar ailesiyle birlikte burada yaşamış. Evi müze haline getirilmemiş ve bir apart otel olarak kullanılıyor olsa da hayranlarının Zanzibar’da muhakkak ziyaret ettiği yerlerden biri. Adanın güneyindeki ‘Kizimkazi’, muhteşem sahili, tertemiz suları olan bir balıkçı köyü. Yunus sürülerinin bolca görüldüğü bir bölge. Sabahın 6’sında tekne kiralayıp yunusları gözlemlemek turistik bir aktivite. ‘Jozani Ulusal Parkı’nda yalnızca Zanzibar’da görebileceğiniz bir maymun türü var!
Sevimli mi sevimli, çim adam saçlı, küçücük suratlı, kocaman gözlü ve sevecen ‘Kızıl Kolobus Maymunları’... Niçin sadece Zanzibar’a özgü olduklarına dair de bir tez var. Uzmanlar, çağlar öncesinde suların aşırı yükseldiğine ve bu türün adada hapsolduğuna inanıyor.

Haberin Devamı

Gezen bilir...

- Zanzibar’a ulaşabilmek için İstanbul’dan 7.5 saat süren bir yolculukla, Tanzanya’nın en büyük şehri Darüsselam’a uçmanız gerekir. Ardından feribot veya iç uçuşla Zanzibar Adası’na geçebilirsiniz. Feribot 1.5 saatte adaya ulaşıyor.

-49 milyonluk Tanzanya nüfusunun yüzde 35’i Müslümanken, eskiden Ummanlı Araplar’ın dolaylı yönetiminde kalan Zanzibar’da bu oran yüzde 99.

- ‘Dala dala’, Zanzibar usülü dolmuşların adı. Bir kamyonetin kasasına konulmuş karşılıklı koltuklarda oturuluyor. Biraz tıklım tıklım olsa da ada içindeki en ucuz ulaşım için tercih edebilirsiniz.

- ‘Forozani’ pazarında adanın spesiyalitesi ‘Zanzibar Pizzası’nı mutlaka deneyin.