Cadde İyi komşu, hırsızı caydırıyor

İyi komşu, hırsızı caydırıyor

03.05.2012 - 20:11 | Son Güncellenme:

Emniyet Müdürlüğü’nün verilerine göre, mart-ocak ile nisan-mayıs aylarında hırsızlık olaylarında artış yaşanıyor.

İyi komşu, hırsızı caydırıyor

Pronet Güvenlik Alarm Sistemleri’nin genel müdürü Metin Kastro’ya, bunun nedenlerini ve kullanıcılarını tehlikelere karşı nasıl koruduklarını sorduk

Haberin Devamı


* Hırsızlıklar en sık ne zaman yaşanıyor?
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Suç Analiz Bürosu’nun verilerine göre, yılın ve günün belirli dönemlerinde hırsızlık olaylarında artış kaydediliyor. Araştırmalar, mart-ocak ile nisan-mayıs aylarında hırsızlığın arttığını gösteriyor. Hırsızlık en çok 24.00-06.00 arasında gerçekleşiyor. Salı, perşembe ve cuma günleri evde hırsızlık olaylarında artış yaşandığı görülüyor.

* Hangi semtlerde yaygın?
Gelir seviyesi yüksek kişilerin yaşadığı mahallelerde yaygın. Ayrıca, ayın ilk haftasında ve son bölümünde de hırsızlık artış gösteriyor. Ev hırsızlıklarında ay sonuna doğru azalma olurken, hafta sonları hane halkının evde bulunma olasılığının artması, hırsızlık olaylarını da azaltıyor. Evden hırsızlık 12.00-18.00 arasında artıyor.

* Hırsızların uzaklaştığı mekanların özellikleri neler?
Dışarıdan açıkça görülebilecek şekilde konumlandırılan bir alarm sistemi kutusu kadar caydırıcı bir unsur yok. Demir parmaklık veya panjur gibi önlemler tek başına yeterli değil. Bu
tür önlemlerin mutlaka alarm sistemiyle desteklenmesi gerek. Komşuluk ilişkilerinin gelişmiş olduğu yerlerde de hırsızlar rahat hareket edemiyor.

* Komşuların nasıl etkisi var?
Hem komşusu yokken evine göz kulak olan, hem de evde olmadığını belli eden izleri silen komşular makbul. Örneğin, tatile giden komşusunun posta kutusundaki zarfları, faturaları alan kişi, ona büyük bir iyilik yapıyor.

* Hane halkı evdeyken yaşanan vakaların oranı nedir?
Tüm hırsızlık olayları kötüdür ancak en kötüsü, hırsızların hane halkı uyurken eve girmeleri olsa gerek. Türkiye’deki hırsızlık girişimlerinin önemli bir kısmı hane halkı evdeyken gerçekleşiyor, bu da büyük travmalara neden oluyor. Uyandıktan sonra değerli eşyalarının çalındığını fark edenlerin yanı sıra, pek çok hırsızlık olayında, evin içinde hırsızla yüz yüze gelenler oluyor. Araştırmalar, hırsız kurbanı olanların yüzde 80’inin evini değiştirdiğini ortaya koyuyor. Mekan değiştirmek travmayı azaltıyor ancak benzer olayların yaşanmaması için önlem alınması gerekiyor.

* Çelik kapılar güvenlik için yeterli değil mi?
Çelik kapı ve sağlam kilitler önemli unsurlar. “Açılamaz” demek güç ama en azından hırsıza vakit kaybettirir. Yeni nesil kilit sistemlerinin eskilere oranla daha iyi koruma sağladığını da ekleyelim.

Haberin Devamı

İyi komşu, hırsızı caydırıyor

Pronet Güvenlik Alarm Sistemleri’nin genel müdürü Metin Kastro

Haberin Devamı

“Caydırıcılık, sistemimizin getirilerinden sadece biri”

* Türkiye’deki güvenlik sistemi sektörünün büyüklüğü nedir?
Sektörün büyüklüğüyle ilgili kesin bir veri yok. Avrupa’daki örneklerle karşılaştırdığımızda, ülkemizde çok ufak bir kesim güvenlik sistemlerini kullanıyor.

* Avrupa’da bu oran nasıl?
Avrupa ülkeleri arasında yüzde 6’yla İngiltere, bu oranın en yüksek olduğu ülke. ABD’de yüzde 20’ye kadar çıkıyor.

* 2011 yılında İstanbul’da yaşanan acil durum vakaları nelerdi?
301’i girişim aşamasında kalan hırsızlık, soygun ve gasp meydana geldi. Kuyumcu, banka ve benzeri işyerlerine yönelik altı soygun girişimi, çalışanların ‘panik butonu’na basmaları sonucu önlendi. İstanbul’da yıl boyunca meydana gelen 56 yangın ve 39 su baskını, alarm merkezimiz tarafından yetkili birimlere bildirilerek müdahale edilmesi sağlandı. Sağlıkla ilgili 157 olaydaysa ambulans yönlendirildi.

* Alarm olduğu halde soygun yaşanan mekanlar da var mı?
Pronet Güvenlik Alarm Sistemi, sadece hırsızlığa karşı kullanılmakla kalmıyor, ambulans, gaz, yangın, panik durumu sinyallerini de Pronet Alarm ve Çağrı Merkezi’ne ulaştırıyor. Bu tür durumlarda 25 saniye içinde abonelerimize dönüş yapıyor ve durumu ilgili birimlere iletiyoruz. Buna rağmen nadiren de olsa evlerde de hırsızlık girişimleri yaşanıyor ancak sirenin hemen çalmaya başlaması sayesinde girişim aşamasında kalıyor.

* Alarmın caydırıcı olmaktan öte nasıl bir etkisi var?
Caydırıcılık, getirilerinden sadece biri ve en çok bilineni. Bu sistemler, duman ve gaz dedektörleri ve panik butonu gibi bileşenlerin eklenmesiyle hırsızlığın yanı sıra yangın, gaz kaçağı, su baskını gibi olaylara karşı da koruma sağlıyor. Ayrıca panik butonu da sağlıkla ilgili bir problemde acil ambulans ihtiyacına yönelik kullanılabiliyor.

Haberin Devamı

“Android uygulaması yolda”

* iPhone’da ‘panik butonu’ uygulamanız var. Bu diğer telefonlarda da mümkün olacak mı?

Ücretsiz iPhone uygulamamız ‘Pronet Panik Butonu’yla, kullanıcılar acil durumlarda tek bir dokunuşla yakınlarından yardım isteyebiliyor. Bu buton, panik durumunda, kullanıcının bulunduğu lokasyon bilgisini adres ve koordinat olarak, yakınlarına ya da arkadaşlarına SMS’le bildirmesini sağlıyor. Özellikle uygulamanın Android versiyonu için yoğun taleple karşı karşıyayız. Bu anlamda gelen geri bildirimleri değerlendirerek çalışmalarımıza yön vereceğiz.

* Acil durum telefonlarının bu kadar çok olması sorun yaratıyor mu? Panel üzerindeki diğer üç buton bu nedenle mi eklendi?
İnsanların acil durum anında yaşadıkları korkuyla, en iyi bildiklerini bile unutmaları mümkün. Kaldı ki, acil durum telefon numaralarının da bu kadar çok olması zaman kaybı yaşanmasında büyük etken. Şifre paneli üzerinde yangın, ambulans ve hırsızlık için bulunan üç buton, zaman kaybını ortadan kaldırıyor ve olaya müdahale hızını artırıyor. Örneğin panel üzerindeki ‘ambulans’ butonuna basıldığında hemen ambulans desteği alınabiliyor.