Cadde ‘Kadını ezen dil değişmeli’

‘Kadını ezen dil değişmeli’

23.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Mert Fırat, ‘Farklı Bir Erkeklik Umut Edilebilir mi?’ paneline katıldı. Oyuncu, cinsiyet eşitsizliğinin konuşulduğu etkinlikte, “Kadını ezen dilin, değişmesi gerekiyor” dedi.

‘Kadını ezen dil değişmeli’

'Ufak Tefek Cinayetler’ dizisinde Serhan karakterini canlandıran Mert Fırat, Uçan Süpürge Vakfı tarafından Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenen, ‘Farklı Bir Erkeklik Umut Edilebilir Mi?’ paneline katıldı. Cinsiyet eşitsizliğinin konuşulduğu panelde oyuncu, yakında faaliyete geçecek, erkeklerin kadın hakları konusunda farkındalık yaratacağı Yanındayız Derneği’ni anlattı. Fırat, “Kadınların çok aktif olduğu bir hayatta büyüdüm. Oradan beslenerek, hiçbir zaman insanları kadın-erkek diye ayrı kimlikle değerlendirmedim. Cinsiyet eşitsizliği benim geçmişimde az olan, şimdilerde ise herkesin mücadelesi haline gelen bir konu. Son üç yıldır bununla ilgili aktif olarak projelerde yer alıyorum. Kadınların yanı sıra erkeklerin bilinçlenmesi ve mücadele etmesi kanısındayım. Yanındayız Derneği de, bu bilinçle oluşturulan bir platform... Partner olarak adlandırdığımız çevremizdeki erkekleri, bir nebze geliştirmek ve değiştirmek derdindeyiz. Bire bir temastan başlayıp, toplumun geneline yaymayı hedefliyoruz. Bir çalışmanın içerisinde kadın yoksa, muhakkak eksiktir. Erkekliğin imkansız iktidar olduğunu çocukken anladım. Daha sonra da kurduğum bütün işler içerisinde, kadın sayısı fazlaydı. Pratikte onlara yükü de bırakarak çalışıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kadınlara, şirketlerde daha çok yer almaları gerektiğini söyleyen oyuncu, “Kadınlar sadece fiziksel şiddete maruz kalmıyor. Şiddetin her yönüyle savaşıyorlar. Öncelikle bunun yok olması gerekiyor. Kadınlar şirketlerde daha çok yer almalı. Buradan kadınlara çağrı yapıyorum; O şirketlerde daha çoğunuz yer almak için, iş alanları sizin varlığınızı tamamıyla kabul edene kadar saldırın. Siz saldırın ki oralarda çiçek açsın” diyerek tavsiyelerde bulundu.

‘Bana ‘beta erkeği’ diyorlar’

Ekşi Sözlük’te kendisine ‘beta erkeği’ dediklerini anlatan Fırat, “Sadece Türkiye için değil, dünyanın her tarafında erkeğin gücünün yüceltildiği bir yer var. Hatta erkeklerin içerisinde de o var. Bana Ekşi Sözlük’te, ‘tam bir beta erkeği, böyle adam mı olur?’ yazmışlar. Sevgilisiyle birlikte yürürken elini tutmadı, belini kavramadı ve hesabını ödemedi gibi haberler çıkıyor. Bunlar erkeği iktidar olarak düşünüp, bir başkasını ödüllendirmesi gerekir gibi düşünceyle yazılıyor. Kadına verilen değeri bu yargılarla algılayabiliyorlar. Bu kadını ezen dilin önce değişmesi gerekir” şeklinde konuştu.