Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Herkes hata yapar da insanlar bizden nefret ettiği için ömür boyu mu yatacağız? Terörist değiliz ki biz.” 

26 Nisan’da sağlık sorunu gerekçesiyle tahliye edilmesi tartışılan Nihal Candan’ın Posta’dan Alev Gürsoy Cimin’e verdiği röportajdan bu sözler... 

‘Olgu’nun yerini ‘algı’nın almasını isteyenlerin klasik taktiğidir bu. 

Sosyal medya fenomeni kardeşler, insanlar onlardan nefret ettiği için hapse girmedi. 

Nihal Candan, “Terörist değiliz ki biz” dedi. Bu konuda haklı, çünkü Bahar ve Nihal Candan, ‘terör’den değil ‘adi suç’tan tutuklu! 

Haberin Devamı

“Bahar ve Nihal Candan neden tutuklandı?” sorusunun yanıtı özetle şu: 

“İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, 2021’den itibaren ülke genelinde farklı devlet kurumlarından ihale ile aldıkları otomobilleri piyasa değerinin yarısına sattıklarını söyleyerek insanları dolandıran çeteye operasyon yaptı. Dolandırıcılık çetesinin lideri olduğu iddia edilen kişi Nihal Candan’ın eski sevgilisi Eren Koç. ‘Sazan sarmalı’na alınanların güvenini kazanmak için görüşmelere katılan sosyal medya fenomenleri Bahar ve Nihal Candan da çete üyeleriyle birlikte 16 Kasım 2023’te tutuklandı.” 

Nihal Candan masalları

‘Bahar da çıkmalı’  

37 sanığın yargılandığı davanın sanıklarından olan ve başlattığı yemek yememe eylemiyle 37 kiloya düşünce tahliye edilen Nihal Candan’ın başka ilginç sözleri de var: 

“Bilinçli bir yememe ya da protesto değildi. Üzüntüden hasta oldum. Cezaevinde sadece yemek yememekten değil, su içmekten bile korkuyordum. Kafam karıştı diye defalarca akıl hastanesine sevkim yapıldı. Ben sadece sağlık durumumdan değil, ‘Daha fazla içeride kalmalarını gerektiren bir durum yok’ denilerek, tahliye edildim. Operasyonlar tamamlandı, dosyada bir şey yok. Bahar da aynı sebeple serbest kalmalı.” 

‘Dolandırıcılık ve kara para aklama’ suçlamasıyla tutuklu iki kardeşten biri dışarıda diğeri hapiste! 

Adaletin ‘Aynı suça, aynı ceza ilkesi’yle çelişen bir durum bu... 

İki kardeşin isnat edilen suçları işleyip, işlemedikleri yapılacak yargılama sonunda belli olacak. 

Paşalar gibi yattık! 

Haberin Devamı

Yemek yememe yüzünden 37 kiloya düşünce tahliye olan Nihal Candan, hapse girdiğinde acaba kaç kiloydu? 

Bunu bilmiyorum, ama 73 mağdurdan dokuz kişinin avukatı Ahmet Erdik’in tahliye kararına itiraz dilekçesindeki şu ayrıntıların bana ‘hasta’nın MR’ı gibi geldiğini belirtmeliyim: 

“Cezaevinden çıktıktan sonra kendi imkânlarıyla evine giden Nihal Candan, tahliye olduktan sonra soluğu kuaförde aldı. Kanal D Ana Haber’e röportaj veren Candan, ‘Hep doktorlarlaydım. Polisten çok doktor gördüğüm bir süreçti. En çok ailemi özledim. Ailemden bir parça yanımdaydı, o benim şansımdı. Biraz tabii rahatsızım. Sadece nefes darlığıyla bu durumu atlattığım için inanılmaz derecede memnunum.” 

Nihal Candan, “Keşke insanlar, ‘Bu kızlar 5.5 ayda cezaevinde ne yaşadı ya da neden oraya düştüler?’ sorusuna yanıt arasaydı” demiş. 

Candan Kardeşler’in insanların dolandırılmasında ‘vitrin süsü’ olarak görev yaptıkları için tutuklandıklarını biliyorduk, ama cezaevindeki hâllerini bilmiyorduk. Nihal Candan, “Paşalar gibi altı aydır yatıyoruz” deyince, dava sonucundan başka merak edilecek bir konu kalmadı geriye. 

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“Bir kadın, erkeğin gölgesinde yaşamayacak kadar akıllı; ama o gölgede dinlenmeyi bilecek kadar duygulu olmalı.” (William Golding)