Cadde Kelebek istilası 1 hafta içinde bitecek

Kelebek istilası 1 hafta içinde bitecek

04.07.2010 - 12:14 | Son Güncellenme:

Etrafımızda uçuşup duran kahverengi kelebekler çok az ömdü kaldı çünkü...

Kelebek istilası 1 hafta içinde bitecek

Bilim adamları yurdun her yanında çevremizi saran kahverengi kelebeklerin 'Lymantira Dispar' türü olduğunu ve sadece bir kaç gün ömrü olan bu kelebeklerin sayılarının bir hafta içinde azalacağını söyledi.

Haberin Devamı

Son günlerde başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin bir çok yerinde uçuşup duran kahverengi küçük kelebekler, insanların büyük merakını çekiyor. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Entomoloji (böcek bilimi) Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Selmi, bu kelebeklerin haziran ayı içinde her 10 yılda bir nüfus patlaması gerçekleştridiği için bu kadar çoğaldığını söyledi.

Zararsız bir tür olan küçük kahverengi kelebeklerin doğada 150'den fazla düşmanı olduğunu belirten Selmi, Türkiye'de zararsız olan bu kelebeklerin geçen yıl ABD'nin başına dert olduğunu ve bu kelebeklerle mücadele için Avrupa'dan düşman bakteri getirildiğini belirtti.

Selmi, bu kelebek türünün dişisinin beyaz ve yumurta yüklü olduğu için uçamadığını, uçuşan kahverengi kelebeklerin ise erkek olduğunu söyledi. Doğada bu kelebeklerin yumurtalarının arı ve sinek gibi canlıların bakterileri tarafından yok edildiğini kaydeden Selmi, kelebeklerin yumurtalarını genellikle meşe ve gül dallarına bıraktığını ve karınlarındaki pullarla kamufle ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

Kış aylarını kuluçkada geçiren kelebeklerin nisan ayında tırtıl halini aldığını, haziran aylarında ise ergen bir kelebek halini aldığını ifade eden Selmi, ömürlerinin ise yalnızca 1 hafta ile 10 arasında olduğunu söyledi.