Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘Suç Gelirlerini Aklama’ iddiasıyla 16 Kasım 2023’te tutuklanan sosyal medya fenomeni Bahar ve Nihal Candan kardeşlerden biri hâlâ cezaevinde, diğeri dışarıda. Nihal Candan, tutuklanmasını protesto için başlattığı yemek yememe eylemiyle 37 kiloya düşünce, 26 Nisan 2024’te tahliye edildi.

“Hasta, cezaevinde kalamaz” gerekçesiyle tahliye edilen Candan’ın cezaevinden evine kimseden destek almadan gittiği ortaya çıktı. Yetmedi, Candan tahliye olur olmaz soluğu kuaförde aldı. Suç ortağı iki kardeşten biri cezaevinde volta atarken diğeri Nişantaşı turlarına başladı!

Haberin Devamı

Mağdur avukatları Nihal Candan’ın tahliyesine itiraz etti, ama sonuç değişmedi.

Nişantaşı’nda sağlıklı insanlar gibi tek başına yürürken görüntülendiğini fark edince, yanındaki erkeğin koluna giren Nihal Candan, “Geçmiş olsun” dileğine gülerek, “Çok teşekkür ederim” diye karşılık bile verdi.

Kalben’in videosu

8 Mayıs’ta İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince uyuşturucu operasyonuyla gözaltına alınan şarkıcı Kalben Sağdıç’ı, ertesi gün mahkeme, yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bıraktı. Şarkıcı, aynı gün öğleden sonra X hesabından bir videosunu yayınladı. Kalben, “Kıymetli kamuoyumuza duyurumdur” notuyla paylaştığı videoda neler mi söyledi?

“Canlarım, müzik, edebiyat ve dostluk yoluyla tanıştıklarım. Sokaklarda, konserlerde, festivallerde ve imza günlerinde buluştuklarım. Kah güzel, kah acı günlerimizi paylaştıklarım. Umudundan, sevgisinden, dayanışmasından değer aldıklarım, destek aldıklarım. Sağlığımla ilgili endişe duymanızı istemiyorum. Kıymetli kamuoyumuzu bu şekilde oyaladığım için üzgünüm. Ben ailemin, sevdiklerimin, yakınlarımın yanındayım. İyiyim, daha da iyi olacağım. Hep daha iyi olmak için çabalıyorum ve çabalayacağım. Sizi sevgiyle kucaklıyorum.”

Adaletin bu mu dünya

Satıcı değil, içici!

Uyuşturucu konusuna hiç değinmeyen ve bu nedenle hayal kırıklığına uğrattıklarından özür dilemek yerine, kamuoyunu bu şekilde oyaladığı için üzgün olduğunu söyleyen Kalben, “Satıcı değil, içici” olduğundan tutuklanmadı. Ama bu ülkede hâlâ, ‘satıcılık’ kadar cezası ağır olmasa da ‘bulundurmak ve kullanmak’ yani ‘içicilik’ de suç. Şimdiye kadar birçok ünlü uyuşturucudan gözaltına alındı, ama hiçbiri hapse girmedi. Çünkü ‘yatarı’ olan bir suç ve ceza değil bu.

Haberin Devamı

Hâl böyleyken Kalben’in matah bir şey yapmış veya başarmışçasına video çekip yayınlaması, takipçilerinin de ona destek mesajı yağdırması şaka gibi...

Polisin, Kalben’in evindeki uyuşturucunun yanı sıra ne kadar döviz ve TL ele geçirdiğini açıklamasına anlam veremeyenler var.

Kanaatim o ki polis, Kalben’i ‘uyuşturucu satıcısı’ sanarak operasyon yaptı, ama bunu kanıtlayamadı ve mahkeme de şarkıcıyı tutuklamadı.

Nihal Candan’ın tahliyesi, polisin ‘satıcı’ sanıp gözaltına aldığı şarkıcının, “İçiciyim” deyince hapse girmekten kurtulması, adalete güveni azaltır, uyuşturucuya meyilli gençleri cesaretlendirir, devletin bu belaya karşı verdiği savaşı zaafa uğratır ve Kalben’in daha çok tanınmasına yarar.

GÜNÜN SÖZÜ: “Anlaşılan, sesini çıkarmadı mı kadını aptal yerine koyuyorlar.” (William Shakespeare)