Cadde ‘Kemanla tamamlanmış hissediyorum’

‘Kemanla tamamlanmış hissediyorum’

12.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Alman kemancı Rebekka Hartmann, “Bu enstrümanla kendimi tamamlanmış hissediyorum. Ayrıca, bence bu, insanların ruhlarına dokunmanın da mükemmel bir yolu…” dedi

‘Kemanla  tamamlanmış  hissediyorum’

Avrupa’nın en prestijli ödüllerinden Echo Klassik ve ICMA sahibi Alman kemancı Rebekka Hartmann, Ahmed Adnan Saygun’un keman konçertosunu Gedik Filarmoni Orkestrası eşliğinde çalacak. Dünyanın önemli festivallerine yer alan sanatçı, sahne öncesinde merak edilenleri, CADDE’ye anlattı.
Keman sizin için neyi ifade ediyor?
Keman çalarken kendimi çok şanslı hissediyorum. Bu enstrümanla kendimi tamamlanmış hissediyorum. Ayrıca, bence bu, insanların ruhlarına dokunmanın da mükemmel
bir yolu…
Müzikle ilk tanışmanız nasıl gerçekleşti?
Üç yaşındayken en yakın arkadaşımın annesi, düzenli bir şekilde radyonun başına geçip istasyonlar arasında klasik müzik aradığımı fark etti. Bu durumu hemen anneme anlattı. Daha sonra yerel bir müzik okuluna başladım. Beş yaşımda anne-babamdan Noel hediyesi olarak keman aldım. O günden sonra keman çalmaya başladığım için çok mutlu olmuştum.
İlham aldığınız, hayranı olduğunuz kemancı kimdir?
Şimdiye dek Itzhak Perlman, en çok ilham aldığım ve benim için en fantastik kemancı olmuştur. İlk günden veri onu dinlemeyi ve izlemeyi severim.
Bol ödüllü bir sanatçısınız, sürekli seyahat halindesiniz, konser verdiğiniz en ilginç sahne neresiydi?
Benim için her performansım en ilginciydi. Sahnenin güzel olup olmaması önemli değil. Bence bu durum her zaman enerjiye bağlı.
Gedik Filarmoni Orkestrası’yla aynı sahnede buluşma fikri nasıl gelişti? İlk kez bir araya gelecek, lansman yapacak bir orkestrayla çalma konusunda neler hissediyorsunuz?
Gedik Filarmoni Orkestrası’yla performans sergilemekten çok heyecan duydum. Bu bir çeşit meydan okuma, aynı zamanda yeni bir orkestra için de mükemmel bir şans... Onlar gibi taze gruplarla çalmayı seviyorum.

‘Kemanla  tamamlanmış  hissediyorum’
Ahmed Adnan Saygun’un keman konçertosunu birlikte çalacaksınız. Bu eseri seçmenizin özel bir sebebi var mı? Orkestrayla ortak kararınız mı oldu?
Bu konçertoyu çalmak, her zaman planlarım arasındaydı. Sabırsızlıkla bekliyorum. Yıllar önce Saygun’un sonatını kaydetmiştim. Benim için onun müzik dünyasına yaptığım heyecan verici bir yolculuktu. Gedik Filarmoni Orkestrası, benden bunu sergilememi istedi ve çok memnun oldum.

‘İstanbul, çok etkileyici bir şehir’
İlk kez İstanbul’da sahne alacaksınız. Müzikseverleri o gece neler bekliyor olacak? Sürprizleriniz var mı?
İstanbul çok etkileyici bir şehir. İzleyicileri çok merak ediyorum. Daha önce Ankara, İzmir ve Kapadokya’da sahne aldım. Türkiye’de nerede sahne alsam muhteşem bir izleyicim ve meraklı dinleyicilerim oldu. Farklı insanlarla tanıştım. Sürprizlerim elbette olacak ama bunları şimdi söylemeyeceğim, merakta kalın...