22.09.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:
NEŞE MESUTOĞLU
ALKIM
İçi kahve ve kitap kokan mekanlar arasında Kadıköy’de en çok ilgi gören yer, muhakkak ki Alkım Kitapevi’dir. Rıhtımda kapanan Migros’un yerine açılan iki katlı dükkanda çok geniş bir dergi reyonu bulunuyor. Beşiktaş, Ankara ve Kayseri’de şubeleri olan Alkım’ın Kadıköy’deki bu mekanı; geniş ve ferah ortamı, bünyesinde çok sayı ve türde kitap bulundurmasıyla dikkat çekiyor. Ama burasının sessiz ve sakin olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. İlk katta yer alan Kahve Dünyası’nda, sabahın erken saatlerinden itibaren ödevlerini yetiştirmeye çalışan öğrencilerin keyifli sohbetleri ve kahkahalarıyla güne başlamak mümkün.
Adres: Cafer Ağa Mahallesi, Damga Sokak, No: 23/25 Kadıköy Tel: 0 216 449 10 60
BAST
Adını eski Mısır’da gururlu ve gizemli kişilikleri nedeniyle tanrılık katına çıkarılan kedilerden alan Bast Cafe Kitap , 2005’den bu yana Moda’da hizmet veriyor. Boydan boya duvarları kaplayan kitaplarıyla dikkat çeken kafe de, kendinizi hiç de sessiz olmanız gerekmeyen bir kütüphane de gibi hissediyorsunuz. Eğer birileriyle laflamak için gelmediyseniz, kitaplıktan satın alacağınız bir kitapla vaktinizi geçirebilirsiniz. Bunu yapmazsanız dergilere göz gezdirebilirsiniz. Kablosuz internet bağlantısı sayesinde diz üstü bilgisayarıyla gelen misafirlerine, rahat ve huzurlu bir çalışma ortamı sunan Bast’ta, aromalı kahvelerin tadına bakmak başka bir keyif. Adres: Moda Caddesi, No: 245/2, Nesime Apartmanı, Caferağa, KadıköyTel: 0 216 450 26 40
KABALCI
Beşiktaş’ta bulunan Kabalcı da içinde kafe bulunduran kitabevlerinden biri. Kitapseverlerin alacakları eserleri rahatça araştırmaları için okuma salonu olarak açılan kafede, zaman içinde çay, kahve çeşitleri ve atıştırmalık yiyecekler ikram edilmeye başlanmış. 200 binin üzerinde yerli ve yabancı yayın barındıran Kabalcı Kitabevi’ne gelenler, bu kafede kitapları satın almadan inceleyebiliyor. 1980 sonrası açılan ilk kitabevi olan Kabalcı’nın oturmuş bir okuyucu kitlesi var. Belki de bu nedenle kafede daha çok orta yaştaki insanlar vakit geçiriyor. Adres: Ortabahçe Caddesi, Türkali Mah. No: 8/A, Çelik Hanı, Beşiktaş Tel: 0 212 327 33 22
ADA
Bir zamanlar 36 tiyatroya ev sahipliği yapan İstiklal Caddesi’ndeki eski bir tiyatro salonunun yerine açılan Ada Kitapevi, kısa zamanda gördüğü büyük ilgi üzerine, içindeki kafeyi büyüterek, kitapseverlerin uğrak yeri oldu. Yıllar önce sadece müzik piyasasına hizmet veren, sonra kitabevi haline gelen mekan, artık kafesiyle dikkat çekiyor. 10 binin üzerinde kitap bulunduran Ada Kitabevi’nin kafe bölümünde, ziyaretçiler daha çok öğle ve akşam saatlerinde yoğunlaşıyor. Müziğin saate ve yoğunluğa göre ayarlandığı mekanda genelde enstrümantal müzik çalınıyor. Ada Kitabevi 09.00-24.00 saatleri arasında hizmet veriyor.
Adres: Meşrutiyet Caddesi, No: 18, Galatasaray, Beyoğlu
Tel: 0 212 251 66 82
KiTAPLI KAHVE
Huzurlu bir mola yeri arayanlar için doğru adres Beyoğlu’nda Büyükparmakkapı Sokak’ta yer alan Kitaplı Kahve. Sakin sakin kitaplarla haşır neşir olunacak bir ortam. Kitabınızı elinize alıp saatlerce oturabileceğiniz yumuşacık koltukları ve leziz kahveleri olan sessiz bir kafe-kütüphane. Üstelik uzun zamandır aradığınız ikinci el yerli ve yabancı kitaplarıyla eski sinema afişlerini bulmak, arkadaşlarınızla scrabble oynamak da mümkün. Kitaplı Kahve, perşembe ve cuma günleri kapalı.
Adres: Büyükparmakkapı Sokak, No: 5, Kat: 2, Beyoğlu
Tel: (0212) 293 66 38
MEFiSTO
İstiklal Caddesi’nde bulunan bir başka kitap kafeyse Mephisto Kitabevi. Yedi kat üzerinde hizmet veren mekanın dört katı, kafeye ayrılmış. Zengin yiyecek-içecek mönüsüyle bir yandan buluşma adresi olan, bir yandan kültür sanat aşıklarını misafir eden Mephisto, ‘kitabevi ve kafe’ konseptini uzun yıllardır bir arada barındırıyor. Sanat, edebiyat ve sinema dünyasından birçok insanın uğrak yeri olarak gösteriliyor. Çağan Irmak, Murathan Mungan, Halil Ergün, Semih Gümüş gibi isimler Mephisto Kitap Kafe’nin müdavimleri arasında. Çoğunlukla gençlerin ve üniversite öğrencilerinin tercih ettiği kafede, sabahları klasik ve caz, öğleden sonra ise rock ve pop müzik çalınıyor. Ayrıca imza günleri, söyleşiler ve okumalar düzenleniyor.
Adres: İstiklal Caddesi, No: 197, Beyoğlu Tel: 0 212 249 06 87
HAYMATLOS
Moda Caddesi’nin en dikkat çeken yerinde, dört katlı tarihi bir binada açılan Haymatlos Kitabevi, sadece bir kitabevi değil, sergilerin sanatseverlerle buluşacağı bir galeri. ‘Vatansız, yersiz, yurtsuz’ anlamına gelen bu ismi neden seçtiğini “Kitap ve kültür insanlara ait bir şey. Mekân olarak herhangi bir yere ait olamayacağını düşünüyoruz. Kitabın ve kültürün evrenselliği ifade ediyor” sözleriyle anlatan Vedat Yeniçeri, “Kitap almaya ya da göz atmaya gelenlere buyurun ikinci katımızda resim sergimiz var, lütfen onu da görün” diyor. Haymatlos Kitabevi’nin en üst katıysa yayınevi olarak kullanılıyor. Bu katta ağırlıklı olarak Kadıköylü yazar, edebiyatçı, araştırmacı ve sanatçılarla imza ve söyleşi günleri düzenleniyor. Adres: Moda Caddesi, No: 44 Kadıköy.
Telefon: 0 216 345 41 09
D&R KANYON
İlk mağazası 1997’de Erenköy’de açılan D&R’lar içinde ürün yelpazesi en zengin olan şubesi, Kanyon Alışveriş Merkezi içinde yer alıyor. Yarısı kitaba ayrılan 1800 metrekarelik alanda, bir kafe ve okuma masaları bulunuyor. Mağazanın tasarımı mimar Hakan Kıran tarafından yapılmış. 200 binden fazla yerli, yabancı kitap, dergi ve müzik ürünleri, hobi ve multimedya gruplarıyla güncel ürünler bulun an mekanda zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Günün yorgunluğunu, birkaç dergi ve kitap seçip, Gloria Jeans’de sıcak bir kahve yudumlayarak atmak mümkün.
Adres: Levent, İstanbul Tel: 0 212 353 08 70
KARAFIRIN
İçinden kahve ve çikolata kokuları süzülen bir ortamda kitap okumanın zevkine varılabilecek bir başka yerse Karafırın’ın Hasanpaşa Şubesi. 1992’de Bakırköy’de ilk noktası açılan ve bugün İstanbul’da 23 şubeye ulaşan Karafırın’ın Pazarlama Müdürü Şeniz Baş’ın yayıncılık geçmişi, pastane zincirinin Hasanpaşa şubesine damgasını vurmuş. Bir Harf Yayınları’nın sahibi Baş, yayıncılık hayatı boyunca biriktirdiği kitapları için burada bir okuma köşesi yapmış. İsteyenlerin bu kitapları evine götürebildiğini belirten Şeniz Baş, “Dileğim, insanların okudukları kitapları burada başkalarına bırakmalarıydı. Ama bu alışkanlık için henüz erken sanırım” diyor.
Adresi: Hasanpaşa Mahallesi, Fahrettin Kerim Gökay Caddesi, No: 13, Hasanpaşa Telefon: 0 216 414 96 50
REMZi
1927’de Remzi Bengi tarafından kurulan kitabevinin Nişantaşı’nda yer alan şubesi, Türkiye’nin farklı kentlerindeki Remzi’lerden farklı. İçinde bir de kafe bulunan 250 metrekarelik dükkanda, yerli ve yabancı dergiler, ağırlıklı İngilizce kitaplar, ajanda ve takvimler, DVD, VCD ve hediyelik eşyalar satılıyor. Personel, kitap konusunda oldukça bilgili. Yaşar Kemal, Hamdi Koç, Mehmet Ali Alabora, Kadir Çöpdemir müdavimleri arasında. Sık sık geç kalan arkadaşları beklemek için doğru bir adres. Adresi: Rumeli Caddesi, No: 44, Nişantaşı Telefon: 0 212 234 54 75-76