Antalya’daki NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’nda müttefikler, pek çok çetrefilli konuda birlik içinde hareket edecekleri mesajını verdi.
Alışılmışın dışında, düşünce kuruluşlarının toplantısını andıran gayriresmi bir ortamda yapılan buluşmada, dışişleri bakanlar, dünya meselelerini samimi bir havada ele aldı. Resmi gündem ve yazılı sonuç bildirgesinin olmadığı toplantıda, Ukrayna-Rusya Savaşı, savunma harcama oranları ve NATO’nun caydırıcılığının geleceği gibi başlıklarda herhangi bir görüş ayrılığı yaşanmadı. Rusya’ya yakın duruşlarıyla bilinen Macaristan ve Slovakya temsilcileri de İttifak içinde “çatlak ses” izlenimi yaratacak açıklamalardan kaçındı.
Üye ülkeler, savunma harcamalarını GSYH’nin en az yüzde 3.5’ine yükseltmeyi ve bunun 1.5 puanını imkan ve yeteneklere ayırmayı prensipte benimsedi.
Ukrayna’ya destek
Toplantı, Ukrayna-Rusya arasında ateşkes müzakerelerine yönelik hazırlıkların gölgesinde gerçekleşti. Fransa Dışişleri Bakanı Barrot, Rusya Devlet Başkanı Putin’in müzakerelere doğrudan katılmamasını eleştirerek, Zelenskiy’nin Türkiye’ye gelerek sorumluluğunu yerine getirdiğini söyledi. Müttefikler, Ukrayna’ya askeri ve diplomatik desteklerini sürdüreceklerini yineledi. Gerek NATO Genel Sekreteri gerekse ABD, Fransa ve Almanya, Rusya’nın ateşkes konusunda irade sergilememesi halinde yeni ve daha etkileyici ve hatta sert yeni bir yaptırım paketi hazırlayabileceklerini dile getirdi.
2026 yılında NATO Zirvesi’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanan Türkiye, Antalya’daki toplantıda, İttifak içinde güvenlik tüketen değil, doğrudan güvenlik üreten bir aktör olduğunu gösterdi.