17.07.2013 - 19:30 | Son Güncellenme:
U. Kaan Altınkaan.altin@milliyet.com.tr
U. Kaan Altın
kaan.altin@milliyet.com.tr
Esasında sevgili Selim (Kaptan) ve Heval’le (Elhüseyni) gidecektik Arnavutköy’ün yeni sayılabilecek balık lokantası Atlas’a. Onlara değil ama sevgili Neslihan’a (Aydemir) kısmetmiş. Hafif esintili (iyi ki), güzel bir İstanbul akşamında vasıl olduk mekâna.
Adını, dünyayı omuzlarında taşımak zorunda kalan deniz kızı Klymene’nin oğlu Atlas’tan alan lokanta, Arnavutköy’e yeni bir soluk getirme iddiasında. Kısa sürede isim yaparak da bunu büyük ölçüde başarmış. O hattaki büyük rakiplerinin yanında sırıtmıyor. Onlara göre daha mütevazı, daha makul fiyatlı, daha samimi... Geriden gelmenin avantajını da kullanıyor, kısacası yakın zamanda arayı kapatması şaşırtıcı olmaz. Ah bir de balıkla, deniz ürünleriyle bu kadar oynamasalar...
Taze balık-deniz ürünü yeterli
Daha önce defalarca yazdım, tekrarlamakta fayda var. Herhangi bir balık ya da deniz ürünü tazeyse onunla oynamanın gereği yok bana göre. Ürünü sosa bulamak, değişik tarifleri denemek yerine saf lezzetler, her zaman için çok daha iyi. Bunların peşinde koşmak lazım. Balığın, deniz ürününün tazesini, güzelini seçmekle zaten maça 1-0 önde başlamak garanti. Burada ve daha birçok yerde denize uzak insanımıza bu lezzetleri benimsetmek, beğendirmek, bu sayede müşteri çekmek anlaşılabilir bir şey. Ne ayıplıyorum ne de garipsiyorum bu durumu ama bana göre değil.
Saf lezzetlere açmak gerekli mutfağı
O gece mezelerden birkaçıyla yetindik. Artık her balık lokantasının olmazsa olmazı levrek marin (hardal o kadar baskılamıştı ki, balığın tadını almak mümkün olmadı), deniz börülcesi, közde patlıcan ve füme uskumrudan (ki o gece yediklerimiz arasında açık ara en lezzetlisiydi) tattık. Ara sıcak olarak da balık içli köftesi (lezzetli ama yukarıda anlatmaya çalıştıklarımla birebir uyuyor bu örnek), ızgara kalamar (hafif kurumuş olmasına rağmen lezzetliydi) ve balıklı pazı sarma (bu da son dönemde artık her mekânda karşımıza çıkıyor. İyi yapanı da var beceremeyeni de. Atlas’ınki kıvamındaydı ama sosa boğmaya gerek yok, naçizane tavsiyem) yedik. Yemeğimize, domates-soğan salatası eşlik etti. İyi domates bulmanın bile giderek zorlaştığı günümüzde bu basit lezzeti bile arıyor insan maalesef. Sebep olanlar utansın.
Geceyi, kıraça ve tekir tavayla tamamladık. Yağ çekmemişti ama nedense lezzetli değildi balıklar. Bu da bizim şanssızlığımız.
Nihayetinde ambiyans güzel, servis kusursuza yakın, işletmeciler ilgili, bilgili. Mutfaklarını bir parça daha minimal, saf lezzetlere açarlarsa benim gibi zor beğenenleri de kazanırlar. Söylemesi bizden, uygulaması onlardan...
FİYATLAR MAKUL
Arnavutköy hattındaki balık lokantalarının oldukça pahalı olduğunu bilmeyeniniz yoktur. Atlas Balık, makul fiyatlarıyla ayrılıyor onlardan. Mezelerin fiyatları 7-25 TL bandında. Ara sıcaklar, 15-35 TL arasında. Balık yemeyenler için de birkaç çeşit ızgara et koymuşlar mönüye. Her bir tatlının ederiyse 15 TL.
Adres: Arnavutköy Bebek Cad. No: 68/A
Tel: 0 212 263 11 44 / www.atlasbalik.com