Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Şezlongda, kanepede uzanmış, rakamlarla kafamı şişeremem” demeyin ve yazıya devam edin. Çünkü söz konusu 2020’de olası bir İstanbul Olimpiyatları’nın hayatımıza maddi etkisi

40 MiLYAR DOLAR iÇiN...


Yapılan hesaplar, 2020’de alışveriş, vs. kartla yapılan para trafiğinin, nakit para trafiğini geçeceğini gösteriyor. Şüphesiz bu dönüşümde en önemli itici güç Visa. Ne de olsa kredi veya banka, hepimizin cüzdanında üzerinde Visa logosu olan bir kart var.

Visa, 26 yıldır Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nın ana sponsorlarından. Visa’nın Londra 2012’de, Olimpiyat oyunlarının düzenleneceği alanlarda rakiplerinin kartlarını yasaklatması İngiltere’de tartışma konusu olmuştu. Mastercard ve American Express’in ATM’lerini, pos cihazlarını Olimpiyat alanlarının yanına bile yaklaştırmayan Visa, “McDonald’s Olimpiyatlar’a sponsor diye, kimseyi Big Mac yemek zorunda bırakmıyor” diye eleştirilmişti.
Her neyse, Visa nasıl bir düzenleme yapmış yerinde görmek ve 2020’de olası bir İstanbul Olimpiyatları’na ilişkin yapılan hesapları Visa yetkililerinden dinlemek üzere şirketin davetlisi olarak Londra’nın yolunu tuttuk.

Geçen hafta cumartesi Londra 2012’nin son günü, oyunların en renkli aktivitelerinden boks finallerini izledikten sonra ekonomik mesaimiz başladı.
Visa Europe Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, Pazarlama, Ortaklardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Colin Granell, Ödemelerin Geleceği-İş Geliştirme’den Sorumlu Başkan Yardımcısı Nil Öztin Kurak ve Visa Europe İtibar Yönetimi Müdürü Didem Karabuda’nın anlatımından 2020 Olimpiyatları’nın İstanbul, dolayısıyla Türkiye’ye ekonomik etkisini Visa’nın hazırladığı bir raporun ışığında dinledik. O zaman hadi bakalım, 2020 Olimpiyatları İstanbul’da düzenlenirse neler olacak?

Bu kez olacak gibi
İstanbul, Tokyo ve Madrid’le birlikte 2020 Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları için aday üç kentten biri. 2020 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapacak kent, 7 Eylül 2013’te yapılacak oylamayla belli olacak.
1992’den bu yana Olimpiyat Oyunları’nı düzenlemek üzere dört kez başvuran İstanbul’un, ev sahibi kent olmaya ilk defa bu kadar yaklaştığı konusunda yaygın bir kanı var.
Olimpiyat Oyunları hazırlık çalışmalarının mali boyutunun yaklaşık 30 milyar dolar tutacağı belirtiliyor. 2013-2020 yılları arasında harcanacak bu tutarın yaklaşık 7,5 milyar dolarını spor yatırımları oluşturuyor. Kentsel altyapı içinse 21 milyar dolarlık yatırım öngörülüyor.
Spor yatırımlarının 3.2 milyar dolar tutarındaki bölümünü, 25 yeni spor tesisiyle Olimpik Köyü’nün, Basın Merkezi ve Basın Köyü’nün inşaatı oluşturuyor. 30 milyar dolarlık hazırlık çalışmaları harcamalarının özel olarak Olimpiyat için harcanacak bölümünün, bu tutarın yarısı olacağı düşünülüyor.

2.5 milyon turist
İstanbul 2020’nin gerçekleşmesi durumunda yapılacak 15 milyar dolarlık ek yatırım harcamasının çok büyük bölümü inşaat sektöründe kullanılacak.
Yetkililerin tahminleri, İstanbul 2020 Olimpiyat Oyunları’nın 2019-2020 döneminde 2,5 milyon ek ziyaretçinin Türkiye’ye gelmesini sağlayacağı yönünde. Turist başına harcamaların son on yıllık ortalamasının 634 dolar olduğu düşünülürse, Olimpiyat için gelen ek ziyaretçilerin, 2012 fiyatlarıyla toplam 1,5 milyar dolar tutarında harcama yapacak.
Ziyaretçilerin harcamalarının sektörlere dağılımının Londra 2012 Oyunları’na giden ziyaretçilerin harcamasına paralel olacağı düşünülebilir. Böylece İstanbul 2020 Olimpiyat Oyunları için gelecek ziyaretçilerin yapacağı ek harcamanın toplam 2,7 milyar dolar üretim artışı sağlayabileceği hesaplanıyor.
Bu veriler doğrultusunda, 2013-2020 yılları arasında yapılacak yatırım harcamalarıyla 2020’de Olimpiyat ziyaretçilerinin yapacağı harcamaların yaratacağı katkının tahminen 40 milyar doları bulacağı söylenebilir.

Etki sürecek
Olimpiyat Oyunları’nın harcama üzerindeki etkisi yabancı ziyaretçilerle sınırlı kalmayacak. Çok sayıda Türk de Olimpiyat atmosferinin etkisiyle geleneksel harcama alışkanlıklarını değiştirecek. Bilanço bu, İstanbul 2020’yi arzulayıp arzulamamak artık size kalmış...

Haberin Devamı

40 MiLYAR DOLAR iÇiN...

Haberin Devamı

CiRiTLERiN EFENDiSi
Visa çok sayıda sporcuyu da sponsorluğuyla destekliyor.
22 yaşındaki ciritçimiz Fatih Avan da onlardan biri. Dünya Atletizm Şampiyonası’na katılan en genç Türk sporcu Avan, sakatlığı yüzünden Londra 2012’de yarışamasa da Olimpiyat Köyü’ndeki varlığıyla arkadaşlarına destek oldu. Avan’la bir kahvaltıda bir araya gelerek hikayesini dinledim. Spora hentbolla başlayan Avan, daha sonra arkadaşının yönlendirmesiyle cirit atmaya başlamış. Bugün geldiği noktada otoriteler Avan’ı geleceği parlak görüyor. Türkiye’de Fenerbahçe adına yarışan Avan, kulübünün atletizme verdiği desteği gururla anlatıyor. Fenerbahçe’nin atletizme yılda 2 milyon dolar bütçe ayırdığını söyleyen Avan, “Açın karşılaştırın diğer kulüpler atletizme ne vermiş” diyor.

Haberin Devamı

40 MiLYAR DOLAR iÇiN...

ÖDEMENiN GELECEĞi CEP TELEFONUNDA

Visa, Londra 2012 sırasında tüketicilere İngiltere çapında 5 bin taksi ve Olimpiyat mekanlarında 3 bin nokta dahil, toplam 140 bin temassız alışveriş noktasında Visa payWave özellikli ödeme kartları ve cep telefonlarını kullanarak alışveriş imkanı sundu. Visa ve Samsung işbirliğiyle Londra 2012 Olimpiyat Oyunları’na özel geliştirilen, Visa mobil ödeme uygulaması payWave özelliğine sahip Samsung Galaxy S III de, Visa’nın desteklediği sporcular ve sektör temsilcileri tarafından tecrübe edildi. PayWave kısa sürede, NFC, yani ‘yakın saha iletişim’ özelliği olan tüm cep telefonlarında kullanılabilir olacak. Gerekli uygulamayı telefona indirdikten sonra, ödemelerinizi yapmak için cep telefonunu pos cihazını değdirmeniz yeterli.