Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Pirelli, 50’inci yılı şerefine 1986’da Helmut Newton’ın fotoğraflarıyla hazırlanan takvimi yayımlayarak herkesi ters köşeye yatırdı. Peki ne olmuştu da Pirelli, Miranda Kerr, Alessandra Ambrosio gibi isimlerle planlanan takvim yerine 27 yıllık siyah-beyaz eserde karar kılmıştı?

O TAKViMiN  HiKAYESi

Helmut Newton ve asistanı, Susie Bick, Ontonia Dell’atte, Betty Prado gibi modelleri Toscana ve Monte Carlo Grand Prix’sinde fotoğrafladı. 2014 Pirelli Takvimi, 1985’te çekilen 12 siyah-beyaz fotoğrafla, Monte Carlo ve Chianti’de yakalanan tarihi enstantanelerden seçilmiş 29 sahne arkası resmi içeriyor.

Haberin Devamı

O TAKViMiN  HiKAYESi

Ağustosta yayımlanan “teaser”, takvim takipçilerinin iştahını kabartmıştı ama...

O TAKViMiN  HiKAYESi

Pirelli Takvimi’nin Milano’da çağdaş sanat merkezi HangarBiocca’da düzenlenecek 50’nci yıl galasına davet edildiğimde gözümde, İtalyan şirketinin ağustosta yayımladığı Miranda Kerr, Alessandra Ambrosio, Isabeli Fontana, Alek Wek, Karolina Kurkova‘lı “teaser”ı yanıp sönmeye başlamıştı. Davete verdiğim kısa yanıt şuydu; “Miranda Kerr’le röportaj yapabilecek miyim?”
On yıllardır erotik bir popüler kültür hazinesi olarak duvarlarımızı süsleyen Pirelli Takvimi’nin sonuncusu, beklenmedik, hatta bazılarında hayal kırıklığı yaratacak şekilde, Alman fotoğrafçı Helmut Newton’ın siyah-beyaz fotoğraflarından oluşan ancak gizemli bir şekilde yayımlanmayan 1986 takvimi oldu. Oysa ünlü fotoğrafçılar Patrick Demarchelier ve Peter Lindbergh’ün, yazının girişinde saydığım isimlerle hazırladığı 50’nci yıl takvimi nasıl da iştahımızı kabartmıştı. Milano’da anlaşıldı ki, o fotoğrafların tek fonksiyonu, takvim takipçilerini alarme etmekti.
Neyse olan oldu, 1986 fotoğraflarından oluşan 50’nci yıl takvimi koleksiyonerler için yine de
büyük bir değer.

Neo-realist atmosfer
Şimdi 1985’e dönelim; o yıl 1986 takvimi için iki ayrı ekip görevlendirilmişti. İngiltere’de fotoğrafçı Bert Stern liderliğinde bir ekip ve Helmut Newton’ın önderlik ettiği İtalyan takımı. Newton’dan, o zamana kadar olan takvimlerin aksine tüm fotoğraflarda bir Pirelli lastik olması istenmişti. 1986 Pirelli Takvimi’nin çekimleri için lastiklerin her modeli sete getirildi. O zamana kadar her türlü ürün yerleştirme son derece dikkat çekmeyecek biçimde kullanılmış; en fazla kumdaki lastik izleri veya modellerin giysilerindeki Cinturato deseniyle sınırlı kalmıştı.

Haberin Devamı

O TAKViMiN  HiKAYESi

Galanın bir aşamasında farklı yıllarda Takvim’e poz veren mankenler sahneye davet edildi. Fotoğrafı cep telefonuyla çektim.

Newton neden bıraktı?
İlk çekimler mayısta, Monte Carlo’da Grand Prix sırasında gerçekleştirildi. Sonra Toskana’daki Chianti’ye geçildi. Newton, bölgedeki bağlar arasında ve Siena’nın çevresindeki kırsal alanlarda doğru ışığı buldu. Yeşil tepeler, servi ağaçları, çiftlik evleri, küçük kiliseler, ziraat makineleri, küçük bir benzin istasyonu ve Orta Çağ köyleri tam anlamıyla neo-realist bir atmosfer için mükemmel bir fon yarattı.
Ancak Newton, projenin sonuna yaklaşmışken acil bir ailevi durumu gerekçe göstererek çekimleri bırakıp evine döndü. Bazıları o acil ailevi durumun, karısının Newton’ı aldatması olduğunu öne sürüyor. Alman fotoğrafçının seti terk edip gitmesinin ardından fotoğrafları asistanı Xavier Alloncle tamamlasa da, o yıl ipi göğüsleyen Bert Stern’in fotoğraflarıyla İngiliz ekibi oldu. Pirelli CEO’su Marco Tronchetti, demokrasi gereği iki projenin oylamaya sunulduğunu ve Stern’in hazırladığı takvimin seçildiğini söyledi. Newton’ın takvimiyse değerli bir aile yadigarı gibi arşive kaldırıldı.
2014 takvimi için hazırlıklar başladığında, daha önce yapılan işleri incelemek için arşive inen sorumlular, Newton’ın günışığı görmek için uygun zamanı bekleyen eseriyle karşılaştılar.
Onu 50’nci yıl takvimi olarak yayımlamaya karar veren Pirelli, böylece hem 2004’te Kaliforniya’da otomobilini duvara toslayarak 83 yaşında hayatını kaybeden Newton’a bir saygı duruşunda bulundu hem de arşivde tozlanan bir hazineyi koleksiyonerlere kazandırdı.

Haberin Devamı

30 BİN TAKVİMİN 600’Ü TÜRKİYE’YE

Pirelli’nin İngiltere ayağı tarafından ortaya atılan takvim fikri, başlarda iç rekabete yönelik bir hamleydi.
Ve takvim ilk günden itibaren, İngiltere Kraliyet Ailesi üyeleri de dahil olmak üzere “seçilmiş” kişilere bir hediye olarak gönderildi. Takvimin tarihini üç periyodda değerlendirebiliriz.

* 1964-74 arasındaki ilk 10 yılın ardından Pirelli Takvimi’ne, ekonomik kriz, İsrail’le Araplar arasındaki Yom Kippur savaşıyla tetiklenen petrol krizi nedeniyle ara verildi.
* 1984’te başlayan ikinci 10 yılda, tak-vim dünya çapında popüler hale geldi.
* 1994’ten günümüze kadar olan zaman dilimindeyse, Pirelli Takvimi, koleksiyonerlerin gözünde kült statüsüne erişti. Yılda 30 bin adet basılan Pirelli Takvimi’nden 600’ü Türkiye’deki seçkin ve şanslı kişilere gönderiliyor.

O TAKViMiN  HiKAYESi

GALADAN NOTLAR

* Pirelli Takvimi’nin HangarBiocca’da düzenlenen 50’nci yıl galasını Kevin Spacey sundu.
* Erkekler için smokin, kadınlar için uzun elbise zorunluluğu olan gece, sel felaketinde Sardinya Adası’nda ölenler için Pirelli CEO’su Marco Tronchetti’nin saygı duruşu davetiyle başladı.
* 2007 Pirelli Takvimi için 72 yaşındayken objektif karşısına geçen Sophia Loren, gecenin en popüler simalarındandı.
* Yemekten sonra başlayan partide davetliler, Eva Herzigova, Ana Beatriz Barros, Fernanda Tavares, Karolina Kurkova, Alek Wek, Kevin Spacey gibi isimlerle fotoğraf çektirmek için birbiriyle yarıştı.
* Genç tenor Vittorio Grigolo’nun konseri, gecenin bir zirvesiydi. Daha 13 yaşında Pavarotti’yle aynı sahneyi paylaşan Grigolo (37), popüler aryalardan oluşan repertuarıyla seyircilerden büyük alkış aldı.
* Miranda Kerr, Alessadra Ambrosio gibi isimlerin galaya, küstükleri için katılmadıkları öne sürüldü. Zira, 2014 Takvim’i için onlar da kamera karşısına geçmiş, çekimler yapılmıştı.