Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Usta müzisyen Demirhan Baylan, yeni albümü ‘Sinyal’i Türkiye’de örneği görülmedik şekilde iPhone, iPad uygulaması formatında çıkardı. Rock tutkunuysanız, eminim Demirhan’ın şarkıları sizi baştan çıkaracak

2012’NiN EN GÜZEL ROCK ALBÜMÜ!

“Sekizbinikiyüzüç... Bundan iki sene, üç ay, onyedi gün önce öğlene doğru uyandığımda dünyadaki tüm insanların yok olmuş olduğunu gördüm. Elimde bir kanıt yok ama bir bomba olsa gerek. Neden ben hayattayım bilmiyorum. İlk altı ayımı şok, panik, terör içinde geçirdikten sonra bulabildiğim tüm radyo ve televizyon kanallarına, becerebildiğim bütün dillerde otomatik olarak yayınlanacak mesajlar bırakmaya başladım. Son üç aydan beri dünyada benden başka insan bulunmadığına artık eminim. Hâlâ konservelerle yaşıyorum. Hayvanlardan korunmak için silah taşıyorum.”
...Şeklinde bir sinyalle başlıyor Demirhan Baylan’ın (DB) yeni albümü Sinyal. İddialıyım; DB, ‘Sinyal’le Türkiye’de yapılan en teknik, en anlamlı albümlerinden birine imza atmış. Sinyal bir hazine!

Haberin Devamı

DEMiRHAN BAYLAN SiNYAL VERDi

İndir, indir, indir...
‘Sinyal’i önce alanlardan biri olma şansı birkaç klik ötenizde. Çünkü DB, Türkiye’de ilki gerçekleştirerek Sinyal’i önce iPad, iPhone ve iPod uygulaması olarak piyasaya sürdü. Bugün, yarın CD formatında da çıkacak ‘Sinyal’de -bir şarkı hariç- tüm enstrümanları DB çalıyor. Benden söylemesi, melodi, düzenleme, enstrüman yeteğine, sözlere tanık olduğunuzda kulaklarınıza inanamayacaksınız.
Bilen onun izin verdiği ölçüde yıllardır zaten biliyor, seviyor Demirhan Baylan’ı. Popülerlik kaygısı hiç olmadı. Ama ‘Sinyal’i de herkes dinlemeli.
Bu arada Demirhan Baylan benim liseden sınıf, hatta sıra arkadaşım. Tereddüt etmeden onun müzik algıma çok şey kattığını söyleyebilirim. Önümüzdeki günlerde bir Demirhan Baylan röportajıyla karşınızdayım.

THE DAILY PAZARLAMAYA BAŞLADI


120 BİN ABONESİ VAR

Yaklaşık 13 ay önce, Apple patronu Steve Jobs’un medya devi Rupert Murdoch’la yalnızca iPad’e özel bir gazete çıkarmaya hazırlandığı haberi yayıncılık dünyasında büyük heyecan yaratmıştı.
30 milyon dolar yatırım, 100’e yakın editör/muhabir transferinin ardından ‘The Daily’ 2 Şubat’ta New York’taki merkezinden haberciliğe başladı. Murdoch’ın kafasındaki hedef, The Daily’yi haftalık 1 dolar abone ücretini düzenli ödeyen 500 bin aboneye erişmekti. Gazete, ancak bu sayıyla kârlı bir iş olabilirdi.
Aradan 11 ay geçti, ‘The Daily’nin geldiği nokta Murdoch’ın hedefinden henüz çok uzakta.
Ad Age’den Michael Learmonth’un derlediği verilere göre ‘The Daily’nin ekim itibarıyla aktif okuyucu sayısı 120 bin. Bunlardan 80 bini abonelik ücretini ödeyen düzenli okuyucular. 40 binse iki haftalık deneme sürümünü okuyan ücretsiz aboneler. 80 bin okuyucunun üçte biri, ‘The Daily’ çıktığında yıllık 40 dolar olan abonelik ücretini peşin ödeyenler. Abonelik tazeleme dönemi geldiğinde eğilimleri ne olacak, belirsiz.
Geçenlerde AppStore’da dolaşırken gözüme çarpan ‘Gadget Guide’ (Zımbırtı Rehberi) isimli uygulama da The Daily editörleri tarafından hazırlanmış. Otomobil bile tavsiye eden uygulama üzerinden alışveriş de yapılabiliyor. The Daily’nin satışlardan ne kadar komisyon aldığı bilinmez. Ancak tek gazetecilik başarısı ABD’de Cumhuriyetçilerin başkan aday adaylarından Herman Cain’i cinsel tacizle suçlayan bir kadının kimliğini ifşa etmek olan gazetenin habercilik açısından pek de umut vermediği gerçek.

Haberin Devamı

ÖNCE KULAKLIĞINI DENEDiĞiM TELEFON

Haberin Devamı

Cep telefonu denemekten nefret ediyorum.
En fazla 15 gün test edilecek telefona numara aktarmak sıkıntılı bir işlem. Testi tamamladıktan sonra telefonda bırakılan izlerin imhası ve “Artık telefon test etmeyeceğim” rutini de sıkıcı. Masamda içinde telefon olduğu her halinden belli olan bir ilk tepkim fiksti; “Yine mi?”
Gelen bir HTC Sensation XE’ydi ve kutu üzerindeki ‘beatsaudio’ logosu, içindeki kulaklığı müjdeliyordu.
HTC’nin ‘amiral gemisi’ Sensation’ın yeni sürümü XE, Tayvan şirketinin bugüne kadar çıkardığı en iyi Android’li telefon. Şüphesiz bunda 1.5 Ghz’lik güçlü işlemcisinin yanı sıra Dr Dre’nin kısa sürede efsaneleşen kulaklık serisi Beats’in de etkisi var. Yalnızca kulaklığın fiyatı bile hesaplı bir Android telefona eşdeğer.
Önce kulaklığı test ettim! Ses kalitesi muhteşem; baslar derin, tizler yerinde. Bu kalite için kulaklığınıza uygun ‘tomurcuğu’ takmalısınız. En yüksek seste bile distorsiyon yaşanmıyor.
Doğruya doğru; cep telefonu kutusundan çıkan kulaklıklar, şahsi kulaklığımın hayrına genelde çöp sepetini boylar. XE’nin kulaklığıysa bu modeli, rakiplerinin ötesinde bir noktaya konuşlandırıyor.
HTC, Beats’in üreticisi Monster’ın büyük hissedarı. Bu, gelecekte de Beats’li HTC’ler görebileceğimiz anlamına geliyor.
Kulaklığının ötesinde Sensation XE’nin 1.5 GHz’lik işlemcisi, onu güçlü bir oyuncu yapıyor. Ve bu güç sayesinde fonda birkaç uygulama çalışsa bile telefonun kafası karışmıyor.
Telefonun elde bıraktığı his hoş. Tasarım içinse sıra dışı bir nokta söylemek zor.
XE’nin 4.3 inç’lik, 540x960 piksellik ekranı, videolar için biçilmiş kaftan. 8 MP’lik kameraya çifte led flaş eşlik ediyor. 1080p video kayıt, XE’nin multimedya yeteneğini taçlandırıyor. Fotoğraf ve video kalitesi gerçekten iyi.