Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bir insanın kimliğini oluşturan din, etnik köken, meslek, yaş gibi geleneksel unsurlar önemini yitirdi. Artık gençlerin kimlikleri internetteki sosyal etkileşimleriyle biçimleniyor

iNTERNET iNSANLIĞIN KiTABINI YENiDEN YAZIYOR

İngiltere’de hükümetin bilim danışmanı Sir John Beddington’ın raporuna göre Facebook, Twitter gibi sosyal ağlar ve online oyunlar, kumar, insanların kimliklerine, dünyadaki konumlarına ilişkin görüşlerini değiştiriyor. İnternet insanlığın kitabını yeniden yazıyor!
BBC’nin internet sitesinde, rapora dayanarak verdiği habere göre insan kimliğine ilişkin geleneksel görüşler anlamını yitiriyor.
Beddington, ‘internet etkisinin’ olumlu etkisine Londra 2012 Olimpiyatları’nı örnek veriyor. Yıkıcı etkiyse İngiltere’deki 2011 Ayaklanmaları: Akıllı telefonların gelişmesine bağlı olarak, çıkarlar geçici bir süreliğine örtüştüğünde sosyal ağlar sayesinde tamamen farklı gruplar aynı ideal çevresinde kolayca harekete geçebiliyor. Daha önce hiç karşılaşmamış iki kişi birkaç tıkla bir ‘flash mob’ tesis edebiliyor.
‘Gelecekteki Kimlikler’ başlıklı rapora göre, kesintisiz internet, toplumu önümüzdeki 10 yıl boyunca değiştirmeye devam edecek. Araştırma bir insanın kimliğini biçimlendiren din, etnik köken, meslek, yaş gibi geleneksel unsurların eski önemini yitirdiğini de vurguluyor. Özellikle gençlerin kendileri hakkındaki görüşleri, sosyal ağlardaki online etkileşimleri ve rol yapma oyunlarındaki varlıklarıyla biçimleniyor.
Araştırma, internet ortamında yapay veya fantastik bir karakter yaratmanın birçok durumda insanların önyargılardan kaçarak, gerçek kimliklerini bulma imkanı tanıdığını gösteriyor. İncelemeye konu olan bir grup engelli insan, online kumar sitelerinin, diğerleriyle eşit şartlarda sosyalleşmelerini sağladığını söylüyor. Ve ayrıca utangaç, yalnız olduklarını, çekici olmadıklarını düşünen kişiler de, kendilerini internette başarıyla ifade edip, kolayca sosyalleşebiliyor.
2007’de internet kullanıcılarının yüzde 43’ü bir sosyal ağa üyeyken, oran 2011’de yüzde 60’ı bulmuş.
Tunus, Mısır ve Libya’da yönetimleri değiştiren ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarında, kitlelerin mobilize olurken sosyal ağları nasıl etkili şekilde kullandığını da hatırlayalım.
Diğer yandan insanlar, özel yaşamlarına ilişkin detaylar ve fotoğrafları, sosyal ağlarda giderek artan bir yoğunlukta kamuya mal ediyor. Bu durum da iş ve sosyal yaşamdaki kimlikleri bulanıklaştırıyor. Mesela raporda işverenin, üniversitede alkollüyken çekilmiş bir fotoğrafını gördüğü ve terfisini engellediği bir gencin dramı da örneklenmiş.
Ve son söz; online ve gerçek yaşamlardaki kimlikler arasındaki mesafe iyice daraldıkça, suçluların da insanların içiçe geçmiş kimliklerini çalarak dolandırmaları da kolaylaşacak.

Haberin Devamı

KOLAY OTEL ODASI

Haberin Devamı

SON DAKiKACILARA

Türkiye’nin ilk, ‘son dakika otel odası’ mobil satış platformu LastOda hizmete girdi. LastOda’yla Türkiye’de ilk kez akıllı telefonlar üzerinden son dakika otel odası satış hizmeti veriliyor. LastOda’nın iOS ve Android işletim sistemleri için uygulamaları var. İstanbul, Bursa ve İzmir’de faaliyet gösteren LastOda, üç bölgede 6 bin kullanıcısıyla, AppStore seyahat kategorisinde en fazla talep edilen ilk 10 uygulama arasında.
LastOda, kullanıcılarına her gün öğlen 12.00 ile gece 01.00 arasında çift kişilik oda garantisiyle seçtikleri otele check-in edebilme kolaylığı sunuyor. Seçilen otellerde o tarihte uygun olan çift kişilik oda rezervasyonu çok hızlı ve ekonomik olarak gerçekleştirilmiş oluyor.

Haberin Devamı

iNTERNET iNSANLIĞIN KiTABINI YENiDEN YAZIYOR

PLAYSTATION 4 DEDiKODULARI

Microsoft’la Sony’nin yeni nesil oyun konsollarını haziranda E3 fuarında ilan etmesi bekleniyor. Geçen haftalarda Las Vegas’ta düzenlenen dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES’te konuşulan dedikodulara göre Sony’nin PS4’ü işlemci gücünde Microsoft’un Xbox 720’sinden yüzde 50 daha güçlü olacak.

iNTERNET iNSANLIĞIN KiTABINI YENiDEN YAZIYOR

Sony’le yaptıkları gizli toplantılarda, Japon şirketinin kendilerini bilgilendirdiğini öne süren oyun geliştiricilerin anlatımına göre PS4’ün işlemcisi AMD A10 APU üzerine inşa edilmiş. ‘Orbis’ kod adı verilen PS4’ün RAM’inin de 8GB olması bekleniyor.
Bu arada Sony ve Microsoft’un önümüzdeki iki ay içinde kendi ayrı etkinliklerinde yeni oyun konsollarını duyurabilecekleri, E3’teyse daha detaylı bir lansman yapacakları konuşuluyor.
Diğer iddialara göre her iki makine de 100GB’lik Blu-ray’leri okuma kudretinde olacağı söyleniyor. Bu Xbox’ın, Blu-ray_e karşı HD DVD’yle rekabet edebileceği şeklindeki inadından vazgeçmesi anlamına geliyor. Kinect’in de yeni versiyonu büyük ihtimal Xbox 720’yle duyurulacak.

E-TiCARETE GEL!

12 Ocak’ta NG Güral Afyon Wellness&Convention, Anadolu’daki girişimcilerin e-ticaret konusunda ufkunu genişletmek ve gençlere farklı bakış açıları kazandırmak amacıyla ‘E-ticaretin Dahileri Anadolu’da Zirvesi’ne sahne oldu. Etkinlikte, Nevzat Aydın (Yemeksepeti), Sait Kayahan (Bilyoner), Burak Ertaş (Sahibinden) ve Yusuf Azoz (Kariyer.net) gibi isimler, kendilerini başarıya taşıyan deneyimlerini katılımcılara aktardı.
NG Hotels&Resorts İcra Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür’ün verdiği veriler, e-ticaretin hızlı yükselişini çarpıcı şekilde ortaya koyuyor: “ABD’de internet üzerinden satış toplam ticaretin yüzde 11’ini oluştururken Türkiye’de bu oran yüzde 1. Buna rağmen Türkiye 30 milyonu aşan kullanıcısıyla, dünyanın en büyük 12’nci internet pazarı konumunda. Türkiye’de internet kullanımı her yıl ortalama yüzde 50 büyüyor. Beş kişiden biri internet üzerinden alışveriş yapıyor. Birkaç sene içinde Türkiye’de e-ticaret hacminin 40-50 milyar TL’ye ulaşması öngörülüyor.”