Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Gamescom’a bu yıl Sony’nin yeni el konsolu Vita damga vurdu. Onbinlerce kişi, en yeni oyunları ve teknolojileri test etmek için Köln’e akın etti. Fantezi dünyasında CADDE de hazırdı

‘OYUNCULARIN KABESi’NDE FANTEZi ZAMANI


Almanya’nın Köln kentinde düzenlenen dünyanın en önemli video oyunu etkinliklerinden Gamescom, bu yıl da Güney Kore’den ABD’ye, Türkiye’den Malezya’ya dünyanın dört bir yanındaki her yaştan oyun tutkununun kabesi oldu. CADDE olarak biz de Gamescom’un tozunu aldık; en yeni oyun teknolojilerini, merakla beklenen oyunları Türkiye’den ilk deneyen olduk.

‘OYUNCULARIN KABESi’NDE FANTEZi ZAMANI

Bu zımbırtıya binebilmek için merdiven tırmanmam gerekti.

Haberin Devamı

İşte notlarım:
»» Gamescom benim için, salı akşamı Sony’nin yeni el konsolu Vita’yı ilk kez kitlelere erişebilir kıldığı etkinliği SCEE’de başladı. Event, Köln’ün en eski yapılarından birinde, 15’inci yüzyılda pazar yeri olarak inşa edilen bir yapıda düzenlendi. Sony’nin en yeni oyun teknolojisinin böyle bir yapıda tanıtılması, ironik mi karar veremedim ama ilginç olduğu kesindi.

‘OYUNCULARIN KABESi’NDE FANTEZi ZAMANI

PS Vita

»» PS Vita’yı çok beğendim. 5 inç multitouch OLED ekranlı Vita’nın ön ve arka yüzeyi touchpad. Böylece oyuncular başarı için ellerini daha da iyi kullanmak zorunda. Vita’nın ön ve arka yüzündeki kameralar, oyuncunun bulunduğu çevreyi de oyuna dahil ederek, zevk dozunu artırıyor. Hareket algılama, sosyal medyayla tam uyum, gyroscope, elektronik pusula Vita’nın diğer güzellikleri. Vita’nın ‘wi-fi’ modeli Türkiye’de kura bağlı olarak artı, eksi 750 TL’ye, ‘wi-fi+3G’ modeliyse 900 TL’ye satılacak.
»» “PlayStation’dan para kazanmak için Türkiye’de değiliz” diyen Sony Türkiye Pazarlama Direktörü Richard Barbanson, Avrupa’yla Türkiye arasındaki fiyat farkını yüzde 20 ÖTV’ye bağladı.
»» PSP’nin yeni ekonomik modeli E1000’se 299 TL’ye aralıkta satışa çıkacak.
»» İki kişilik oyun algısını değiştiren PS 3 3D monitör de simulview teknolojsiyle dikkat çekiyor. 23.5 inçlik ekranda oyuncular sadece kendi yarıştığı aracı görüyor, birbirlerinin ekranını görmüyorlar.
İki kişi oynuyor diye ekran ikiye bölünmüyor; herkesin 3D’si kendine. Fiyatı 1.500 TL gibi olacak.

‘OYUNCULARIN KABESi’NDE FANTEZi ZAMANI

Uncharted 3

Haberin Devamı

‘Arabistanlı Drake’
»» Resistance 3 ve Uncharted 3, PS3’ün heyecanla beklenen oyunları. Post-apokaliptik macera Resistance 3 bu ay çıkacak. Sony, asıl bombayı Uncharted 3’le patlatacak. Seriyi bilenler bilir; konusu, diyalogları ve grafikleriyle bir Hollywood yapımından farkı yok. Sürpriz isimlerin seslendirmesiyle Türkçe çıkacak ‘Uncharted 3: Drake’s Reception’da kahramanımız ‘Arabistanlı Lawrance’ın rotasını izliyor. Suudi Arabistan’daki Rub al Khali Çölü’ndeki kayıp bir kentin izini süren Drake bu kez ilhamını, Osmanlı’ya Arap Yarımadasını’nı zindan eden T.E. Lawrance’dan alıyor. Multiplayer’ı özellikle başarılı; mermi manyağına çevirdiler, vurula gebere bana bir haller oldu.
»» Bu yıl aile oyunları revaçta. Guitar Hero’lar, Rock Band’ler tarih olmuş, ortalık dans oyunundan geçilmiyordu. PS3’te Move, Xbox’ta Kinect, her evi dans pistine çevirmeye aday. Move’u kapan kendini TV’nin önüne atıyor, başlıyor oynamaya. Görünen şu; müzik grubu oyunları out, dans oyunları in!

‘OYUNCULARIN KABESi’NDE FANTEZi ZAMANI

Oyun firmaları, ziyaretçileri güzel kızlarla tavlamaya çalışıyor.

»» Valve’in yeni fantezi-strateji oyunu DOTA 2’nin 1 milyon dolar ödüllü turnuvası, Gamescom’un odak noktalarından biriydi. Bu tür oyunlara Güney Koreliler’in ilgisi malum; oyun sırasında da onların egemenliği vardı.
»» Yıllardır heyecanla beklenen Diablo III’ü zorlu bir fiziki mücadelenin ardından Gamescom’da denedim. Ayrıntılar çarşambaya Mendo Tekno’da. Tatlı niyetine...
»» Gamescom’da 3-80 arasında her yaştan oyuncu vardı. Babasının oyununu izleyen küçük kızdan, oyuncu annesine tezahürat yapan oğlana, Gamescom’dan insan manzaraları “Oyunun yaşı yoktur” cümlesini zihinlere kazıdı.

‘OYUNCULARIN KABESi’NDE FANTEZi ZAMANI

Kişiye özel üç boyut, ‘Binocular 3D’yi denedim.

»» Sony’nin kişiye özel 3D gözlüğünü de denedim. Oyun için gözlügü PS3’e takmanız yeterli. Televizyona gerek yok. Gözlükle ‘Resistance 3’ oynadım; müthiş bir deneyim anlatılmaz, oynanır...


‘OYUNCULARIN KABESi’NDE FANTEZi ZAMANI

Gamescom, Star Wars’tan ‘stormtrooper’ların istilası altındaydı.



‘OYUNCULARIN KABESi’NDE FANTEZi ZAMANI

Kız çocuğu sabırla, babasının el konsoluyla işini bitirmesini, sıranın kendisine gelmesini bekliyor. Fuarda her yaştan ziyaretçi var.



‘OYUNCULARIN KABESi’NDE FANTEZi ZAMANI

2010’da tımarhane gibi olan Sony standında bu yıl tropik bir atmosfer vardı.

‘OYUNCULARIN KABESi’NDE FANTEZi ZAMANI

300 bin kişinin ziyaret etmesinin beklendiği fuara kadınlar da ilgiliydi.


‘OYUNCULARIN KABESi’NDE FANTEZi ZAMANI

Kostümünü üzerine geçiren Gamescom’a akın ediyor.


‘OYUNCULARIN KABESi’NDE FANTEZi ZAMANI

Haberin Devamı

Online oyunlara ilgi büyük. Sıra beklemek gerekiyor.