Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Video oyunlarını sevin, sevmeyin; 1511’de İstanbul’da geçen ‘Assasin’s Creed: Revelations’ı mutlaka oynamalı, görevlerle ilgilenmeseniz bile Galata, Beyazıd’daki Osmanlı mahallelerinde aylaklık yapmalısınız

SiBER MUHTEŞEM YÜZYIL

Bir oyun düşünün, büyük bölümü Osmanlı’nın en görkemli döneminde, 1511’de İstanbul’da geçiyor. Kafamızdaki gerçeğe uygun tasarlanmış Topkapı Sarayı, Ayasofya, Yerebatan Sarnıcı, Galata Kulesi (o tarihlerde olmayan kulenin külahı göze batıyor ama çok önemli değil), otantik Osmanlı mahalleleri gibi gerçek mekanlarda fink atarak verilen görevleri yerine getiriyoruz. Sokaklarda aylaklık yapıp, kafamıza göre takılmak da elimizde.
Söz konusu oyun, daha önce CADDE’de manşet yaptığımız ‘Assassin’s Creed: Revelations’dan (ACR) başkası değil. 12’nci yüzyıldan günümüze Tapınak Şövalyeleri’yle Haşhaşinler arasındaki mücadeleyi konu alan serinin son oyunu, İstanbul’un o dönemdeki zengin, yoksul, belalı ya da güvenli yüzünü canlandırıyor.
Birkaç gündür TV’nin karşısında kamp kurmama neden olan ACR, üç boyutlu bir oyun. Eski İstanbul sokaklarında macerayı üç boyutlu yaşıyorsunuz. Parmaklarımızın ucunda hayat bulan Firenzeli (Floransa) Ezio’nun yolu bazen Şehzade Süleyman’la bazen de ‘son Bizans’ Manuel Palailogos’la kesişiyor.
Tabi görev uğruna birçok yeniçeriyi de öbür dünyaya yollamak elzem. Milliyetçi alerjileri olanların İstanbul’dan Constantine ya da Konstantinyye diye bahseden ACR’den uzak durmasını öneririm; tabii 1930’lara kadar resmi belgelerde de İstanbul yerine Konstantinopolis ifadesinin kullanıldığını hatırlatarak.
Dedim ya yapımcı Ubisoft’un birçok ofisinin ortak çalışması olan oyun, eski İstanbul ruhunu çok iyi yansıtıyor. Sokaklarda, cumbalı evlerin arasında, çarşı, pazar dolaşırken burnunuz ister istemez baharat kokularını arıyor.
Halk arasında dolaşırken, kulağınıza çalan Türkçe muhabbetler, “Allah rızası için bir sadaka” diyerek yanınıza sokulan dilenciler otantik ambiyansın katma değeri. Ancak ana karakterlerin Türkçesi oldukça bozuk; ‘Geceyarısı Ekspresi’ndeki gibi.
Seriye yabancı bir oyuncu olarak kontrollere alışmakta zorlandım. Kahramanımı hakkını vererek kontrol edebilmek için birkaç saatimi daha ACR’ye adayacağım. Son bir not, oyunun yapay zekası kötü. Bazen burnunun dibine sokulduğunuz düşmanlar, sizi farketmekten aciz halleriyle “İstanbul bu adamlara mı emanet?” diye sorduruyor insana.

Haberin Devamı

İSTANBUL İÇİN KIYAMET VAKTİ

Haberin Devamı

SiBER MUHTEŞEM YÜZYIL

İstanbul, oyun tasarımcıları için müthiş bir maden. Doğu ve Batı’nın her türlü unsurunu barındıran İstanbul’un bir oyuna set olduğuna ilk kez Driver’da tanık olmuş, bunu Milliyet’te yazmıştım. Şimdi bahsedeceğim İstanbul Kıyamet Vakti’yse (İKV), Türkiye’nin ilk ve tek üç boyutlu devasa çevrimiçi oyunu olarak öne çıkıyor.
Tamamen yerli yetenek ve emekle Mevlüt Dinç’in önderliğinde geliştirilen ve Discovery Channel tarafından hakkında kısa bir belgesel de çekilen İKV, İstanbul’un tarihi yarımadasında geçiyor. 800 binden fazla kayıtlı oyuncusu olan İKV, aralık başında düzenlenen oyun fuarı GameX’te de büyük sükse yapmıştı.
Yapımcı SOBEE uzun zamandır merakla beklenen ‘Lonca’ eklentisini GameX’te duyurmuştu. SOBEE’nin diğer dikkat çeken projeleri, dünyanın ilk 11’e 11 online futbol oyunu ‘I Can Football’, menajerlik oyunu ‘1 Man 1 Team’ ve ‘Süpercan’.

Haberin Devamı

GEÇEN HAFTADAN KALANLAR

SiBER MUHTEŞEM YÜZYIL

* Nişantaşı’nın abidelerinden ‘Maçka İlkokulu’nun yenilenip ‘Pakmaya Hüsamettin Ziler İlköğretim Okulu’ adıyla öğrenime başladığını yazmıştım. Okulun adının değişmesinden şikayetçi onlarca telefon ve yüzün üzerinde eposta aldım. Mezunlardan takip ettiğim kadarıyla, müzakereler sürüyor; bir düzenlemeyle Maçka İlkokulu’nun adı korunacak.
* Bir iş için gittiğim İstanbul Adliye Sarayı’nda görevlinin durup dururken bana bağırdığını aktarmış ve mesleki mevcudiyet-lerinin nedeni işlerimizi halletmek olanların vatandaşlara bu şekilde çıkışamayacağını yazmıştım. Ertesi gün arayan Adalet Bakanlığı’ndan bir yetkili, Bakan Sadullah Ergin’le yazıyı üzülerek okuduklarını belirterek, ayrıntıları istedi; verdim...

BU KUŞLAR FIRLATMALIK


SiBER MUHTEŞEM YÜZYIL


2011’in en beğenilen dijital oyunlarından Angry Birds/Kızgın Kuşlar cep telefonlarının ekranından fırladı. Online alışveriş sitesi elmasepeti.com’da, Apple Premium Reseller, D&R, Saturn Taksim Demirören, Boyner İstinye Park ve Boyner Bağdat Caddesi’nde satışa sunulan kuşlara artık dokunabilir, sarılabilir, stres atmak için çevredekilere fırlatılabilirsiniz.
12, 20 ve 40 cm. boyutlarındaki, Asabi Kırmızı, Hızlı Sarı, Tehlikeli Mavi, Bombacı Siyah ve Hain Domuzcuk peluşlar, oyundaki orijinal sesleri çıkarma yeteneğine de sahip.