Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sosyal ağlardan nükleer tesislere, siber saldırılar 21’inci yüzyıl yaşamının ayrılmaz bir parçası haline geldi. Bu ortamda kimse kendisini evinde bile güvende hissetmesin

Hatırlarsınız; birkaç ay önce İran’ın inşası süren nükleer tesislerine yönelik virüs saldırıları düzenlenmiş, Tahran yönetimi kısa sürede İsrail’i suçlu ilan etmişti. Henüz yolun başındayız. Kimse gelecekte bir ülkenin nükleer silahlarının siber saldırı sonucu kontrol edilemeyeceğini öne süremez.
Dünya liderleri her geçen gün daha da yükselen bir sesle Cenevre ve Lahey sözleşmelerinin siber saldırı kurallarını da kapsayacak şekilde yenilenmesini isterken, şimdilik gözümüze çarpan tehlikeli eylem türlerini açıklayalım.

Haberin Devamı

HİZMET DIŞI BIRAKMA (DoS)
Siber suçluların, mesaj bombardımanına tutarak internet sitelerini, bilgisayarları ve ağları hizmet dışı bırakması. Bu siber saldırı yöntemi Türkiye’de de yaygın şekilde uygulanıyor.

KÖTÜ AMAÇLI YAZILIM (MALWARE)
Kötü amaçlı yazılımlarla bireylerin bilgisayarları ele geçiriliyor. Ve bu bilgisayar da diğer insanların bilgisayarlarına virüs ve spam yaymak için kullanılıyor. Böylece ele geçirilen bilgisayarlar hacker’lar tarafından işletilen ağın birer üyesi oluyor. Ele geçirilen bilgisayarlara zombi adı da veriliyor. Dünyada 10 milyonlarca bilgisayarın sahiplerinin bilgisi dışında zombiye dönüştüğü biliniyor.

OLTALAMA (PHISHING)
Bilgisayar kullanıcılarının ‘kullanıcı isimleri’ ve şifrelerini öğrenmek için gerçekleştirilen saldırılar. Böylece suçlular banka hesaplarına ya da mesela bireylerin sosyal ağ profillerine sızabiliyor. İnternet kullanıcılarının yüzde 70’inin tüm hesapları ve internet hizmetlerinde aynı şifreyi kullandığı bilinen bir gerçek. Bu onları, şifrelerinin ele geçirilmesi durumunda daha da kırılgan yapıyor.

DEVLET ODAKLI SİBER SALDIRILAR
ABD ve İsrail’in Stuxnet virüsüyle İran’ın gizli nükleer programına saldırı düzenlediği sanılıyor. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, nükleer tesislere virüs bulaştığını ve uranyum zenginleştirme santrifüjlerinin çalışmaz hale geldiğini açıklamıştı.
İran bu olayın ardından siber saldırılara karşılık verecek bir siber polis teşkilatı kurdu.

Haberin Devamı

KARTÇILAR
Online yeraltı forumlarında çalınmış banka ve kredi kartı bilgilerinin tanesi bir dolar gibi düşük fiyatlara toptan satışı yapılıyor. Siber gangsterler daha sonra kredi kartlarını ATM’lerde para çekmek ya da alışveriş yapmak için kopyalıyor.

ŞAKACILAR
Ciddi mali saldırılardan çok, kurbanlarına rahatsızlık vermek için de siber saldırılar düzenleniyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Facebook sayfasına sızan hınzırlar, bir yıl sonra görevinden ayrılacağını, sanki o söylüyormuş gibi postalamıştı. Sarkozy’nin 350 bin ‘arkadaşı’, ülkenin yüzleştiği sıra dışı şartlar yüzünden, onun bir daha aday olmayacağını okuyunca şoke olmuştu.

EV SiNEMASI

PC ASROCK ION 3D
Asrock ION 3D serisi bilgisayarlar, ev sinemasıyla PC’yi bir araya getiriyor. Bununla TV’nizde oyun oynar, indirdiğiniz filmi izler, akıllı telefonunuzla kontrol edebilirsiniz. HDMI ve Blu-ray desteği olan bu ürünün 152B modelinde Intel Atom D525 Dual Core işlemci bulunuyor. 2 GB belleği ve 320 GB sabit diski bulunan ürün ayrıca 2.5 inçlik diskleri de destekliyor. İkisi USB 3.0 olmak üzere toplam 8 USB girişi bulunuyor. Oldukça zengin bağlantı seçeneği sunulan üründe ayrıca DVI, VGA, S/PDIF yuvaları da yer alıyor. Tam fonksiyonlu bir uzaktan kumandası olan ürünün kurulumu ve kullanımı da basit.
Asrock ION 3D 152B modelinin diğer bazı teknik özellikleri ise şöyle:
*NVIDIA GT218-ION ekran kartı (NVIDIA 3DTV oynatabiliyor),
*320 GB sabit disk,
*7.1 CH HD ses,
*Fiyat: 549 USD+KDV

JiLET GiBi MONiTÖR

PHILIPS BLADE

Sadece 12,9 milimetre kalınlığıyla dünyanın en incelerinden olan Philips Blade monitörler, parlak siyah renkleri ve elegan tasarımlarıyla ev ve ofislerin havasını değiştirmeye aday. Monitörün dikkat çeken özelliklerinden biri özel alt platformu sayesinde kabloları gizleyebilmesi. İki milisaniyelik tepkime süresiyle film izlerken ve oyun oynarken mükemmel görüntü sunuyor. 16:9 boyutlu filmlerde alt ve üst siyah bandı görüntü kalitesini koruyarak kaldıran Blade, 20 milyon:1’lik kontrast özelliğiyle siyah ve diğer koyu renklerde mükemmel ayrım ve netlik sunuyor. VGA ve HDMI çıkışlarının yanı sıra ses çıkışı da bulunan Blade monitörlere bu sayede kulaklık ya da subwoofer bağlanabiliyor. Philips Blade 224CL2SB 22 inç monitör 429 TL, 234CL2SB 23 inç monitör ise 529 TL’lik özel fiyatlarla Teknosa mağazalarında satışa sunuldu.


TABLET FEST!

MOBEE NETT

Shopping Fest’e özel üretilen Mobee Nett Tablet 7”, KDV dahil 299 TL’lik etiketiyle satışa sunuldu. 7 inç, 800x480 piksel çözünürlüğünde dokunmatik TFT LCD ekranının benzerlerinden aşağı kalır yanı yok. 370 gr. ağırlığındaki tablet hafifliğiyle ekstra hareket kabiliyetine sahip. Mobee Nett’in, Türkçe desteği önemli bir artısı. 256 MB DDR2 RAM’e sahip tablet, işletim sistemi olarak Android 2.2’yi kullanıyor. Android 2.2 için 50 binden fazla uygulama bulunuyor. Mobee Nett’i benzerlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri birçok uygulamanın yüklenmiş olarak kullanıcıya ulaşması.