Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ekonomik krize rağmen 20 bin metrekare büyüyen IFA’da en yeni teknolojiler görücüye çıktı. Geleneksel IFA turumuzda ağımıza takılanlar bu yazıda

Son beşini sektirmeden takip ettiğim dünyanın en önemli iki tüketici elektroniği fuarından biri IFA’yı izlemek, en yeni teknolojileri deneyimlemek için bir kez daha Berlin’in yolunu tuttum. 1924’den bu yana bazen iki yılda bir, 2005’ten bu yanaysa her yıl düzenlenen ‘Uluslararası Radyo Fuarı’ (Internationale Funkausstellung Berlin), Avrupa’yı saran ekonomik buhrana rağmen sergi alanını 20 bin metrekare artırarak, krizin teğet geçtiği bir abide haline gelmiş.
Çoğu farklı teknoloji firmalarının davetlisi olarak Berlin’e çıkarma yapan Türk gazetecilerin, öncelikli gündemi teknoloji medyası denince akla ilk gelen isim Yurtsan Atakan’ın vefatıydı. Yurtsan Abi’nin aramızdan ayrılışını IFA yolunda ve Berlin’de haber alan Türk gazeteciler fuar alanında karşılaştıklarında birbirlerine sarılarak “Başımız sağolsun kardeşim” diye selamlaşıyordu.

Bu yıl IFA’da teknoloji firmalarının yaşça kıdemli insanları da kucakladığına tanık olduk. Organizatörler, 60 yaş üzerindeki kalabalıklara rehberli fuar turları düzenleyerek onların sevecekleri teknolojilere dikkat çekti. İstatistikler Avrupa nüfusunda yaşlanmanın delili. Bu da üreticileri daha büyük tuşlu cep telefonları, kullanıcısına sırt ağrısı vermeyecek robot elektrikli süpürgeleri gibi cihazlara ağırlık vermeye itiyor. Son teknoloji işitme cihazları da akıllı TV ve tabletler arasında yer buldu. Acil durum tuşuna basıldığında sahibinin yerinden yakınlarını haberdar eden cep telefonu da kıdemli arkadaşların dikkat kesildiği bir diğer araçtı.
Ama IFA’nın yıldızları her zaman olduğu gibi, Sony, Samsung, LG ve Panasonic’ti.

SAMSUNG
Galaxy Note II, fuarın en ilgi çeken araçlarındandı. Benim de uzun süre denediğim Note’un yenilenmiş hali, yuvarlak hatlarıyla daha kullanıcı dostu olmuş. Samsung’un phone ve tablet kelimelerini birleştirerek ‘phablet’ diye tanımladığı 5.5 inçlik Note II, telefonların çoğundan büyük, tabletlerin çoğundan küçük. 5.5 inç, Note’un önceki versiyonundan 0.2 inçlik bir büyümeyi işaret ediyor ki tasarımdaki zarif dokunuşlar büyüyen aleti daha estetik hale getirmiş.
Galaxy Camera da fotoğraf makinesinin Android’le ilişkisinden doğmuş. Google’ın işletim sistemini kullanan Camera, yeni bir kategoriyi işaret ediyor. Bu fotoğraf makinesine ayrıca fotoğraf işleme programları yükleyebiliyor, görselleri sosyal medyada kolayca paylaşabiliyor hatta internette sörf yapabiliyorsunuz. Camera, 3G ve Wi-Fi özelliklerine de sahip.

Haberin Devamı

TEKNOLOJi KRiZ DiNLEMEDi

SONY
Geçen yıl çıkardığı ‘fantastik’ tabletlerle piyasada aradığını bulamayan Sony ise bu alanda yeni bir atağa kalkıyor. 20 inçlik ‘su geçirmez’ Xperia Tablet S de bu atağın işareti. Mutfakta ya da nehir kıyısında su geçirmezlik iddiasındaki Xperia Tablet S, Android’le çalışıyor. Bir tablet için görülmedik bir boyut olan 20 inçe getirilen açıklama şu: İki çocuk tablet ekranını ikiye böldükten sonra karşı karşıya geçerek kendi alanlarına farklı şeyler çizebilir.
Vaio Duo 11’se, Intel tarafından da tanıtılan bir tablet. Klavyesi onu gerektiğinde konvansiyonel PC yapıyor. Windows 8 işletim sistemi de Sony’nin geleneksel PC kullanıcısını hedeflediğini gösteriyor.

Ancak yine de iPad’in yanında Samsung’un çok sayıda tabletiyle, Google’ın Nexus 7’yle Amazon’un Kindle Fire’la rekabet ettiği bir ortamda Sony’nin bu pazarda işi zor.
Fotoğraf makinelerindeyse Sony’nin yıldızı NEX-5R’ydi. Serinin yeni ürününde 16.1 milyon piksel CMOS sensör bulunuyor. Makine, yeni başlayanlarla orta seviyedeki fotoğrafçıları hedefliyor.

PANASONIC
Japon şirketinin ürettiği en büyük LED TV olan 60 inçlik SmartVIERA Panasonic’in dikkat çekeniydi. TV’nin ekran derinliği yalnızca 1.5 inç. Bu boyuttaki bir TV için A+ enerji sıralaması Panasonic’in çevre duyarlılığının kanıtı.
Smart VIERA TX-L60ET5, hafif gözlüklerle 3D görüntüleri izlemenin kolay yolu polarize 3D özelliğine de sahip.
Bulut tabanlı internet servisi, uygulanabilir gereçler sayesinde interaktif hizmet alınmasını sağlayabiliyor.
Bu aralar test ettiğim LUMIX G5 de Panasonic standının dikkat çekenlerindendi. Yeni 16MP dijital Live MOS sensör ve Venus Engine 7 FHD ile hem fotoğraf, hem de videoda, özellikle düşük ışık koşullarında mükemmel fotoğraf ve video kalitesi sağlıyor. Ayrıca LUMIX G5’in hızlı seri çekim moduyla saniyede 6 kare hızda tam çözünürlükte hareketli objeleri mükemmel netlikte yakalamak mümkün.

ASUS
Windows 8’le çalışan Vivo Tab ve Vivo Tab RT tabletleri incelemeye değerdi. Yüksek çözünürlüklü çoklu dokunmatik ekran, ayrılabilir QWERTY klavye artık Asus’un alamet-i farikası. Klavyesi, Vivo’yu sadece istridye kabuğu şekline sokup rahat taşınabilir bir hale dönüştürmekle kalmıyor, ayrıca doğrudan elektrik bağlantısı kurmadan daha uzun süre kullanım için ikinci bir pil işlevi görüyor. 11.6 inç Vivo Tab ayrıca, daha doğal bir yazı yazma deneyimi için, Wacom dijitalleştirici stylus teknolojisi barındırıyor.

Haberin Devamı

TOSHIBA
Toshiba’nın U920T ultrabook’u Intel’in 3. nesil Core işlemcisini kullanıyor ve 12.5 inç ekranıyla dikkat çekiyor. Ayrıca tablete dönüştürülebilir özelliğiyle 5 parmak çoklu dokunmatik desteğine de sahip.
Intel’le yapılan geliştirme ortaklığı sayesinde U920t, hızlandırma (acceleration), manyetik yatak (magnetic bearing), açısal hız (angular velocity) ve ortam ışığı gibi tüm çevresel durumları yöneten Intel Sensor Solution’la donatıldı. Dahası, Satellite U920t saniyeler içinde açılıyor ve hızla kullanıma hazır hale geliyor.

Haberin Devamı

TEKNOLOJi KRiZ DiNLEMEDi


VESTEL’i NASIL BiLiRSiNiZ?

Artırılmış gerçeklik uygulamasıyla Vestel robotlarıyla hatıra fotoğrafı çektiren bir ziyaretçi. Bu bölüm fuarın ilgi odaklarındandı.

Vestel’in Avrupa LCD TV pazarındaki payı. %24

Vestel 400 kişiyle IFA’ya çıkarma yaptı. Vestel’in 10.1 inçlik tabletini, 80 inçlik akıllı tahtasını inceleyip, şirketi en yetkili ağızdan dinledik

2 bin 650 metrekarelik bir salona yayılan Vestel ürünleri, bu bölgeyi IFA’nın ilgi odağı yapmıştı. Türk gazetecilere özel bir basın toplantısı düzenleyen Vestel İcra Kurulu Başkan Vekili Turan Erdoğan, “Globalleşme kelimesine en erken adapte olan şirket biziz. Ürün tasarlarken dünyaya satmak için tasarlıyoruz” diyerek şirketin küresel iddiasını ortaya koydu.
Yılı 2.5 milyon euro ciroyla kapatmayı hedeflediklerini anlatan Erdoğan, bu rakamın yüzde 75’inin yurt dışı satışlarından geldiğini söyledi. Geçen yıl 8.5 milyon TV üreten Vestel, bu yılsa 11 milyon TV hedefliyor. Erdoğan, Arjantin, Brezilya, Şili gibi ülkelerde ciddi atakları olduğunu, Avustralya ve Hindistan gibi ülkeleri de hedeflediklerini anlattı.

10.1 inç tablet
2012’nin ilk altı ayında toplam ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45 artıran Vestel’in IFA’de sergilediği 318 elektronik ve beyaz eşya modeli arasında 10.1 inç tablet, 3D Smart LED TV, Quad HD 60 inç LED TV, şeffaf monitör, Akıllı Tahta, ses ve hareketle kumanda edilebilen LED TV’yle 4 kapılı buzdolabı (French door), Vestel’in fuardaki gözde ürünleriydi.
Vestel’in özellikle ilgimi çeken ürünleriyse 10.1 inçlik tableti ve 80 inçlik Akıllı Tahta oldu. Vestel Tablet PC, Android 4.0 (ice cream sandwich) ve 4.1 (jelly bean) işletim sistemlerini destekliyor. Farklı özelliklerde tasarlanan tabletin Wi-Fi ve 3G versiyonları var. 80 inç ‘Akıllı Tahta’nınsa yurt içi ve yurt dışı satış potansiyeli çok yüksek. Hali hazırda, 65 inçlik Akıllı Tahta’nın 85 bini yurt içinde çeşitli okul ve şirketlere satılmış durumda. Vestel’in Akıllı Tahta’da ihracat hedefi 50 milyon dolar. Akıllı Tahta’yı dünyada türünün ilk örneği diye tanımlayan Turan Erdoğan, bu aracın Türkiye’de eğitimde bir devrim olduğunu vurguladı.