Nazlı Mengi

Nazlı Mengi

nazli.mengi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Almanya’da doğan, İstanbul’da büyüyen, Alman Lisesi’nde okuduktan sonra Berlin Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun olan ressam Jochen Proehl; 10 yıldır yine İstanbul’da yaşıyor ve sanat çalışmalarını burada devam ettirmesinin yanı sıra Bahçeşehir Üniversitesi Kültür ve Sanat Direktörü olarak yeni sanatçılar yetiştiriyor. Bugüne kadar başka üniversitelerde de Türk gençlerine dersler veren, çalışmaları Türkiye ve Almanya’da birçok müze ve galeride sergilenen sanatçı; yeni sergisinde İstanbul sevgisini Almanya’ya taşıyor. Almanya’da okuyup oranın vatandaşı olmak isteyen çocuklarımıza üzülürken, Proehl’in İstanbul sevdası içimde çiçekler açtırıyor doğrusu...
Alman ressam, Dresden Kunsthalle’de yeni açılan kişisel sergisindeki 36 büyük format yağlı boya eserin tamamını, İstanbul’daki atölyesinde 3-4 yılda üretmiş. Tablolarına yansıttığı renkleri çok erken yaşta İstanbul’da keşfettiğini söyleyen Proehl’in, inşaat sahalarındaki toprak şekillerinden ve tonlarından yola çıktığı eserleri, sahip oldukları soyut anlayış sayesinde her kişide farklı algılar yaratıyor. Almanya’daki sanatseverler, 3 Ağustos’a kadar ziyaret edebilir.

BİR ANTEKELİ OLARAK!
Dede tarafından Adana, anneanne tarafından Antakya kökenli bir zat olarak ağzımın tadına düşkünlüğüm gayet anlaşılabilir bir durum! Rahmetli anneanneciğim Antakya yemeklerini eşsiz derecede güzel yaparak, lezzet çıtasını uçurduğu için; bizim ailenin Antakya yemeği beğenmesi zordur! Ama özlüyoruz da... Bu noktada Beyoğlu Asmalımescit’teki ‘Antiochia’yı 2008’den beri keşfetmediğim için kendime kızgınım! Zira yıllar süren özlemim, tüm yöresel lezzetlerin hakkını veren ve insana parmaklarını yedirten restoranın yemekleriyle son buldu.
Zengin mezelerinden etlerine, kebaplarına, başta künefe olmak üzere tatlılarına kadar her şey öyle lezzetli ki, düşününce bile iştah patlaması yaşıyorum! Tüm malzemeler özel üretim ve Antakya’dan geliyor. Mekan sadece yemeklerinin güzelliğiyle değil, her misafiriyle tek tek ilgilenen sahibi Süleyman Gülüm ve ekibiyle, sıcacık ortamıyla da bir başka... Ramazan süresince iftarlarınız için de aklınızda bulunmasını bir Antekeli olarak tavsiye ediyorum dostlar!

IVANA SERT’İN SUSKUN CEVABI!

ALMANYA SERGİSİNDE İSTANBUL AŞKI VAR
Bazen susmanın ve bazılarını muhatap almamanın, verilecek en güzel cevap olduğunu katıldığı ‘2. Sayfa’ programında gösterdi Ivana Sert... Single çıkarmasını eleştirme bahanesiyle yayına bağlanıp, işi hakarete vardırarak polemik yaratmak isteyen kişiye hiç karşılık vermedi ve kalite farkını sessizliğiyle ilan etti. Vallahi sabrına helal olsun. Çoğu zaman, “Bu devirde edepli olmak değer görmüyor” diye düşünsem de; eminim ki Sert’in asil duruşu, programı izleyen herkesin takdirini kazanmıştır. Anneannemin, “Terbiyesizden terbiyeni satın al” sözü geldi aklıma, nasıl alacaksın; yok sayarak!