Nazlı Mengi

Nazlı Mengi

nazli.mengi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Cadde’deki Hayalet’in demirbaş konularından biri sokak hayvanları başta olmak üzere bu dünyada bizim kadar yaşama hakkı olan hayvan dostlarımızdır biliyorsunuz... Hatta bazı insanlıktan çıkmış mahlukları gördükçe, hayvanların insanlardan da çok yaşam hakkı olduğunu düşünmeden edemiyorum! Hâlâ etkisinden çıkamadığım acı bir olay anlatacağım. 10 gün kadar önce kankam Caner’in kullandığı arabada giderken, Etiler girişinde Caner’in bağırmasıyla kafamı kaldırdım ve yolun ortasında can çekişen küçük bir kedi gördüm. Kendimi arabadan atıp, kediyi kucakladığım gibi geri dönüşüm saniyeler içinde oldu.
Ben o anın şokuyla fark etmedim, meğer kediciğe çarpan aracın sürücüsü bir an önce kaçmaya çalışıyormuş. Bazen hayvanlar yo-lun ortasına aniden atlayabiliyor ve kazalar oluyor. Gerçi herkes bunun bilinciyle araç sürse eminim daha az kaza yaşanır. Hadi istemeden çarptın, o hayvanı ölüme terk edip gidiyorsan, işte o zaman sen insan değilsin! Aynı anlarda bir yaya da yerdeki kediye baktı ve yürüdü gitti! İşte bunlarla aynı havayı solumak, aynı insan ırkından sayılmak kabus gibi! Veterinerium’da gerekli tüm müdahale- lerin hızla yapılmasına rağmen o minik canı kurtaramadık. Soğuk hava yüzünden düşen vücut ısısını küvözde ısıtarak yükselttiler, son saatlerini sıcacık geçirdi diye avutuyorum kendimi.
Katliamı kürk diye giyenler!
Bir yanda soğuk kış günlerinde sokak hayvanlarına barınacak yer ve mama yetiştirmek için seferber olan melek kalpler varken (Oturduğum sitedeki bu güzel insanlardan daha sonra bahsedeceğim), diğer yandaki duyarsız, bencil ve acımasızlara tahammülüm yok! Hiç çekinmeden kame- ralar karşısına geçip, “Kürklerim gerçek, bütün dünyada kullanılıyor, yoksa ben hayvan seviyorum, kedilerim var” diyenlere de zerre tahammülüm yok! Acaba kendi kedilerinin canlı canlı derilerini yüzseler yine böyle geniş konuşurlar mıydı?! Kürk giymek; katliamı, acıyı, işkenceyi üzerinde taşımaktır ve bu vahşete ortak olan bizden değildir!

‘YENİ NESİL’ KİTAP FUARI
Kitap fuarları beni her daim heveslendirse de çoğu zaman ulaşımı zor ve uzak yerlerde oldukları için gidemiyorum, yalan yok! Ama bu kez yeniliklerle, teknolojik altyapıyla, büyük sahnelerdeki imza günleri, söyleşiler ve sürprizlerle dolu, 160 farklı etkinliğin gerçekleşeceği harika bir fuar, kitaplara ulaşmak için harcanacak zamanı en aza indirmek için İstanbul’un merkezinde, Zorlu PSM’de açıldı.
NAP Fuarcılık’ın hayata geçirdiği organizasyonda, Türkiye’nin önde gelen yazarları ve yayınevleri bir araya geliyor. Kitapseverler; İlber Ortaylı, Ahmet Ümit, Ayşe Kulin, Ataol Behramoğlu ve Müfit Can Saçıntı gibi birçok değerli isimle buluşma fırsatını yakalıyor. Hedefi gençleri okumaya teşvik etmek olan Yeni Nesil Kitap Fuarı’nda ziyaretçilerin; ‘Damdaki Kemancı’, ‘Dali’nin Kadınları’, ‘Hayvan Çiftliği’ ve ‘Banka Soygunu’ gibi kitaplardan uyarlanan tiyatro gösterimlerine davetiye kazanma şansı da var. Fuar, 20 Ocak’a kadar devam ediyor, ben ilk fırsatta uçarak gideceğim, kaçmaz!