Cadde Roma’da Türk ateşi

Roma’da Türk ateşi

20.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen ‘Roma Türk Filmleri Festivali’ önceki akşam açılış töreniyle başladı. Törende konuşan Ferzan Özpetek, “Filmlerimizle imajımız değişiyor” dedi

Roma’da Türk ateşi

İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen ‘Roma Türk Filmleri Festivali’ önceki akşam yapılan açılış töreniyle başladı. Bu yıl ikinci kez düzenlenen festivalde 21 Ekim’e kadar 15 Türk filmi gösterilecek. Ferzan Özpetek’in onursal başkanlığını yaptığı festival, bu yılki onur konuğu Nuri Bilge Ceylan’ın “Üç Maymun” filminin gösterimiyle açıldı. Festivalde Ceylan’ın “Kasaba”, “Mayıs Sıkıntısı” ve “Uzak” filmleri de gösterilecek. Ceylan ayrıca bir “master class” ile İtalyan sinemaseverlerle buluşacak.

‘Türk imajı değişiyor’
Önceki akşam Roma’nın tarihi parklarından Villa Borghese’deki Casa del Cinema’da (Sinema Evi) yapılan açılış gecesine, Roma’da bulunan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil ve festivalin onursal başkanı yönetmen Ferzan Özpetek’in yanı sıra, onur konuğu olan Nuri Bilge Ceylan, Ata Demirer, Nurgül Yeşilçay, Serra Yılmaz ve bazı İtalyan oyuncular ve gazeteciler de katıldı. Türk basınının sorularını yanıtlayan Ferzan Özpetek, dünya çapında başarılı olan Türk filmleri sayesinde artık Türkiye’nin imajının değiştiğini söyledi. Özpetek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bizim başka ülkeleri fethetmemizin bir tek yolu var. O da bizi tanımaları. 37 yıl öncesinden bahsediyorum, Türk’üm dediğimde hemen ya “Mamma li Turchi” (Anneciğim Türkler geliyor) diyecekler ya da Midnight Ekspres’ten bahsedecekler diye beklerdim. Hep bir ezilme olurdu. Bunlar artık kalktı. Mesela Amerika’ya giderken Frankfurt’tan geçiyorum. Pasaport kontrolünde 10 yıl içinde polisin tavrı bile değişti.”

Haberin Devamı

Ata Demirer kırdı geçirdi
Casa del Cinema’daki (Sinema Evi) açılış galasında konuşan ünlü komedyen Ata Demirer palyaço esprisiyle izleyenleri kırdı geçirdi. Demirer, “İlk kez İtalya’ya 40 yıl önce geldim” deyince salonda gülüşmelere neden oldu. Bunun üzerine, “Gerçekten söylüyorum, annemin karnında geldim. Babam belki o dönem annemden kaçmak için Medrano Sirki’nde çalışmış. Annem de burada onu bulmuş. Sonra barışmışlar. O ara bana hamileymiş. Ama belki palyaço hikayesi de sıkışmış olabilir araya çünkü ben olmuşum” dedi.
ESMA ÇAKIR Roma DHA

Bağış: Gurur duyuyoruz
Gecede bir konuşma yapan Egemen Bağış, şunları söyledi: “Türkiye’de yasaklı filmler, yasaklı oyuncular, yasaklı yönetmenler vardı. Artık Türkiye Cumhuriyeti, toplumsal sorunları sinemaya yansıtan yönetmenlerle birlikte görülmekten onur duyuyor. Onları Cumhurbaşkanlığı köşkünde, başbakanlıkta, sinema salonlarında, kültürel etkinliklerde, festivallerde onore etmekten gurur duyuyoruz.”

Haberin Devamı

Özpetek: Nurgül Monica’dan daha iyi
Nurgül Yeşilçay, Adana Altın Koza Film Festivali’nde aynı jüride görev aldığı Ferzan Özpetek’in davetiyle Roma Film Festivali’ne katıldı. Ünlü modacı Hakan Yıldırım’ın üç elbisesi ile İtalya’ya giden, Hsmile by Hande Kunacav mücevherlerini tercih eden Yeşilçay, güzelliği ve şıklığıyla etkinliklere damgasını vurdu. İtalyan basını Yeşilçay’a Türk Monica Belluci behzetmesi yaparken Özpetek “Nurgül çok daha iyi” dedi. Hırvat sinemaseverler Yeşilçay’a büyük ilgi gösterdi.
MAGAZİN SERVİSİ