Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Netflix, Türkiye’yi terk mi edecek? Bu nokta, konuşur hale gelindi. Lafı bile edilmesi, rahatsız edici. Bu köşede daha önce yazmıştım, ‘Netflix’in bazı içerikleri RTÜK’ü rahatsız edecektir’ diye... Sorunların olabileceği konusu, kurumun içinden de bana gelen izlenimler. Bunu yazdım, ‘Sen sansürcü müsün?’ diye sosyal medyamızdan laflar geldi. Durum tespitini ‘mizahi bir dille’ anlatmak galiba tatmin etmemiş. Önce Netflix’in kendi listesindeki bazı dizileri yayından kaldıracağı ‘Acaba gidiyorlar mı?’ sorusunu gündeme getirdi. Öğrendiğim, “Bu global bir karar. Türkiye’deki operasyonumuza özgü bu tür bir karar, şu an icin bulunmuyor” oldu.
“Şu an için” lafına takıldım tabii ki... “Bir açık kapı mı var?” derken, CHP Milletvekili Özgür Karabat, “Netflix gidiyor” diye bir mesaj attı. Bir daha RTÜK cephesini yokladım. Net sordum, “Gidecekler mi?” diye... “Çıkmayacaklar. Lisans ve vergi konularında biz hazırız diyorlar” mesajını aldım. Bir bilgi daha geldi.
Türkiye’de Netflix’in bir milyon abonesi varmış. Malum, bu konularda bir bilgi verilmiyor Netflix’ten. Pek öyle kolay bırakılacak bir rakam değil gibi. Netflix cephesi sanırım kısa bir zaman içinde bir ‘basın açıklaması’ yapar bu kadar söylenti üzerine...

‘KUZGUN’ NE YAPAR?
‘Kuzgun’ dizisi sezon finali yaptığında durum şöyleydi; Total izleyici yüzde 2.79, AB’de yüzde 2.65... Ay Yapım markası için kabul edilebilecek bir izlenme oranı değil tabii ki. Yayınlandığı kanal için de bu geçerli.
“Bu diziyi anlamadılar” çokça söylenen bir söz. Hem kanal, hem de yapım şirketi, ‘dizinin arkasındayız’ mesajını çok anlamlı bir şekilde verdi. Onur Saylak da ekibe katıldı. “Saylak dizinin izlenme oranını istenilen düzeye getirir mi?” diye sordum. “Umudumuz o yönde” yanıtı geldi.
Biz de “Haydi hayırlısı” diyelim.

TARİHİN YANGINI
İzmir’deki orman yangınları şehri tehdit ederken, olağanüstü büyük alan kül olurken ekranda ‘olağan yangın haberi’ statüsündeydi. Bu yangın, soruları gündeme getirdi.
‘Yangın söndürme uçakları var ama kullanılmıyor’ iddiası mesela. Sonra orman yangın tehdidi yüksek Türkiye’de mesela kaç yangın söndürme helikopteri var? Bunlar yeterli mi? Bakalım hangi haber kanalının tartışma programı bu konuları işleyecek?