İZLEDİĞİN KANAL SİYASİ EĞİLİMİNİ BELİRLER!

American Economic Review dergisi çarpıcı bir araştırmayı sayfasına taşımış; ‘İzlediğimiz televizyon bizi hangi ölçüde etkiliyor?’. Barselona Pampen Fabra Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ruben Durante’nin yönetiminde gerçekleşen bir çalışma bu... İspanyol El Pais gazetesinin televizyon sayfasında okudum. İtalyan Mediaset kanalının İtalyan toplumuna etkisi ele alınmış. Özetle Silvio Berlusconi’nin kanallarının yer aldığı medya kuruluşu... Bu kanalı izleyen çocukların, öğrenme yetilerinin düşük bir gelişim gösterdiği ortaya çıkmış. Bunları izleyip büyüdüklerinde ise bugün destekledikleri parti 5 Yıldız Hareketi... Şu an İtalya’nın iktidarında ortaklar. Diğer ortak ise aşırı sağcı Lig Partisi... ‘Tartışmalı bir çalışma’ olarak değerlendirilmiş. Ama şu soruyu sormamıza neden oluyor; ‘İzlediğimiz televizyon kanalı, bizi nasıl yönlendiriyor? Bunu ölçmek mümkün mü?’...

Haberin Devamı

Bir iyi bir kötü
El Pais’teki yazıda iki örnek verilmiş. Norveçli ekonomist Oystein Hernaes,
1981 yılında ülkeye paralı TV’nin gelmesiyle ilgili bir araştırma yapmış. Okuma alışkanlıklarındaki çocukların, tükeniş içinde olduğunu, bazılarının ise IQ’larında 1.8 puanlık bir azalma tespit edildiğini yazmış. Buna karşın Quartely Journal of Economics 2009 yılında yayınladığı bir araştırmada, Hindistan’da paralı kanalların, kadınların birçok programı izleyerek, cinsel şiddete isyan etme konusunda bilinçlenmelerine yardımcı olduğu saptanmış.

Trump’ın partisi yani!
FOX News izleyen hangi partiye oy verir?
Yine aynı dergi 2007 yılında Harvard ve MIT’in ortaklaşa yaptığı bir araştırmayı yayınlamış. Bu araştırma, ABD’de FOX News kanalını izleyen izleyicinin hangi partiye oy verdiğini yazmış; Cumhuriyetçi Parti.
Bizde de böyle bir araştırılma yapılsa nasıl bir durum ortaya çıkar merak ediyorum. Hem çocukların IQ durumlarına etkisi açısından hem de ‘Büyüdüğünde hangi partiye oy veriyor’ cevabı açısından! Televizyon kanallarımızın da bir ‘şahsiyeti’ mevcut. İzleyeni etkilediği bir gerçek. Mesela yerli dizilerimizin, çocukların gelişiminde nasıl bir rol oynadıkları hep sorulur! Bir televizyon kanalının bütünüyle, çocuğun ileriki yaşamında belirleyici bir rol oynayıp oynamadığına dair bizde de bir araştırma yapılsa, sürpriz sonuçlar çıkabilir!

İZLEDİĞİN KANAL SİYASİ EĞİLİMİNİ BELİRLER





Haberin Devamı