Nefes alamadığı için burun ameliyatı geçiren ancak şikayetleri devam eden hastalar, ‘dar burun sendromu’yla karşı karşıya olabilir

Dar burun sendromu, hastaların nefes almasını zorlaştıran, akıntı ve tıkanıklığa yol açan, hayat kalitesini düşüren yapısal bir bozukluk olarak tanımlanabilir. Genetik ya da estetik müdahaleler sonrasında oluşan bu sorun, çok ince ve dar burunlarda ortaya çıkar.

DAR BURUN SENDROMU

Yüz Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Kaybaşoğlu, konuyla ilgili sorularımız yanıtladı, operasyonların sadece estetik değil fonksiyonel olması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu:

Dar burun sendromunun nedenleri nelerdir?

Burun darlıkları, organın üst, orta ve uç kısmında görülür. Özellikle orta ve alt kısımlardaki darlıklar ciddi tıkanıklıklara neden olur. Burnun genetik nedenlerle, olması gerekenden daha dar şekilde kemikleşebilir. Böylece burun içindeki hava kanalı en küçük tıkanmalara bile çok hassas hale gelir. Normal insanların basitçe geçirdiği nezle ve grip gibi hastalıklar, bu kişiler için kâbusa dönüşebilir. Hatta hayat boyu burnu tıkalı şekilde yaşayabilirler. Bu durum da bademcik enfeksiyonları, farenjit ve sinüzit gibi sağlık problemlerini beraberinde getirir.

Haberin Devamı

Estetik ameliyat sırasında burnun yapısal kıkırdakları gereğinden fazla çıkarıldığında da dar burun sendromu gelişebilir.

Her türlü müdahale öncesinde detaylı şekilde burun içi endoskopik muayenesinin yapılması ve tomografi çekilmesi, tedavinin başarısı açısından önemlidir. Kıkırdak-kemik yapıların anatomik özelliklerinin yanı sıra, burun etlerinin boyutları ve daha önemlisi de darlığın nerede olduğu saptanmalı. Burnun güzel bir görünüm nedeniyle gereğinden fazla küçültülmesi, çeşitli nefes problemlerine yol açabilir.

Dar burnun fiziksel özellikleri nelerdir? Yani aynaya baktığımızda görülen şekli nasıl tarif edersiniz?

Hastaların birçoğunda sorun, dışarıdan kolayca anlaşılmaz. Hafif burun eğrilikleri ve ciddi nefes alamama sorunu vardır. Kişi sadece eğrilik sebebiyle ameliyat edildiğinde, gerçek problem atlanmış olur. Bu sendroma, burun ameliyatı olmuş ancak hâlâ iyi nefes alamayan hastalarda da rastlanır. Darlık çok ciddiyse dışarıdan bakıldığında kolayca anlaşılabilir. Bu hastaların genellikle burun delikleri de normalden daha küçüktür. İlginç bir noktaysa, vakaların çoğunda burun kemerlidir.

Haberin Devamı

Sağlıklı nefes alamayan insanlarda hangi sorunlar gelişebilir?

Sağlıklı nefes alamayan kişilerde diş ve diş eti sorunları, daha sık farenjit, sinüzit ve bademcik iltihapları, ağız kokusu olabilir. Gece uyku kalitesi ciddi şekilde düşer, horlama ve apne sendromu ortaya çıkar. Uzun dönemde burundan sağlıklı şekilde nefes alamamaksa kalp ve akciğer sağlığına olumsuz yansır.

Dar burun ameliyatının yaşı var mıdır?

Yaş sınırı yok. Bu ameliyat, fonksiyonel amaçlarla burun sağlığını geliştirmek için
yapılır. Yaş sadece operasyonun kapsamını etkileyebilir.

ÖLÜMLE YAŞAM ARASINDA 5 DAKİKA

DAR BURUN SENDROMU

Halsizlik ve yüksek tansiyon şikayetiyle gittiği hastanede aort damarı yırtılan Aydın Karataş, altı doktorun acil müdahalesiyle hayata tutundu. Karataş, 4.5 saatlik kritik ameliyat sonrası sağlığına kavuştu

Aydın Karataş’a 2014 yılında ‘dalak damarının genişlemesi’ tanısı kondu. Son kontrolde dalak damarındaki genişlemenin sınırın çok üzerine çıktığı belirlendiği için ameliyata karar verildi. Doktorların durumu için ‘saatli bomba’ benzetmesini yapmasına rağmen kızının düğünü nedeniyle hasta ameliyatı erteledi.

Haberin Devamı

Bir sabah kendisini iyi hissetmediği için hastaneye giden iş adamının ultrason sırası beklerken, aort damarı yırtıldı. Vücudundaki kanın karnına dolduğu tespit edilen hastanın kalbi durdu ve sağlık ekipleri tarafından organ yeniden çalıştırıldı. Kritik bir vaka olması nedeniyle operasyona kalabalık bir uzman grubuyla alındı. Kanama çok hızlı olduğu için kardiyoloji uzmanı tarafından balonla aortu tıkanarak kanama durduruldu. Ameliyata giren cerrahlardan biri, diğer ekip müdahaleyi yaparken 1.5 saat boyunca aort damarını elinde tutarak kanamanın durmasını sağladı. Ölümle sonuçlanma riski yüksek olan operasyon 4.5 saat sürdü. Bir gün sonra servise alınan Karataş, beş gün içinde sağlığına kavuşarak taburcu edildi.

Medical Park Ordu Hastanesi’nde gerçekleşen acil ameliyatta, Gastroenteroloji Cerrahı Doç. Dr. Sevil Işık, Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ergelen, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nihat Polat, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yaşar Karaca ve Anestezi Uzmanı Dr. Selçuk Genç ve Dr. Tarık Kaptan hazır bulundu.

Doç. Dr. Sevil Işık, “O gün hastanede olmasaydı, hayatını kaybedebilirdi. Hızlıca müdahale edildiği için kurtarılabildi. Açıkçası bu durum hasta için çok büyük bir şans oldu” dedi.

Doç. Dr. Mehmet Ergelen ise “Balonla yapmış olduğumuz işlem ekibe zaman kazandırdı. Karın tümüyle kanla doluydu, hastanın değerleri çok düşüktü. Kan pıhtılarının oluşumunu önleyen bir ilaç kullandığı için ameliyat çok riskliydi” şeklinde konuştu.